Szégyenlősek a törökök vagy csak jól neveltek?

Tényleg szégyenlősek a törökök? Vagy inkább jól neveltek?

Hatalmas téma, amiből most egy szeletet kiragadunk.

Jó étvágyat!

Itt a szégyenlősség nem azt jelenti, hogy mindennapos-e, ha valaki meztelenül fut végig az İstiklâl Caddesi-n (ilyen még nem is volt). A jól nevelt pedig nem azt, hogy átadják-e a helyet a buszon. Egyébként nem. Bár… azért előfordul. Sőt! Egyszer már nekem is adták át, mikor nagy táskával voltam. Gyerekkel pedig mindig kaptam helyet a metrón.

Erről jut eszembe egy régi vicc.

Nénike felszáll a metróra. Ekkor az egyik ülő fiatal srác gyorsan feláll, és átadja a helyet. A nénike mindjárt le is ül oda, majd kérdezi:
– Ugye fiam, te nem városi vagy?
– Úgy van, de honnan tudta?
– Átadtad a helyet!
– De a néni ugye városi?
– Igen, de honnan tudtad?
– Nem köszönte meg!

Na mindegy. Egyébként itt is mindenki álszent, mert itt is mindenki emberből van. Kifelé csili-vili, befele pedig… húúúhaaa! Még nem láttam olyan népet, ahol ennyire fontos lenne a kinézet. De erről majd lesz egy külön bejegyzés.

A mostani a mindennapos beszélgetésről fog szólni.

Az azért úgy rendben van (legalábbis pár évtizede még az volt a normális), ha nem beszéltünk trágárul. Pláne nem írtunk! Még emlékszem egy amerikai filmre, ahol a főhős mindenre csak a ötbetűs kedvelt jelzőt használta. Mint f**ng car, f**ng street, fu**ng bus. stb… olyan 10-12 alkalommal percenként. A film viszont feliratos volt, és a fordító megpróbáltra kreatív, és kulturáltan lereagálni ezt a beszédet. Így lett csúnya autó, rossz utca, meg irgumbugum busz.

Ez azért ma Magyarországon már eléggé kiveszőben van. Viszont bármennyire is meglepő, Törökországban még nagyon is él ez a hagyomány. Egész egyszerűen nem illik csúnyán beszélni. De nemcsak hogy csúnyán, de még csúnyáról sem!

Mindjárt a kezdeti isztambuli időszakomban eljártam Apuka gyorstalpaló nyelvtanfolyamára, az építkezésre, hogy azért meglegyenek a mindennapi szavaim. Akkor még azt hittem, hogy ezek nélkül az élet elképzelhetetlen. Hiszen az ember csak-csak belerúg néha az asztalba, lefagy a számítógép, szembe jön a taxis, stb…

Aztán első alkalommal használtam is a friss ismereteimet. Mire Sema mindjárt félrehívott:

– Ilyet nem mondunk, hogy sz*r a számítógép!
– Igen? A sz*r olyan csúnya, hogy társaságban nem mondjuk?
– Igen, az olyan.
– Akkor mit mondjak helyette? Hogy kak*?
– Nem olyat sem mondunk.
– Akkor az orvosi definícióját mondjam?
– Nem, olyat sem.
– Akkor mit mondjak?
– Azt hogy rossz. Vagy hogy nagyon rossz.
– De hát ez nem rossz! Ez sz*r! A kettő nem ugyan az!
– Éppen ezért nem mondjuk. Nem mondunk olyat, amiről az emberek erre gondolnak.
– És ha leírom, az jó?

És bizony tényleg így van. Van egy csomó jó szavuk, amiket egész egyszerűen nincs mikor használni. Mert társaságban nem, munkahelyen nem, utcán sem. Meg úgy semmikor sem (kivéve persze az építkezéseket). De még csak a finomabb változatát sem.

Sőt! Vannak dolgok, amikről egyáltalán nem illik beszélni. Pl. a tegnapi cikkemmel tutira kivertem volna a biztosítékot pár társalgási összejövetelnél. Pedig hát.. a gyereknevelés egyik fő része, amikor nyakig vagyunk a dologban. Nem érezném teljesnek a napomat, ha reggel nem hányná le a kisebbik gyerek a frissen felvett ruhámat a frissen megívott tejjel. Így, hogy erről nem lehet beszélni, úgy érzem, valami kimaradna az életemből.

Erről sem illik beszélni. Mármint, hogy a gyerek éppen tejet iszik. Mert még a beindul a török férfi fantáziája, és az úgy nem lenne jó. A férfiak úgyis mind perverz disznók. A török nők meg mind feministák, akik szerint a férfiakat lapáttal kellene jó modorra nevelni. Persze igazuk van, de miért kell ezt naponta ötszázszor elmondani? Nem lenne elég csak kettőszázszor?

Azt sem illik mondani, hogy valaki hülye. Csak a háta mögött, akkor is csak ha nem hallja a fél világ. Szigorúan illetlenség valakinek az egóját megbántani. Még akkor is, ha nyilvánvaló.

Nem szabad azt mondani valakinek, hogy ha séta közben FB-ot olvasod, nekimész a villanyoszlopnak. Mert ettől úgy érzi, hogy kioktatjuk. Ez meg nem tesz jót a morálnak. Úgyhogy megvárjuk, amíg majdnem nekimegy, akkor szólunk neki:

Vigyázz oszlop! Á…. késő…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (9 votes cast)
Szégyenlősek a törökök vagy csak jól neveltek?, 10.0 out of 10 based on 9 ratings
 

9 Replies to “Szégyenlősek a törökök vagy csak jól neveltek?

  1. Nem feltétlenül. Mert mindez visszafele is igaz. Boldog, boldogtalant el lehet küldeni a melegebb éghajlatra. Visszaszólni ugyanis rendkívül modortalan dolog. 😉

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 1. Azért ez főleg a gyereknevelésnél jól jön. Nem törik össze a kis egójukat azzal, hogy jelzőkkel minősítik őket.
  Egyébként ez fura, mert azt gondoltam volna, h pont ők az a nemzet, akik….
  Egyébként ez nagyon érdekes téma! Köszönöm, hogy megírtad.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Törökország jellemzően a kontrasztok országa. Egyrészről igen, pont olyanok. Másrészről pedig pont hogy nem olyanok. Mintha itt minden fekete-fehér lenne. A szürke nagyon kevés..

   Pedig jó lenne inkább egy középút. Jó lenne, ha a gyerek anyjára rá lehetne szólni, hogy a csemetéje már a negyedik vázát töri össze. És a Facebook egészen biztosan nem lesz féltékeny, ha pár percig ha helyette inkább a gyerekét figyelné.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
 2. A gyerekeid (persze főleg az idősebb) jár valamilyen intézménybe? Iskola, óvoda, családi napközi, etc.. ?
  A gyereknevelés és a nevelési elvek itthon is eléggé szerteágazóak. Kérdezz meg egy tanárt, vagy egy óvónőt, hányféle próbálkozással találkozik.
  Ott is van már ez a nálunk “liberális nevelésnek” nevezett módszer? (A gyereknek mindent szabad, és mindig igaza van.)
  Azt gondoltam, hogy a szorosabb családi kapcsolatok miatt ez még nem divat, hiszen így szinte lehetetlen együtt élni.
  Náluk is téma mondjuk egy női magazinban, vagy blogon a gyereknevelés? Vannak ez irányban kételyeik?

  Gratulálunk a legkisebbhez! Jó egészséget, átaludt éjszakákat kívánunk az egész családnak!

  Zsuzsa

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük! 🙂

   A nagyobbik óvodába jár, már 3 éve. Persze nem ez a neve, mert ezt jól megkavarták az utóbbi időben, de lényegében óvoda.
   Ilyesmik, mint nevelési elvek, nem nagyon vannak. Pont a fent említettek miatt az emberek nem szoktak utánaolvasni a gyereknevelésnek. A nagymama tudja, hogy volt az, az nekem is jó lesz. Jó, hát a nagymama nem emlékszik már rá… De azért csak nem lehetett az rossz, ha én is ebbe nőttem fel. Szóval amit ő mond, az a követendő.

   Olyasmi, mint liberális nevelés nincs. Megkapja az érdemelt azt a 2-3 pofont. Csak éppen jellemzően a szülő el van merülve a Facebook-ban, Twitterben, stb… Úgyhogy, végül is… igen, mondhatjuk, hogy divat a liberális nevelés. És igen, a gyereknek igaza van, csak maradjon már csöndbe.

   Nálunk azért ez teljesen másképpen van. És látszik is az eredmény, mert a miénk az asztalnál ül a reggeli közben, míg a többi szülő fut a gyerek után, hogy a szájába tömjön valamit.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
 3. Azt hiszem, ezzel a cikkel a törökök és magyarok közötti egyik legnagyobb egymáshoz-állásbeli különbségre világítottál rá. Éreztem én eddig is, hogy valami furcsa ebben a “nemmondjukmeg” dologban, de így nem tudtam rátapintani. Van jópár évnyi előnyöd, lehet tőled tanulni! 🙂
  A török gyereknevelésre nagyon kíváncsi vagyok – írhatnál még.
  Oh és ez a közösségi média megszállottság ez nagyon durva Törökországban! Vajon miért?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Amit megmutattam, az csak a jéghegy csúcsa. Egy egész könyvet lehetne róla írni. Ezért sem akartam belemenni.
   Én ott látom a dolgok “problémáját”, hogy ugye “Töröknek lenni jó!”
   Ezzel pedig egy olyan nacionalizmus épült fel, ahol egyszerűen az emberek nem mutatják ki a gyengéjüket. Mindig jók, vidámak, és ezt mindig mutatni kell másoknak is (Facebook).

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .