Távirányítós autó

A bevásárló központokban mindenféle szórakoztató dolog van. Persze pénzért. Hiszen ez a lényege.

És lényegében a vásárlás is egy szórakozás. Ha már a pénz megkeresése nem az, legalább az elköltése legyen az.

Már csak egy dolog hiányzik: a pénz….

Na de ha van, akkor gyerekek szórakozása sem maradhat el. Mert ugye, ha a gyerek nem érzi jól magát a bevásárló központba, akkor anyu nem tud oda elmenni ruhát venni.

Némi körkép az isztambuli bevásárló központokról.

Török nevén Alışveriş Merkezi. De ez ugye túl hosszú, ki akarna ilyeneket mondani. Így helyette mindenki a rövidítést használja: AVM (aveme).

2015. áprilisában történt egy nagy, ráadásul globális méretű felmérés az AVM-kről.

Ekkor Törökországban összesen 341 bevásárló központ volt. És 74-et éppen építettek. Persze nagy ország… belefér.

Ebből 93, azaz kb. a negyede-harmada, Isztambulban. Ankarában már csak 33 fért el, Izmirben 21, Antalyaban 14, Muğla-ban 13.

Ez utóbbi azért érdekes, mert Muğla nem nagy város. De ha Muğla megyét nézzük, akkor sem olyan nagy. Összesen nincsenek benne egymillióan. Ellentétben mondjuk Bursa-val, ahol majdnem hárommillióan laknak, és még a Büyükşehir (nagyváros) nevet is megkapta. De ott csak 11 van…

(Egy teljesen más oldal teljesen más számokat mutat, és így az eredmény is teljesen más. Ott Muğla már csak 9 AVM-el büszkélkedhet).

Azért, hogy lássuk, ez a rettentő sok bevásárló központ mit is jelent, íme az európai AVM-k összehasonlítása (itt írok forrás is: Cushman & Wakefield).

Ők azt mondják, hogy Törökországban összesen 8,3 millió m² bevásárló központ van. Ez 2014 év végi adat, tehát azóta ez a méret is jócskán nőt. Persze, ha átszámoljuk km²-be, akkor egyáltalán nem ijesztő: 8,3 km²… áh… huszada egy átlagos magyar városnak…

Ezzel a mérettel Törökország Európában a 3. helyen áll. Nem túlzottan meglepő módon az első Oroszország, 17,7 millió m²-el. Második viszont Lengyelország! 9,2 millió m²-el. Gondolom, ezt akarja lehagyni Törökország. Mostanra pedig lassan 2015-nek is a végére érünk, így akár utol is érhettük a lengyeleket. Persze csak ha ők közben aludtak…

Még egy érdekesség. Az isztambuli Cevahir AVM Európa legnagyobb bevásárló központja. A világon pedig a 9. helyet foglalja el.

No tehát a bevásárló központokban mindenki megtalálja a nekivalót (csak legyen pénze): nőknek ruha, parfüm, ékszer, stb… férfiaknak ruha, IT, kebab, stb… (autó nincs, az másik bevásárló központ. Nő az van, de éppen vásárol). A gyerekeknek pedig játékbolt, kalandpark, hullámvasút, LEGO-land, dinópark, akvárium, meg minden ami furcsa, érdekes.

Tavaly pedig egy ilyenre találtunk rá: távirányítós autó!!!

Persze ebben mi az érdekes. Már mióta van távirányítós autó…

Csakhogy ebbe a gyereket ültetjük be! A szülő meg addig leül egy padra. Nem kell a gyereket félteni, mert a kormány nem az ő kezében van, hanem nálunk. Így mi messziről vezethetjük az autót. Így a gyerek is elvan, meg az apuka is…

Távirányítós autó
Távirányítós autó

Az Apuka ennek egy másik módját találta fel. Lényegesen jóval kevesebb mikrocsip felhasználásával.

Van ugyanis egy kiskocsi, amibe a gyereket bele lehet ültetni, majd tologálni. Egy kertváros erre pont jó, mert ott hosszú üres utcák vannak. Árpi bele is ült a kiskocsiba, és kérte a nagyapját, hogy tologassa. Ő egy 2 perc után adott 10 lírát a szomszéd srácnak, hogy inkább ő fusson helyette.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Távirányítós autó, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Távirányítós autó

 1. Persze,tudom én,hogy megvetni való globalizáció,meg „mi ebben a törökös?”,de ezeket nagyon szeretem!

  A csúcs számomra az Armada AVM Ankarában. Eszméletlen jó az épület,a bejárat előtt életnagyságú,mozgó dinoszauruszok,çok süper! 🙂
  Második İzmirben a Forum Bornova AVM,esti kivilágításban párja nincs,és teljesen más jellegű,mint a többi!
  A bronzérmet pedig Bursában a Carrefoursa AVM vitte el,egyértelműen a mérete miatt! 🙂 Nem olyan sok szintes,de a terebélyessége…elképesztő!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Mint épület, nekem a kedvencem a Kanyon, Isztambulban. Tényleg olyan, mint egy kanyon. Télen mondjuk rettenetes hóvihart tombol ott, de nyáron szuper.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .