Helló december!

Csak eljutottunk idáig is. December! Az év utolsó hónapja! Jön a hó!

Bár mondjuk éppen 18 fok van kint, a Boszporusz partján és süt a nap.

Tudjátok mit? Mára nincs bejegyzés, kiülök inkább a tenger partra simitet enni és teázni…

Pár perccel később...
Pár perccel később…

Hála a technikának a tengerpartól is tudom folytatni, így nem maradtok beírás nélkül.

Tehát december, és jön a tél. A hétvégén volt már egy kicsit csípősebb idő, így a fák nagy hirtelen ledobták az összes levelüket. Úgy nézett ki, mintha a hó esne. Nemcsak pár levél szállingózik, mint valami romantikus novemberi romantikus filmben, ahol fúj a romantikus film és a romantikus nő kergeti a romantikus fiút, aki meg talál egy romantikus levelet, ahol… szóval nem olyan. Itt úgy hullottak a levelek, hogy alig láttam ki a kocsiból.

A december mindig is érdekes Isztambulban. Itt van a Boszporusz, ami fenekestől felfordítja az időjárást. E miatt pedig minden tél más. 8 éve volt nagyon izgalmas. Kabát nélkül, pólóban szilvesztereztünk a Boszporusz partján. A következő évben pedig majdnem csónakban. Mert úgy esett az eső. Tavaly pedig nagy hó volt. Igaz, már márciusban, pedig februárban már vettük elő a nyári ruháinkat.

A tél közeledtével minden évben külön móka a hó megérkezése. Persze a keleti Erzurum tartomány hegyes vidékén már szeptemberben leesik az első hó, de olyankor az még nem hír az Isztambuliaknak. Amikor 38 fok van a városban, akkor senki nem rémül meg az olyan hírtől, minthogy jön a hó.

Ezért valamikor decemberben, amikor már érezhetően kezd hideg lenni, akkor kiküldenek Erzurumba egy olyan riportert, aki valamelyik déli tartományból való, és havat is bizonyára csak az Instagramon (ne mindig csak a Facebookot szidjuk) látott. Ő persze teljes lelkesedéssel, maximális adrenalinnal számol be, hogy találkozott a hóval. És ilyeneket lehet megtudni tőle, minthogy a hó hideg, nedves, pihe könnyű. Néha még meg is kóstolják. Olyankor pedig előjön, hogy nem a sárgát kéne…

Mindeközben előkerülnek a helyi csintalan diákok. Ők persze megszokták az időjárást és ez nekik csak hűvös, nem hideg. Mindjárt ki is szúrják a didergő riportert, aki megpróbálja magát nem leszúrni egy jégcsappal. Meg a riportert, aki helyhez kötött, hiszen odafagyott. Persze, hogy a gyerekek mindjárt mindkettőt jól megdobálják hógolyóval..

Aztán eljön az is, amikor már Isztambult fenyegeti a tél. Isztambul megye pedig nemcsak a tengerpartból áll, hanem néhány csinos, közepes magasságú domb is található. Ezek egyike a média törzshelye, ahova ilyenkor, november végén – december elején kiköltöznek sátorral, hogy amint meglátják az első hópelyhet, mindjárt élő adásban közvetítsék. És akkor az X-csatorna elsőként bemutatja: hó Isztambulban!!! Flash! Breaking News! Minden más hír törölve!!!

Külön élmény az a már-már survivor-típusú előadás, amikor a riporter olyasmivel találkozik, mint a befagyott patak. Majd elkezdi bottal bökdösni, követ dobál rá, majd pedig megpróbál rálépni. Én komolyan szurkolok nekik, hogy csak most ne, csak az idén ne, csak ez egyszer ne forduljon elő!! De eddig minden évben végül csak elcsúszott a riporter és fenékre ült!

Nem is tudják milyen veszélyes az, amit csinálnak. A kedves tv-néző a röhögéstől könnyen félrenyeli a pattogatott kukoricát!!

A december egyébként amolyan sima hónap Törökországban. Ami viszont érdekes benne, összehasonlítva egy európai decemberrel, hogy itt is most zajlik az év vége. Ugyan úgy, most kell befejezni az elmaradt dolgokat (és ilyenben a törökök aztán nagyon jók: elmaradt dolgokat összehalmozni + azokat befejezettnek nyilvánítani). Ugyan úgy gyorsan, még a pénzügyi év zárása előtt el kell adni a raktáron felgyűlt felesleges kacatokat, stb… Csakhogy mindehhez 4 hét áll a rendelkezésre. És közben nem kell a karácsonyi lapokkal bíbelődni.

Így összességében sokkal kisebb a stressz, mint Európában. Relatíve persze.. Itt azért karácsonyi hajtás nélkül is mindennap megvan a saját élménye.

Karácsony bazár
Karácsony bazár

De ha már Karácsony! Ha valaki azon gondolkozik, hogy Isztambulban lép át / libben át / zuhan át az új évbe, akkor érdemes tudni, hogy van Karácsony Isztambulban. Csak éppen a Mikulás (aki szintén Anatóliából származik), a Karácsony meg az Új Év szépen egyben, december 31-én van letudva.

A város azért karácsonyi díszbe van öltözve (főleg a plázák (törökül AVM)), és minden tele van ünnepi akcióval. Csoki mikulást is egyre több helyen találunk (IKEA, Migros, Macros, CarrefourSA és kisebb boltok), és rengeteg helyen árulnak szép, furcsa, vagy csak nagyon furcsa díszeket is.

Kadıköy pl. ilyenkor tele van mikulást és karácsonyi díszeket áruló helyekkel. Eminönüben pedig a fűszer bazár melletti papír bazár ilyenkor teljesen átalakul karácsonyi bazárra. Itt pedig vehetünk mindent, amivel csinossá (vagy éppen rondává) tehetjük a lakásunkat. Karácsonyfák kaphatóak bármilyen színben. Tényleg bármilyenben. Légy trendi, és neon-narancssárga fával töltsd az ünnepeket. A díszítéssel se vacakolj. Kis felárért a bazárban mindjárt ki is dekorálják. Már csak a repülőn kell megkérni a stewardesseket, hogy a szépen feldíszített karácsonyfát ne hajtogassák össze és gyűrjék be valamelyik poggyászrekeszbe. Miért is ne állhatna az ajtóban az utazás ideje alatt?

Ne, de ezekről majd bővebben. Idén is bejárjuk ezeket a helyeket, megnézzük a kommandós mikulás divatot is. De a lényeg, hogy december közepén-végén nagyon különleges élmény várja a turistákat. Nem is beszélve az újévi piros-fehérnemű őrületről! 🙂

Előre a decemberbe!

Új év pirosban
Új év pirosban
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
Helló december!, 9.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .