Karácsony Isztambulban 2015 – második rész

Ma volt a nap, amikor bebújtunk a Karácsonybazárba.

Karácsonybazár

Reggel van. Szinte kora reggel. Persze azért nem túlzottan, csak olyan mérsékelten.

Süt a nap, és 12 fok. Teljes a karácsonyi hangulat. Szinte kedvem lenne kiülni teázni egy a tengerpartra.

Ez a 8. év, hogy Karácsony előtt belevetem magamat a bazárba. Ez mostanra amolyan tradíció lett nálam. Igen, tudom, hogy rengeteg kacatot árulnak, de néha sikerül valami igazán izgalmasat, vagy valami igazán furcsát találni.

Természetesen ilyen nincs, hogy Karácsony bazár. Ezt csak mi neveztük el így. Valójában Isztambul központjában, a Fűszer bazár mögötti utcáról van szó (Hasırcılar Cd, a Rüstem Paşa Camii mellett), ami ráadásul alig 200 m hosszú. Elvileg 3 perc alatt be lehet járni, de akár egy óráig is eltarthat.

Itt békeidőben fűszereket  és papír dolgokat árulnak. Leginkább a születésre és születésnapra lehet feldekorálni a szobát az ottani készletekből. Így az, hogy a Happy Birthday! Helyett Hɐppy Christmas! feliratokat árulnak, nem nagyon változtat a profilon. Ezen kívül sok a konyhafelszerelés bolt is. Őket is érdemes megnézni, mert néha nagyon izgalmas sütemény-kivágó formákat is lehet találni. Az idén egy nagyon különlegeset sikerült vennünk! 🙂 De ez majd egy másik bejegyzés lesz.

Azt érdemes tudni, hogy a bazárnak ebben a részében inkább a nagyfogyasztóknak, kereskedőknek árulnak. Történelmileg ez a raktár rész. Ide érkeztek be a teherhajók és a karavánok. Majd a kis-, és nagykereskedők ezekből a raktárakból vették meg az áruikat. Így pl. a konyhafelszerelések bolt is inkább cukrászoknak, és más nagyüzeműeknek árul. Éppen ezért lehet itt nagyon praktikus dolgokat is találni. De pont e miatt előfordulhat, ha egy tésztavágó körkés 50.000 forintba fog kerülni!

Mindez azt is jelenti, hogy az itteni eladónak az a normális, ha 200 karácsonyfát rendelünk tőle. Lehetőleg különféle színekben. Vagy pedig 2 m átmérőjű karácsonyfadíszt.

És milyen színű karácsonyfát kér az úr? 100 fa megrendelése esetén bármilyen színre lefestjük.
És milyen színű karácsonyfát kér az úr? 100 fa megrendelése esetén bármilyen színre lefestjük.

Ennek ellenére minket is szívesen látnak, akiknek elegendő pár sor izzó, és néhány marék dísz is. Egy vevőnél sose lehet tudni, hogy milyen ismerősei vannak, milyen új vásárlókat hozhat.

Most már mindent tudunk róla, így tehát irány a Karácsony-bazár!

Készíts magadnak karácsonyfadíszt
Készíts magadnak karácsonyfadíszt!

Az már mindjárt az elején látszik, hogy minden olyan, mintha csak tegnap jártam volna itt. Semmi sem változott! Na jó, a kapuban lévő zenélő Mikulás eltűnt. De pl. a leeső-arcú Mikulás fenyőfadíszt még mindig kilóra árulják.

Zenélő Mikulás
Zenélő Mikulás, még tavalyról..

Hozzá hasonlóan más megszokott és régi társ is újra kint lóg a bolt előtt. Ilyen az ejtőernyős meg a kommandós Mikulás.

Kommandós Mikulások
Kommandós Mikulások

Nagy újdonság, hogy az idén először láttunk rózsaszín karácsonyfát! Már eddig majdnem minden színben volt (klasszikus zöld, lázadó fehér, kacér piros, fiatalos neon-narancs, elegáns mély-lila), de rózsaszínt még sose láttunk. Úgyhogy nagyon örülünk a változásnak!

Annál is inkább, mert a rózsaszín lett az év színe 2016-ban!! Ezt a Pantone választotta, aki az egyik legmeghatározóbb erő a divatszínekben. Az idén először két színt is választottak. Egyik a már említett rózsaszín (P 13-1520) a másik pedig a pasztelkék (P 15-3919). Ez utóbbi színben még nem lehet karácsonyfát kapni, de hát úgyis kinek kellene kék fa, ha egyszer lehet venni rózsaszínt is? A Pantone 2016-os év színét itt lehet megcsodálni.

Rózsaszín karácsonyfa a 2016-os trendeknek megfelelően
Rózsaszín karácsonyfa a 2016-os trendeknek megfelelően

Egyébként az a nagyon jó a Karácsony bazárban, hogy egy helyen mindent megtalálunk. A díszektől kezdve a csomagolásig,

Csomagolópapír és doboz bolt
Csomagolópapír és doboz bolt

…szalagokig.

Szalagbolt
Szalagbolt

Meg ha valaki Mikulásnak öltözik, akkor ez a zsákbolt is jól jöhet neki.

Záskbolt
Záskbolt

Sőt! Még pénzt is árulnak, hogy legyen miből vásárolni.

Pénzt vegyenek!
Pénzt vegyenek!

Mindezen kívül találunk felfújható Mikulást is. Hiszen anélkül el sem lehet képzelni egy igazi Karácsonyt. Kifejezetten garzon lakásokba ajánlott a 80×80 alapterületű 2 m magas integetős Mikulás. Tegyünk mondjuk a karácsonyfa mellé. És ha még nem vagyunk túl szűkösen, akkor mindenképpen vegyünk egy felfújható hógömböt is!

Felfújható Mikulás, hóember és hógömb
Felfújható Mikulás, hóember és hógömb

No és persze az igazi Mikulás parti el sem képzelhető parti-szemüveg nélkül. Kapható hóemberes és Mikulásos. No és Ho-Ho-s is. Meg Pa-rty is. Csak az egyértelműség kedvéért: ha ezt felvesszük, mindenki tudni fogja, hogy parti van.

Parti-szeművegek
Parti-szeművegek

Láthatjuk, hogy mennyi minden izgalmasat lehet a Karácsony-bazárban találni! Így aki úgy érzi, hogy hiányzik valami a karácsonyfáról (vagy akár maga a karácsonyfa, tessék csak tessék, több színben is!), pl. egy 62 cm-es  gömbdísz, vagy kommandós mikulás, annak érdemes itt is körbenéznie.

Gyia!
Gyia!

Utóirat:

Egyedül mikuláscsokit nem találtunk itt. De az ma már könnyen beszerezhető Isztambulban: CarefureSA, Macro, IKEA, de még a Migrosban is találkoztunk vele! Igaz, ez utóbbiban éppen a május tombolt akkor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Karácsony Isztambulban 2015 - második rész, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Karácsony Isztambulban 2015 – második rész

  1. ááááááááááááááááááááááá! 😀
    ehhez képest nálunk kutyafütty, amit adventi vásár meg ilyenek néven művelnek. isztambuli karácsonyi bazárt mindenkinek!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .