Dardanellák társasjáték

Volt egyszer egy Világháború. Kettő is, mert az ilyenből egy sosem elég.

Volt egyszer. Nem volt szép, de volt.

Volt….

Na! Játsszuk újra! De most inkább társasjátékon!

Çanakkale társasjáték - Forrás: onlineoyun
Çanakkale társasjáték – Forrás: onlineoyun

Törökország számára az I. Világháború legfontosabb csatája a Dardanelláknál zajlott (a törökök a szárazföldi csatát Gelibolu városáról, a vizit pedig Canakkale városáról nevezték el). Ez a csata több szempontból is kiemelkedő eseménynek számít:

 • Ez volt az egyetlen, amit a törökök tényleg meg is nyertek.
 • Megvédték Isztambult az ellenségtől.
 • Megmutatták a nyugatnak, hogy nem egy marék kecskepásztorról van szó.
 • Ez a csata termelte ki Atatürköt, aki itt rangot kapott, a néptől pedig bizalmat. E kettő nélkül aligha lehetett volna a köztársaságot alapítani.

Így pedig ez egy olyan történelmi esemény, amit a törökök jól ismernek, és nagyon kedvelnek. Büszkék rá.

Persze az, hogy jól ismernek kicsit túlzás. Leginkább annyit tudnak róla, hogy ott nyertek, ki volt az ellenfél, stb.. De ha belegondolunk, Magyarország legfontosabb csatáiról mi sem tudunk sokkal többet. Ami azért szomorú…

Çanakkale társasjáték - Forrás: kahramanlar.org
Çanakkale társasjáték – Forrás: kahramanlar.org

De most játékos formában megismerhetjük a részleteket! Akár a hős, és bátor és oroszlánszívű hazaiakkal vagyunk, akár a gyaur, tengerbevaló gyáva ellenséggel, most tényleg jó alaposan belemélyedünk a csata részleteibe! Meg a lövészárokba is!

 • Figyelem! A játék sérüléseket okozhat! Amennyiben a játékosok túlságosan beleélnék magukat az eseményekbe, előfordulhat, hogy egymást fizikailag is jó alaposan elnáspángolják!
 • Figyelem! 3 év alatti gyereknek nem adható, mert lenyelheti a dobozt. Meg a játékosokat is. Meg akár az egész nappalit is. És az úgy hülyén nézne ki.
 • Figyelem! Nyomokban mogyorót tartalmazhat. De disznóhúst, és tartósítószert nem. Aki akarja (és elmúlt 3 éves), egye meg nyugodtan. Jó étvágyat hozzá. Csak akkor nem lesz mivel játszani…
 • Figyelem! A játékban megjelenik az ellenség is. Ez egyeseknek stresszt okozhat.

A Suat Turgut kiadó 2005-óta készít olyan könyveket és képregényeket a gyerekeknek, amelyben a török történelem nagy csatáit, szereplőit eleveníti fel. Rengetek könyvük van, és nagyon népszerű a török gyerekek és fiatalok között. Ezzel pedig számos hőst adott a gyerekeknek. Ráadásul mindegyik valós személy volt. És nemcsak férfiakról, hanem női hősökről is.

Történelmi hőstörténetek gyerekeknek
Történelmi hőstörténetek gyerekeknek

A mostani játékon már 3 éve dolgoztak. Egy nagyon különleges élményt akartak adni a gyerekeknek úgy, hogy a játék közben tanulás is legyen. A játék készítésében nyugdíjat katonák is résztvettek. A kérdések nagy részét ők állították össze.

A játékban ugyanis 200 történelmi kérdés szerepel, a témával kapcsolatban. Egyesek az alapműveltséghez tartoznak, míg néhány kifejezetten nehéz (pl. ki volt az első török haditudósító?). Minél nehezebb a kérdés, a helyes válasz esetén annál többet haladhatunk a játéktáblán.

A játék nemcsak kérdésekből áll. Kapunk pénzt és kereskedhetünk is (nem, szőnyeget nem lehet eladni az ellenségnek), amiből vehetünk töltényt, egészségi pontot, meg a Google fordító szerint menyasszonyt is.

És természetesen a katonai rangunk sem marad annyiban. Ha ügyesek vagyunk, akkor előbbre léphetünk (ha nem, akkor meg bedobnak a tengerbe…).

A dobozban a játék mellé 5 képregényt, egy DVD-t, és egy Gallipoli-félsziget túra-pószert is kapunk

Çanakkale társasjáték
Çanakkale társasjáték

http://www.kahramanlar.org/uyanis-canakkale-destani-masa-ustu-oyunu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Dardanellák társasjáték, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Dardanellák társasjáték

  1. Majd 😉 de az még odébb van.
   Viszont a játék nagyon tetszik. Otthon is lehetne mondjuk 48-49-es szabadságharc játék. Jól meg lehetne csinálni. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .