Évszázadokig fennálló torony

Isztambul egyik kedvelt szimbóluma a Galata-torony.

Ez, ami igazándiból nem is török. Meg nem is az igazi Galta-torony. Meg nem is azért építették.

De ami igaz, hogy tényleg úgy építették, hogy évszázadokig fennmaradjon.

Valójában nem ez az igazi Galata-torony. Az valahol Európában van. Talán már tégla formában szétszorva az országokban.

Még a IV. Keresztes hadjárat idején vitte haza valaki. Persze úgy könnyű, hogyha nincsenek súlykorlátok meg kézipoggyász méretek meg akadékoskodó check-inesek!… Úgyhogy az eredeti ott van valahol… Talán éppen az egyik tégláján ülsz, amikor ezeket a sorokat olvasod!

Erről lehetne is egy jó kis sci-fit írni. A tornyok téglái 1500 évvel később egy közeli aszteroida hatására (mely tele volt pszi/chi/fekete energiával vagy csak koffeinnel) felébrednek, és újra össze akarnak állni. Így elkezdenek a közelükbe lévő emberekkel kommunikálni. Akik persze mit sem sejtve éppen rajtuk ülve facebookoznak. Csak azt veszik észre, hogy hirtelen egy szépfiú/széplány írogat neki privát üzeneteket. Vagy akár török sorozatnak álcázza magát, és így jut el a tömegekhez…
De akárhogy is, végül a hívők csak elviszik a téglákat az eredeti helyére, és ott összerakják a tornyot. Ami így

 • életre kell, és megmenti a világot, és közelebb húzza a Marsot, amire az emberiség egy része átmenekül
 • életre kell, és eljön a világ vége, mert közelebb húzza a Marsot, ahonnan mindenféle csápos, de nem zöld lények intelligens mosóporokat hoznak, és kimossák az emberiséget. Ami így megszabadulván a bűntől, lecseréli a sorozatokat dög unalmas eseménytelen csöpögős balettműsorokra. Ezzel pedig az emberiség is cseppfolyóssá válik és felszívódik.
 • egész egyszerűen felborul, és beledől a Boszporuszba. A fiatalok pedig levonják a tanulságot, leiratkoznak a FB-ról, és inkább fizika, statisztika és térgeometria klubokba fognak járni.
 • készen lesz, és elkezd karácsonyi dalokat énekelni.

De menjünk csak vissza a Galata-torony 2.0-ra! Ez az, amit ma is látunk.

Persze nem, mert az eredeti párszor leégett, felborult, a villám is belecsapott. Így jelenleg valahol a 6.5-ös verziónál tartunk.

Amit ma láthatunk, abban az az érdekes, hogy valójában semmi érdekes nincs benne. Ez egy sima torony, amit egész egyszerűen ide építettek a város sarkára 528-ban. És mivel ez amolyan sarok torony volt, meg jó magasan is állt, akkor már úgy gondolták, megcsinálják rendesen.

Az elején még fából készült. De mivel tűztoronyként funkcionált, várható volt, hogy előbb-utóbb le fog égni. Ez az átok mindig ott kísért ezeknél a tornyoknál. Úgyhogy 1348-ban úgy döntöttek, hogy most már igazán tartóssá megépítik.

Nem volt a tervben olyan, hogy évszázadok múlva ez legyen Isztambul egyik szimbóluma, vagy hogy mindenki ezzel akarjon majd fényképezkedni. Az viszont tervben volt, hogy évszázadok múlva is meglegyen.

A manapság készülő dolgok viszont inkább pont fordítva vannak. Fontos, hogy mindenki róla beszéljen, az viszont már kevésbé fontos, hogy 1-2 évnél és tovább megmaradjon. És igazándiból teljesen mindegy, hogy épületről, telefonról, autóról, stb… legyen szó. Ha esetleg 5 év múlva is egyben van a termék, akkor az nemhogy csoda, de még ellent is mond az üzleti tervezettel.

Mindezzel szemben a Galata-torony építői és tervező(i) nem ilyen szempontokat néztek. Egyszerűen azt akarták, hogy tartós legyen. De ha már Isztambul egyik legmagasabb pontjára készült, akkor az nézzen is ki valahogy. Hiszen a mindenki láthatja, aki csak Isztambulba érkezik.

Egy tökéletes munkát akartak végezni. Ez a torony nem szultáni, császári rendelésre készült. A tervező neve sem maradt fel. Nincs ebben semmi hírnév, vagy más. Ezek az emberek azzal állítottak emléket maguknak, hogy az épületük még évszázadok múlva is megvan.

Voltak persze olyanok is, akik pocsék munkát végeztek. Az ő épületeiket ma már nem látjuk.

A Steve Jobs önéletrajzi könyvben (Walter Isaacson) arról mesél, hogy az apja azt tanította, azokat a részeket is pontosan dolgozza ki, amelyeket soha senki nem fog látni. A ma fennmaradt sok sok régi épületnél is felfedezhetjük ezt a szemléletet. Ilyenek pl. a katedrálisok tetején lévő vízköpők.

Ha majd Isztambulban járunk, figyeljünk ezekre a részletekre is! 😉

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Évszázadokig fennálló torony, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Évszázadokig fennálló torony

 1. Döbbenten hallottam ma az isztambuli robbanásról (robbantásról?) és remélem, hogy mindnyájan jól vagytok, nem voltatok rosszkor rossz helyen!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük!

   Szerencsére tőlünk elég messze történt, és nem szoktunk arrafelé járni.
   Én egyébként hajlok a transzformátorházas verzióra. Ami aggasztóbb, mert olyanból több is van Isztambulban. Ráadásul nem olyan régen nálunk egy elszállt az egyik. Bár jóval kisebbet pukkant.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .