Így készíts török sorozatot

Kell bele egy szépfiú. Meg egy szép lány.

Meg egy jó történet.

Na jó, a történet nem olyan fontos. Bár jó ha van…

Legyen benne még sok Galata-torony, Boszporusz-híd, meg villamos. Az İstiklâl Caddesi villamos nélkül nem is sorozat a sorozat (történelmi, Szulejmán sorozatokba nem kell villamos).

És persze valami jó zene. Az a legfontosabb! Anélkül bele se kezdjünk, mert tuti bukás lesz!

Oké, török sorozatot akarunk készíteni. Lássuk, mi kell hozzá!

Amerikai piacelemző módon hozzáállva a kérdéshez, először is nézzük mi, ki lesz a célcsoport.

Hmm… sorozat… foci lesz benne? NEM! Hát akkor a célcsoportunk a nők!

Hmm… és mi kell a nőknek? Menő táska és cipő persze. Erről is fogunk majd gondoskodni. De ez nem olyan, amiről hetekig lehet beszélni, ki milyen táskát látott a tv-ben. Ott úgyis megegyeznek a vélemények: igen, Prada táska, gyémántokkal, akarjuk. Nincs vita, nincs miről beszélni.

Hanem kell egy szépszemű helyes srác. Ott már lehet beszélni arról, hogy a füle szebb vagy az orra, és miért éppen azzal az ostoba libával jár, aki még főzni sem tud…

Mindjárt fel is megyünk a szépfiúkakciósan.com oldalra, és rendelünk egyet. Nem kell, hogy beszélni is tudjon. Az a fontos, hogy órákat nézzen csábosan a kamerába. Vagy elgondolkodottan. Vagy csalódottan (na ugye, hogy nem érdemli meg azt az ostoba libát!!). Vagy elszántan.

És persze tudjon sírni. Ez nagyon fontos! Legyen férfias, de értse meg azt a nőt (még ha csak egy ostoba liba is). Ha elszakadt a játékmackó, akkor sírjon. De még inkább sírjon, ha idő előtt lekopott a körömlak. Ilyenkor akár elő is veheti a fegyverét, hogy lelője azt az átkozott manikűröst, amiért nem csinált rendes munkát. De ha feldarabolja, azt is megbocsájtjuk neki. Úgyis olyan vonzó, amikor csöpög róla az izzadság…

Tehát az embernek (NŐNEK!!) megértő társ kell, ezért a főszereplő szépfiú tudjon sírni. Igyon naponta 12 l vizet, hogy bőségesen tudjon sírni.

Fontos, hogy a szépfiúnak ne legyen konkurenciája. Ha van is, akkor  az öreg, fogatlan, esetleg maffia (de abból is a bénább, aki még egy Prada táskát sem tud venni a nőjének) legyen. Mert különben a rajongók összevesznek, és az nem tesz jót a sorozatnak.

E mellé kell egy szép nő is. Több okból is:

Kell egy szép nő, hogy a fiúk ne akarják inkább a focit nézni. Ne lopják el a távirányítót. Ők is siessenek haza, csináljanak pattogatott kukoricát, stb… legyenek sorozatfogyasztók. Különben csak zavarják az elsődleges célcsoportot, a nőket (Nézd drágám! Találtam egy macskát a Facebookon!). Aki pedig másnap nem lesz vitapartner a sarki péknél, és így nem terjeszti a sorozat hírnevét. Úgyhogy be kell vonni a férfiakat is: legyen sok szép nő (ne intelligens, hogy ne kelljen gondolkodni), meg sok autó (a török reklámtörvények miatt a Mercedes-logót ki kell törölni, de azért felismerhető maradjon, hogy nem Ladáról van szó). Meg akkor már fegyverek is. De csak mértékkel, hogy az elsődleges célcsoportot ne ijessze el.

Kell szép nő, hiszen a szépfiú mégsem járhat Prada táskával, nem lehet rajta L’Oréal smink és persze nem húzhat magassarkút sem. Muszáj, hogy az a nő, aki az ikonokat hordja a sorozatban szép legyen, különben a tv-néző nő frusztrált lesz, és nem vágyik majd a fent említett termékekre. Akkor pedig összeomlik az egész rendszer.

Kell a szép nő, mert mégiscsak a szépfiú a szép nőket szeresse. Meg persze az olyanokat, mint az elsődleges célcsoport, akik természetesen mind szép nők.

Meg egyébként is kell a szép nő, a szépfiú ne a fiúkat szeresse. Akármennyire is nyitott a világ ma már. És ugye az elsődleges célcsoportnak a nőket adtuk meg. Akkor pedig a főhős szeresse a nőket. Ne verje meg őket. Verje azokat (öreg, fogatlan, Prada táskát venni nem tudó maffia) férfiakat, akik verik a nőket.

Történet:

Legyen ott a nő, egy olyan, aki akár az elsődleges célcsoport egy személye is lehetne (persze annál ostobább buta liba legyen, és kövessen el olyan bakikat, amit az elsődleges célcsoport személye nem tenne). Legyen benne egy gonosz sárkány pasi (öreg, fogatlan, Prada táskát venni nem tudó maffia), aki valamilyen módon fogva tartja a szerencsétlent. És legyen egy hős lovag, a szépfiú, aki kimenti a ezt a lányt a bajból.

Ezzel kb. megvan a sorozat első 50-80 része. +50 részekért a nő újabb bajba kerül (de hát úgyis csak egy ostoba liba, nem érdemli meg a szépfiút), ahonnan a hős lovag újra kimenti.

Ez a szép nő a sorozat végére meghallhat, mert ezzel a hős szépfiú felszabadul és ez az elsődleges célcsoportnak reményt adhat.

Extraként legyen benne egy gonosz boszorkány. Ez lehet egy idősebb nő, aki mindenféle praktikákkal akadályokat állít a hős lovag útjába, hogy ezzel segítse a gonosz pasit (öreg, fogatlan, Prada táskát venni nem tudó maffia). Ő egyébként a gonosz boszorkány fia, testvére, apja, unokája, átoperált örökbefogadott macskája.

A gonosz boszorkány lehet fiatal és szép nő is, hiszen ez a mindennapi életben is a fő veszélyforrás.De persze ő se legyen túl okos és ne tudjon főzni. Az egész sorozatban senki se tudjon főzni (az elsődleges célcsoport nem biztos, hogy tud főzni, így a potenciális vetélytársaknak sem szabad jobbaknak lenniük). Természetesen mint negatív főszereplő, nem lehet Prada táskája sem (ez meg is magyarázza, miért olyan ellenszenvesen irigy).

Egy rész felépítése:

 • Összegzés mi történt az előző részben. Ki kivel kavart, mit kavart meg. Tisztázni, hogy a rossz még mindig rossz, a jó még mindig jó, a szépfiú pedig még mindig szép (a buta liba pedig még mindig buta liba).
 • Kezdődjön a történet, amiben lényegében nem történik semmi. De legalább 4 ember vesszen össze.
 • A szépfiú nézzen szépen, hosszan.
 • Legyen kb. 80 jelenet, amikor a HD kamera közelről mutatja a személyeket. Így láthatjuk a szépfiú makulátlan fogait, míg a rosszfiú (öreg, fogatlan, Prada táskát venni nem tudó maffia) fogai között megszámolhatjuk a mákszemeket és felfedezhetjük, hogy nem vágta le az orrsörényét sem.
 • Természetesen jó részletesen látszódjon a szép lány sminkje is. Majd a sorozat végén legyen kint mindjárt, hogy milyen kozmetikumot használt, ki volt a fodrásza és milyen ruhája volt. Lényegében a szép lány szerepe az, hogy divatbemutatót tartson.
 • De azért párszor lengesse meg a szoknyáját, mutassa meg a lábát is, hogy a másodlagos célcsoport (férfiak) nehogy átkapcsoljanak a focira. Majd a film végén írjuk ki, hogy milyen technikával történt az epilálás.
 • Legyen egy csomó rész, amikor semmi nem történik, csak megy a zene. Erről bővebben lásd később.
 • Legyen benne sok-sok Isztambul/Törökország szimbólum. Erről is bővebben később.
 • És legyen benne legalább 20 perc egybefüggő rész, amikor valami váratlan történik, és ezért mindenki megmerevedik. Ilyenkor a háttérben szóljon valami döbbenetes zene, a kamera pedig mindenkinek az arcát mutassa HD-ben perceken keresztül. Ilyenkor látszódnak az érzelmek, a hulló könnycseppek, a szélborzolódó szemöldökök (még ha zárt térben is vagyunk). Ügyeljünk arra, hogy a háttérben ostobán álló mellékszereplők (most mé’ álltunk meg 20 percre??) ne látszódjanak. De ilyenkor legyen felfedezhető, hogy a szép lánynak a körme újra lett lakkozva (ezúttal magnetó-kékes-narancsra), és a Prada táskát is lecserélte Gucci-ra. És persze a szépfiú szép szeme is legalább 10 percig HD-minőségben látszódjon. Meg a szép lányé is, nehogy az átkozott másodlagos célcsoport megunva a semmit, átkapcsoljon a focira.
  – Rejtett üzenetként valakinek a kezében legyen kóla, vagy pattogatott kukorica, hogy a másodlagos célcsoportot kivonjuk a forgalomból erre az időre (lemegy a közértbe, kukoricát pattogtat, stb…), hogy közben az elsődleges célcsoport nyugodt körülmények között tudja a táskát és a sminket tanulmányozni.
 • A sorozat vége előtt történjen valami (lényegében csak ekkor történjen valami). Olyasmi, ami nem látszik, csak hallatszik. Vagy egy mozdulat (a főhős becsukja a szemét). Ami sejt, de nem enged megmutatni semmit. Majd azonnal 90 perc reklám. A reklám után folytatódjon a sejtés, de most más szögből. Így most se látszik semmi. Majd vége a résznek. Így a nézők 1 hétig tűkön ülnek, hogy mi is történt.
  – A következő részben kiderül, hogy semmi, de a szépfiú még mindig szép, a szép lány még mindig buta (és nem tanult meg főzni) a gonosz boszorkány most is gonosz, a gonosz pasi pedig még mindig gonosz (öreg, fogatlan, Gucci táskát venni nem tudó maffia).

Zene

Egy török filmben, sorozatban, pantomimjátékban legfontosabb a zene. Lehet, hogy a sorozatra egy év múlva nem is fognak emlékezni (mert nincs is mire), a zene örökre megmarad. A zene alapjában határozza meg egy sorozat sikerét.

Fontos, hogy éneklős legyen. A Death-Metal nem jó. Sem a Palotás. Nem is beszélve a táncharmonikáról. Valami ritmusos, lányos, éneklős legyen. De ütős. Ha a zene vacak, az egész sorozat mehet a kukába.

A zene fontos az előzetesben is. Ahol a filmről még nem mondunk semmit. Csak zene, szépfiú, szép lány, meg táskák és cipők. Meg egy gonosz boszorka, aki elmondja, hogy keresztbe tesz mindenkinek.

Szimbólumok.

A film jó reménnyel külföldön is látható. De ha mégsem, akkor is a törökök szeretik az országuk szimbólumait. Egy naplementés helikopter-felvétel a Galata-toronyról, egy Boszporusz-hídi látkép, meg egy İstiklâl Caddesi nosztalgiavillamos látványa mindig örömmel tölti el a török szíveket. Meg a rendező szívét, mert ez epizódonként kb 40 perc, amikor nem kell gondolkodni, mivel is legyen kitöltve. Nem mellékesen ugyan az a felvétel minden részben szerepelhet. Tehát lesz egy stabil 40 perc, amivel nem kell vacakolni.

A probléma, hogy minden sorozatban ugyan azok a szimbólumok vannak (helikopter-felvétel a Galata-toronyról, egy Boszporusz-hídi látkép, meg egy İstiklâl Caddesi nosztalgiavillamos). Így valamit ki kell találni, hogy más legyen, mint a többi. Legyünk kreatívak: macska a Boszporusz-hídon, lökjünk le valakit a Galata-toronyból, legyen egy lány Prada táskával a villamoson, stb…

Nosza, ezek voltak az alapjai egy sikeres török sorozatnak. Házi feladatként, január 2-ig mindenki készítsen egyet otthon.

Feltételek:

 • Szépfiú
 • Szép lány
 • Prada táska
 • Boszorkány
 • Tengerpart, pálmafa, kókuszdió, makákó
 • Hóesés és angyalkák
 • Villamos (bármilyen színű)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (8 votes cast)
Így készíts török sorozatot, 9.0 out of 10 based on 8 ratings
 

8 Replies to “Így készíts török sorozatot

 1. Hát kedves István, megfogtad a lényegét. Ettől függetlenül (merthogy én is célcsoport vagyok!) nagyon szeretem a török sorozatokat, a szépfiú tényleg szép, a széplány tényleg buta liba (és nem tud főzni), az öreg (nem mindig fogatlan, és azért Prada táskát venni tudó maffia és alkalmanként gonosz is) is megvan, a sárkányról már nem is beszélve. A zene általában tényleg fülbemászó, és igen, aki nem járt még Isztambulban, két sorozat után már a lényeges helyszineket bárhol felismeri (amúgy Isztambul miatt kezdtem nézni a sorozatokat). Azt nem ígérem, hogy a házi feladatot megcsinálom – kizárólag technikai háttér hiánya miatt, mert úgy érzem, hogy a tapasztalataim és a fent általad leírtak alapján gond nélkül meg tudnám csinálni (csak honnan szerzek szépfiút, széplányt, stb. – de remélem azért nem kapok egyest. Az összefoglalód egyébként tökéletes és semmi nem hiányzik belóle (de ! a szegény rokont, akit fel kell karolni, kihagytad !). Köszi!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Aj, a rokon tényleg kimaradt!!!

   A leírás abszolúte jó szándékú. Mivel annyira szeretjük a török sorozatokat, de oly nehéz hozzáférni, leírtam, hogyan lehet otthon is elkészíteni. Hasonló, mint mondjuk a köfte recept. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
   1. Nem is feltételeztem mást, mint jószándékot. A leírás úgyszólván tökéletes (kivéve a szegény rokont) és abszolút szórakoztató. Szeretem a humorodat. Mégegyszer köszi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Irtó jót nevettem a HUMORODON!
  Én azóta nézem a sorozatokat, mióta Isztambulban voltam, meg megyek is.
  Rendben van hogy kell egy szépfiú a sorozathoz, de honnan szerezzünk kis hazánkban? ?
  Ott legalább van bőven!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .