Az indoeurópai nyelvcsalád eredete: Anatólia

Szinte hitetlenen, hogy a világ egyik legnagyobb nyelvcsaládja egyetlen pontból származik. Ez a pont pedig Anatólia.

A mindig mindenhol ottlévő beépített titkos ügynökünk, a Meghatározhatatlan forrás fedőnevű emberünk pont jelent volt a nyelvcsalád kialakulásánál (i.e. 4200-ban, csütörtökön).

E szerint az első indoeurópai szó egy dél-olasz-észak-viking kevert káromkodás volt, amit egy ó-indoeurópai mondott a szembeálló oroszlánnak. Majd kettécsapta a fejét a baltájával.

Mármint az ó-indoeurópai csapta le az oroszlánt. Ha fordítva történt volna, akkor ma kínaiul beszélnék.

Na nem mi, hanem a németek, angolok, oroszok, de még a brazilok is! Mi továbbra is maradnánk magyarok.

A Wikipédia szerint kb. 3 milliárd ember beszéli az indoeurópai nyelvek valamelyikét. A valamelyik pedig kb 450 élő nyelvet jelent. Köztük a német, angol, francia, olasz, spanyol, orosz, albán, görög, örmény, perzsa, szanszkrit. És még számtalan holt nyelvet is, mint pl. a kelta, hettita, latin.

A hely, pedig ahonnan mindez elindult Anatólia. Mégpedig valószínűleg Boğazköyből (Ḫattuša). Mindenesetre találtak egy i.e. 4200-es oroszlánbőrből készült csizmát, talpán egy ilyen felirattal:

Made in Ḫattuša

Ez pedig egyértelműen indoeurópaiül van…

Az innen kialakult, majd egész Anatóliát meghódító nyelvcsalád az anatóliai volt. A legfontosabb ágaik a hettita, luvi, palai, lük, lüd, káriai és phrüg nyelv.

Majd pedig kettészakadt. Egyik fele keletre ment, és ők lettek az indoirániak. Míg a másik nyugatra, belőle fejlődött ki a balti szláv. Ez utóbbi osztódott tovább először görög és germán, majd latin nyelvekre. Míg végül kialakult a mai ismert európai nyelvrendszer.

A 16. század nagy változást hozott. Előtte csak Európa, és Nyugat-Közép-Dél-Ázsia területén volt használatos. A gyarmatosítással viszont az egész világon elterjedt.

Az érdekesség viszont az, hogy pont a nyelv szülőhazája, Anatólia az, ahol ma már más nyelvet beszélnek: a törököt. Az anatólia nyelvcsaládok mára mind kihaltak. Bár sok részük átkerült az ógörögbe.

Mindezt egy nagyon személetes animáción láthatjuk:

Anatólia nemcsak az indoeurópai nyelvnek az őshazája. Számtalan más dolog is itt született. Néhány példa

És e mellett számos civilizáció bölcsője is Anatólia volt. Nem is beszélve a számtalan harctérről…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Az indoeurópai nyelvcsalád eredete: Anatólia, 9.3 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .