Atatürk édesanyja és édesapja

Volt már szó Atatürk fogadott gyerekeiről.

Így most legyen szó a szüleiről!

Ali Rıza - Forrás: Wikipédia
Ali Rıza – Forrás: Wikipédia

Atatürk apja Ali Rıza Effendi. 1839-ben született Szalonikiben. És ott is halt meg 1888-ban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hagyta volna el a várost! Sőt! Annál is inkább, , mivel az Olimposz-hegy melletti oszmán-görög határon teljesített szolgálatot.

1871-ban házasodott össze Zübeyde Hanım-al, aki később Atatürk anyja is lett. Ekkor még Szalonikiben éltek, ahol 3 gyerekük született: Fatma, Ahmet és Ömer. Fatma 3 évvel később TBC-ben meghalt.

1876-ban Ali Rıza belevágott az ekkor felfelé ágazó fakereskedelembe. A család pedig átköltözött egy másik kerületbe. A költözés után a másik két gyerek is meghalt.

Ebben az új házban 1881-ben született még egy gyermek, 1881-ben. Ali Rıza  egykori, korán elvesztett testvérére akart emlékezni, így a Mustafa nevet adta neki (ő kapja később a tanárjától a Kemal, a néptől pedig az Atatürk nevet). Majd pedig az ötödik gyerek, Makbule is itt született. Volt egy hatodik is, Naciye, de ő is korán meghalt. Atatürknek végül egy 1 testvére nőtt fel, a nővére, Makbule Atadan.

Ali Rıza 1888-ban, valószínűleg betegségben halt meg. Egyes források 1893-at mondanak, és hosszú betegséget.

Mivel korán meghalt, Atatürk későbbi életében nem sok jelentőséggel bírt. Valószínűleg ha életben marad, akkor Musztafa favágó lett volna, nem pedig Atatürk.

Zübeyde Hanım - Forrás: Wikipédia
Zübeyde Hanım – Forrás: Wikipédia

Zübeyde Hanım, nem sok történelmi cselekedettel rendelkezik. Egy nagy ember anyja. Mégis a törököknél nagyon erős az anya-fia kapcsolat. Főleg így, hogy a gyerek apa nélkül maradt. Éppen ezért nagyon ismert és elismert személy. A törökök ismerik, emlékét több iskola neve is őrzi.

Róla nincs sok információ. De ez leginkább annak tudható be, hogy ő nem volt forradalmár, seregeket sem vezetett, de még csak Trójai háború sem tört ki miatta. Se tízéves, se valami akciós hosszú-hétvégés sem. Viszont tudjuk, hogy sokszor a nagy ember azért tudott sikeres lenni, mert volt mögötte valaki, aki az otthon biztonságát nyújtotta.

1857-ben született, szintén Szalonikiben. 14 éves volt, amikor összeházasodott Ali Rıza-val. Aki egyébként egy szőke kékszemű lányt szeretett volna. Nem is gondolt arra, hogy egy 20 évvel fiatalabb, feketehajú lesz a felesége. De legalább a kék szem összejött. Még ha sötétkék volt is az a kék.. attól még kék..

Ali Rıza halála után a család Zübeyde hanım bátyához, Hüseyin Bey-hez költözött. De Zübeyde hanım nem akart a testvére terhére lenni, így újra megházasodott. A vámparacsnok Ragıp Bey lett a férje, akinek már 4 gyere volt.

Atatürköt bár a saját apja halála nem viselte meg, nem tudta elfogadni a mostoha apját. A Balkán-háború után Zübeyde hanım elvált. Az Oszmán Birodalom pedig elvesztette Szalonikit. Így a család Isztambulba költözött. Mégpedig Beşiktaş kerületbe, az Akaretler-be (76-os szám). A ház ma már nem áll. Talán erről is lesz majd egy külön bejegyzés. 🙂

A történetünk 1919-ben megszakad, mert ekkor indult el Atatürk a nagy körútjára. A krónikások pedig őt követték. Atatürk nem is találkozott az anyjával többet.

1922 júniusában majdnem összefutottak Adapazarı-ban. Atatürk hírét vette, hogy a Zübeyde hanım a városban tartózkodik. De a rossz idő és az egészsége miatt az anyja Izmirbe ment, Atatürköt pedig a kötelesség Ankarába szólította.

1923 január 14-e után néhány nappal egy titkosított távirat érkezett Atatürkhöz. Mielőtt felnyitotta, azt mondta: Anyám mehalt, ugye?

1940-ben épült egy mauzóleum Karşıyaka-ban, Izmir közelében. Ott alussza végtelen álmát.

A legenda szerint Zübeyde, Musztafa Kemal anyja álmában azt látta, hogy fia egy minaret tetején, egy arany tálcán ül, és egy hang szólt hozzá, hogy ha elengedi gyermekét a katonai iskolába, fia magasan marad, ha nem, lezuhan
– Forrás: Wikipédia

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
Atatürk édesanyja és édesapja, 9.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Atatürk édesanyja és édesapja”

  1. Voltam Karşıyakában,Zübeyde Hanım utolsó házában. Múzemnak van megcsinálva,szépen őrzik ott anyukája emlékét. Készítettem ott egy rakat fényképet.
    Igazából ez az emlékház nem İzmir közelében van,hiszen az ott már bőven-bőven İzmir,a város messze-messze túlnyúlt már azon helyen!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .