December 31 – a piros napos ünnep

És íme! Elérkeztünk az év legizgalmasabb és legpirosabb napjához! Amikor is mindenki pirosba bújik!

Hiszen aki pirosban lép át az új évbe, azt hatalmas szerencse éri.

De ez csak a fehérneműre vonatkozik!! A közlekedési lámpára nem! Ott aki pirosban próbál bárhova is lépni… nos, arra tényleg ráfér a szerencse… mert ha jól látom, jön egy villamos… mégpedig egy piros…

villamos a piros napra!" src="http://farm8.staticflickr.com/7626/16861292905_2559496c12.jpg" alt="Piros villamos a piros napra!" width="375" height="500" />
Piros villamos a piros napra! – Ez majd átvisz az újévbe!

Tavaly már nekikezdtünk – aztán valahol két szilveszteri trombitaszó között elvesztünk – a felderítésbe, hogy honnan is ered ez a népszerű, de egyáltalán nem török (sőt, ha szigorúan vesszük, akkor a vallási tanokkal teljesen ellentétes) szokás.

Annyi aztán kiderült, hogy semmi köze a

 • Piramisokhoz
 • Atlantiszhoz
 • Sárkányokhoz
 • Kelta emberáldozatokhoz
 • Ufókhoz… bár ott sosem tudni…
 • Macskákhoz.
 • Meg igazándiból sok minden máshoz sem…
 • És ezzel rá is térhetünk arra a részre, hogy fogalmunk sincs, honnan ered ez a szokás, meg ilyenek…

És nem is a mai nap lesz az, amikor erre fény derül.

Annál is inkább, hiszen a mai nap az éjszakáról szól, a szilveszter éjszakáról!

Meg a piros fehérneműről

A piros fehérnemű története abból áll, hogy az ember lánya ilyenkor valami pirosat vesz fel. Mert ha pirosban megy át az új évbe, akkor szerencsés lesz. A kevésbé szerencsések inkább csak simán átesnek az új évbe. De lényeg, hogy pirosban legyünk.
Csakhogy ezt titokban kell tartani! Így nem jó, ha piros sapkába, piros kabátban, vagy más feltűnő piros ruhaneműben toppanunk be a buliba. Így az egyik jó megoldás a piros fehérnemű. Már persze annál, aki azt titokban tartja.

A monda szerint az új évbe átlépve/átesve kell a pirosat viselni. Arról már nem írnak semmit a kódexek, hogy utána mit kell vele csinálni.. hordjuk tovább? Ajándékozzuk oda valakinek? Várjunk, amíg megjön a szerencse?

No tehát itt ez a piros fehérnemű, amiben lázban ég a fél a szilveszter. És ugyan ez tartotta lázban (és pirosban) a fél Isztambult az elmúlt néhány hétben is! Amelyik bolt csak adott magára, ott árulták a piros fehérneműt. Na jó, a gyorséttermek pont nem.. pedig de jó is lenne a sajtburger mellé egy ajándék piros tanga…!

Itt pedig mindenki megtalálja azt, amire csak vágyik piros ügyben! A legolcsóbb és legegyszerűbbtől a legdrágább és legexkluzívabbig, Mindent. Tényleg mindent! Még olyat is, ami a mindennél is túltesz. Ami fehérnemű esetében ugye éppen a fordítottját jelenti: a semmit.

Aki nagyon nem akar költekezni, vagy csak nem akar tartós dolgot felhúzni (hiszen csak éjfélig kell kibírni), az már akár 2 TL-ért is pirossághoz juthat. Vagy lehet kilóra is venni.
Az érdekesség, hogy minden évben ezen kategóriánál szokott a legnagyobb verekedés kialakulni a szolid öltözetű nénik között.

Piros fehérneműk
Piros fehérneműk

Utána következik a középmezőny, amit leginkább úgy lehet leírni, hogy ….ööö… simán csak piros… meg piros és piros..

Piros fehérneműk
Piros fehérneműk

No de az ember lánya, főleg ha török, nem éri be valami egyszerűvel, csak azért, mert piros. Új év jön, új kalandokkal. Ilyenkor inkább valami izgalmasat érdemes felhúzni!

Piros fehérneműk
Piros fehérneműk

Ez a fenti kép mondjuk pont nem jó példa, mert a fehérnemű itt éppen fekete. De legalább extra kiegészítők is vannak hozzá. Sőt! Ilyet is találunk:

Piros fehérneműk
Piros fehérneműk

No de ha kreativizálunk, meg egyébként is tél van (végül csak elért a hó minket is), ráadásul a törököknél a Karácsonyfa és a Mikulás december 31-én jelenik meg, így nagy választékot találunk a piros Mikulás fehérneműkből! Bojtos sapkával persze. Hiszen ha az ember lánya lengél öltözik, legalább a feje ne fázzon (pláne ne fájjon)!

Piros Mikulás fehérnemű
Piros Mikulás fehérnemű

Majd pedig van az úgynevezett extrém kategória. Róla sokat nem lehet mondani, mert olyan sok darabból nem áll. Csoda, hogy egyáltalán sikerült annyi anyagot összeszedni, amitől piros lesz!

18+ piros fehérnemű
18+ piros fehérnemű

Ezek után egy szolidabb modellt is bemutatunk, mielőtt a hőmérséklet a kritikus érték fölé emelkedne. Ő is a télanyó…khmm.. télleányzó stílust követi. Mondjuk túlságosan nem hűti le az embereket…

New year red clothes

Érdemes megfigyelni a háttérben található mikulásos férfias alsóneműt is.

Mert az ember fiainak sem kell azért aggódniuk. Hiszen őket is érheti szerencse, így ők is találhatnak maguknak piros alsóneműt (bár őket inkább akkor éri szerencse, ha szilveszter éjszakáján női pirosneműbe botlanak). Természetesen náluk teljesen más a cél. Nem a minél kevesebb takarása, hanem a minél viccesebb megoldás. Hátha valamelyik lány felborul a röhögéstől..

Piros fehérnemű fiúknak
Piros fehérnemű fiúknak

A fenti képen a szolidabb változatok látszanak. Lehet venni amúgy kis elefántosat is…

Itt a Mikulás, és lesz itt mindjárt hó-hó-hó!
Itt a Mikulás, és lesz itt mindjárt hó-hó-hó!

De ezzel még nincs vége! Beteszek még néhány képek az elmúlt évek gyűjteményeiből!

Piros fehérnemű
Piros fehérnemű
Piros fehérnemű
Piros fehérnemű
Piros fehérnemű
Piros fehérnemű
Piros fehérnemű
Piros fehérnemű

b

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
December 31 - a piros napos ünnep, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

3 Replies to “December 31 – a piros napos ünnep

  1. Hehe 🙂
   Erre már régóta megvannak a technikák, miként lehet kabát alól, kikapcsolt géppel vagy az utca másik oldaláról fotózni…
   Ami viszont érdekes, hogy nem a fehérnemű boltokban szoktak morogni a fényképezés miatt. Pl. a Karácsony bazárban sokkal mérgesebbek voltak, amiért Mikulást fotóztam.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .