Mozi vakoknak

Az új technika révén most már a vakok és a látássérültek is eljárhatnak moziba.

Egy felmérés szerint meglepően sok olyan ember jár a török mozikba, akik valójában nem látják a filmet. Ők leginkább a partnerüket kísérik el, nem pedig az új térhangzás élményeiben fürdenek. E miatt pedig ők igazándiból csak ücsörögnek. És még teát vagy kebabot sem kérhetnek.

De most az új technológia révén (Turkcell által) ők is élvezhetik a filmet! Mégpedig úgy, hogy egy narrátor folyamatosan elmondja, mi történik a vásznon éppen.

Narrátorok persze eddig is voltak a mozikban. Bár nagy részüket felváltották a chips-, és popocornevők, a zörgős zacskósok és a telefonálok. De most végre olyan van, aki valóban azt mondja, hogy mi látható éppen. Mégpedig roppant részletesen, ahogyan a film megkívánja. Ha űrcsatáról van szó, akkor nem a szereplők cipőjén lesz a hangsúly, míg egy romantikus film esetében a szereplők arcmozgása lesz a központban.

Mindehhez először több problémát kellett leküzdeni.

Elsőnek a narrátort. Mert az mégsem mehet, hogy valaki folyamatosan, hangosan beszéljen a film alatt. Ehhez találták ki, hogy a narrátor a mobil telefonon keresztül meséli el a történetet. Így pedig már lehet a fülhallgatót használni (és a chipszevőt is kizártuk a világunkból). Mivel pedig a rendszer kivejezetten a csökkentett érzékkel rendelkezők (ha erre tudtok jobb szót, írjatok) megsegítésére találták ki, a szolgálltató (Turkcell) nem számolja fel az adatforgalmat (elvileg).

A másik fő probléma, hogy a telefon nem tudja, hogy éppen melyik filmet készülünk megnézni (valójában tudja, tudhatja, de ebbe ne menjünk bele), így először el kell a narrátort indítani. Meg ki kell választani a megfelelő filmet is. Ugye az pedig mégsem lehet, hogy a filmen megjelenik a felírat, hogy most nyomd meg a gombot! Így egyenlőre a mozinő partnerre hárul a feladat, hogy a filmet kiválassza, és elindítsa a lejátszást.

Innentől kezdve viszont a telefont figyelni fogja, hogy pontosan hol tart a film, és a narrátor hozzá igazodik. Nem olyan lesz, mintha magnóról hallgatnánk. Ha pl. megszakad a film, akkor a narrátor is megáll. És amint a film folytatódik, a narrátor is beszél tovább.  Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben esetleg egy filmfelismerő modul is bekerülhet (hasonlóan mint a Shazam vagy a SoundHound zenefelismerő esetében)

(ez a szinkronizáció egyben azt is kivédi, hogy valaki bliccelni akarjon és otthonról, jegyvásárlás nélkül nézze meg a filmet. De természetesen torrent esetében működik. De azt meg egyébként is illetlen dolog használni)

Ezzel a programmal egy ajtót nyitottak, amivel minden nemlátó elmehet moziba filmet nézni. Elsőnek a Hayat Öpücüğü (Az élet csókja) filmnél próbálták ki élesben. A jövőben további filmek várhatóak.

A program bemutató filmje itt látható.

Maga az alkalmazás egyébként már régebb óta létezik, és sok hasonló szolgáltatást nyújt: pl. könyveket, híreket hallgathatunk meg vele, stb..

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (3 votes cast)
Mozi vakoknak, 8.7 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Mozi vakoknak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .