Új évi statisztika

Itt az új év hurrá!

De azért még nem mindenkinek sikerül fókuszálni….

Így átmenetnek egy jó kis újévi statisztika a blog látogatottságáról (megtudjátok, mit látott a Nagy Testvér!).

Ez pedig azért jó…..öööööö (mert fényezem magamat) öööö…. mert sok érdekes oldalt lehet vele találni!

(huh! sikerült megfogalmazni.. pedig csak a Google keresője miatt csinálom)

A blog 2009. februárjában indult. Azaz az idén lesz 7 éves! Mint a mesében! 🙂

Az ötlete a Jane Goodall nyomdokain – Salonga-kalandok c. blog adta, miszerint a mindennapi őserdei napokat lazán is le lehet írni. És igen, tényleg érdekes lehet a mindennapi őserdei élmény. Isztambul pedig olyan nagyon nem is különbözik az őserdőtől…

Úgyhogy gondoltam, miért is ne… elkezdtem írni. Először csak a családnak, és a barátoknak. Majd pedig, miután ki tudja hogyan, rátaláltak az oldalamra, a nagyközönségnek.

Egy darabig eltartott a blog forma kiválasztás, kinézet összekalapálása. Végül az első oldal 2009. február 23-án, egy hétfői (esős) napon jelent meg. Ő itt található. Akinek kedve van, itt kezdje az olvasást!

Ezt 1828 bejegyzést követi. A bejegyzések hossza eléggé változó. De tudományos hasraütéses módszerrel kiszámoltuk, hogy átlag másfél (könyv)oldal egy bejegyzés (elvileg meg tudjuk számoltatni a betűket, és akkor megkaphatjuk a tényleges oldalszámot). Ez kb. 2700 oldalt jelent. Jó vastag könyv lenne belőle! 🙂

Abban biztos vagyok, hogy ezt a tetemes mennyiséget azért nagyon kevesen olvassák végig. Erről nincs is pontos statisztika (vagy csak nem találtam meg). Egy-két tippem van, kik azok, akik tényleg végigrágták magukat ezen az irományon. Nekik külön köszönet (amiért túlélték)!

Akik viszont belevágtak, belekukkantottak, néha-néha olvasgatják, vagy csak 1-2 infót szemezgettek, elég sokan vannak:

676.776 olvasó
2015. december 31-ig bezárólag

Akár lehetne valami jópofa telefonszám is.

Elvileg a rendszer tudja, ki az, aki visszatérő, és azokat nem számolja kétszer-háromszor. De lehet, hogy nem így van. Mindenesetre ez jól néz ki, nekem tetszik. 🙂

Ez amolyan enyhe utalás azoknak, akik Törökországgal kapcsolatban szeretnének jó pénzért hirdetni – léci léci léci – többiek a jobb oldali Donate gombbal támogathatnak – az abból összegyűlt összegből lett már tűzoltó autó Árpinak, meg gumi T-rex is. 🙂 Nagyon örült neki!! Köszönjük!!! 🙂

2015-ös évben összesen 155.349 olvasónk volt. Ez csak ezer emberrel marad alul a 2012-es rekordtól. Az egy kiugróan magas év volt, köszönhetően annak, hogy az RTL-Klub nem várta meg, míg a Tiltott szerelem sorozatban lelövik a poént, helyette reklámok voltak. Nagyon hálásak vagyunk nekik!

A Tiltott szerelem oldal ezzel együtt a leglátogatottabb bejegyzés: 65.000-en nézték meg (remélhetőleg ennyien el is olvasták)

2015-ban nagy valószínűség szerint sikerült volna megdönteni a 2012-es rekordot, ha a törökök nem lövik le az orosz gépet az utolsó pillanatban. A Karácsony miatt egyébként is visszaesik a látogatottság, de itt most erősen látszik az emberek inkább máshol szeretnének nyaralni. A napi kb 350-400 látogató azon a bizonyos napon visszaesett 80-ra.. Cserébe én viszont megtudtam, hogy kb mennyien vannak a törzsolvasók. Szóval megint csak én jártam jól! 🙂

Ha már egyébként is az oldal látogatottságát növelőket kezdtem felsorolni, akkor mindjárt velük is folytatom. Nagy köszönet az alábbi oldalaknak, akiktől rengeteg látogatót kapunk nap-mint-nap (köztük sokan hosszabb-rövidebb ideig állandó olvasók is lesznek)

Sok sok köszönet illeti a társ oldalakat is, ahonnan szintén rengeteg (100+) látogató érkezett az elmúlt évek alatt. Remélhetőleg tőlem is hasonló mennyiségű ember érkezett hozzájuk!

No és akkor lássuk végre a legnépszerűbb oldalakat!

A már fent említett Tiltott Szerelem messze a vezető a 65.000 feletti olvasottságával. Érdekesség, hogy viszont a fizikailag létező Tiltott szerelem házra, hogy hol található Isztambulban, már csak 767-an voltak kíváncsiak. De ezt betudom annak, hogy mára az emberek belerázódtak annyira az internetbe, hogy segítség nélkül is könnyen megtalálják.

Meg persze az is hozzátartozik, hogy a Tiltott szerelem ház bejegyzés 2015-ben készült, 3 évvel a sorozat után. Így aki akarta, addigra már meglátogatta a házat. E mellett érdemes azt is megemlíteni, hogy a Tiltott szerelem c. oldalt 2015-ben már csak 3.600-an nézték meg. Míg 2012-ben 30.000-en érdeklődtek.

A második legnépszerűbb oldala a Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl). Őt 18.000-en nézték meg 2013-óta. Még abban az évben 10.000-en (Tiltott szerelem ekkor már 3.000 volt), 2014-ben 5.000-en, és 2015-ben 2.000-en.

Érdekesség, hogy 2015-ben a Tiltott szerelem népszerűbb volt, mint a Szulejmán. De ennek ellenére a 2015-ös pálmát nem ő vitte el.

Ez azért jól mutatja, ha török sorozatokba fognék, főleg spoiler-ezésbe (elmondani előre, mi fog történni), akkor hatalmas lenne a látogatottságom. Csak hát sorozat nézésre végképpen nem marad időm. De ha valakinek van erre ideje, akkor ezzel igencsak nagy látogatottságot lehet összeszedni.

Harmadik legnépszerűbb oldal a Mit vegyünk az isztambuli Fedett bazárban? c. bejegyzés 11.000 látogatóval. Ennek azért örülök, mert szerintem hasznos egy oldal lett. Remélem, az olvasók is így találták!

A negyedik viszont a nagy átkom, a Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába, szintén 11.000 olvasóval. Ezt azért nem szeretem, mert egyrészt elavult. Másrészt pedig vannak már jobb oldalak is. Pl. Bejutás az isztambuli Sabiha Gökçen repülőtérről egyszerűen, gyorsan és magyarul meg Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambul belvárosába – 2015 . De igazándiból a második sem lett elég jó. Mert sokkal egyszerűbb a Trafi program, ahol beírjuk a hotel címét, kiindulási pontnak a Sabiha Gökçen repülőteret, és még az érkezési időpont + 60-90 percet. Ez pedig megmondja a legegyszerűbb útvonalat. Ha pedig nem akarunk vele vacakolni, akkor Ramazan behoz minket kocsival. Még a webcím is egyszerű: isztambultranszfer.hu.

De valahogy nem tudok szabadulni attól az oldaltól (nem mellékesen a kérdezők általában el sem olvassák az oldalt). Még 2015-ben is ő volt a legnépszerűbb 6.600 látogatóval…

Így ha valakinek van bármilyen ötlete, miként lehetne tőle megszabadulni, szívesen várom! Igen, én is gondoltam arra, hogy letörlöm. Bár így elvesztek évi 6.600 látogatót, de nyerek évi több tíz órai szabad időt, amit a blogra fordíthatok. A levelekre a válasz egyébként is az volt minden esetben, hogy beírtam a hotel címét a Trafi-ba.

Egyébként a blog célja nem a látogatószám növelése, hanem a szórakozás. Az olvasóknak, és az íróknak is.

Menjünk tovább: Az ötödik az Internetes török nyelvtanulás – Goethe-Verlag. (10.000 olvasó / 1.700 db 2015-ben). Ennek nagyon örülök, mert nem egyszerű török nyelvtanulással kapcsolatos anyagokat találni. Örülök, hogy ezzel segítek.

Itt azért jó lenne egy olyan is, hogy melyik kategória volt a legnépszerűbb… Hátha a többi török nyelvtan is kedvelt. Nekem egyébként a kedvenc kategóriám a történelem. Azok jól szoktak sikerülni. De vannak külön legjobbak is.

Kétség kívül a turistakalauz is roppant népszerű, és szerintem ő is hasznosra sikerült. Mi sem mutatja jobbak, minthogy a Turistakalauz – Látnivalók, múzeumok – 1-t majdnem 10.000-en tekintették meg eddig. 2015-ben 2.000-en. Ő az a kategória, amit szeretnék az Isztambul Enciklopédia-ba átvinni. De az rengeteg olyan időt igényel, még inkább koncentrációt. Az utóbbiból pláne nem állunk elég jól…

Következik a kedvencem, a Köfte recept – Sema verzió. Ő a hetedik. Szintén majdnem 10.000 olvasóval. 2015-ben pedig majdnem 3.000 olvasóval. Nekik most is, mint minden évben, jó étvágyat kívánunk. Örülök, hogy ő még mindig népszerű! Aki nem olvasta, ne hagyja ki.

A további oldalak már mind 5.000 látogató alatt vannak. A legtöbbjük sajnos olyan, amit ha lett volna időm jobban kidolgozni, biztosan népszerűbbek. Ilyen, mint a Roxelána, vagy az Isztambul strandok. Jó látni, hogy az élbolyban további nyelvi oldalak is vannak, mint pl. a A török abc – ábedzse. És itt találjuk az egyik legjobb történelmi oldalt is, az 1453. május 29. – Konstantinápoly eleste – Isztambul elfoglalása. A másik legjobb sajnos messze a sor végén található (173 olvasó), az Augusztus 30. Ezt mindenképpen olvassátok el, mert szerintem nagyon jó lett!

Nagyjából hasonló a 2015-ös topplista is. Arról már beszéltünk, hogy a Tiltott szerelem továbbra is az élen áll, míg a Szulejmán jócskán visszaesett. Ami ez első 10-be bekerül az Isztambul tömegközlekedés árai 2014 is, 2.000 olvasóval. Lévén, hogy ez 2014-es cikk, a korábbi években nem igazán sokan látták.

Legyen egy negatív rekord is: A rajongók csak ezt isszák! – 164 olvasó. Ez annyiban jó hír, hogy azért minden oldalt legalább 165-en elolvastak.

Gyors áttekintés az Isztambul Enciklopédiára, ahol 62 oldal (többnyire történelmi látványosság leírása) található

  1. Istanbulkart
  2. Isztambul térkép
  3. Isztambul tömegközlekedésének jegyárai
  4. Nagy Bazár
  5. Török tea
  6. Elsüllyedt palota
  7. Alkudozás
  8. Ayran
  9. Isztambul villamos
  10. Hagia Szophia (AyaSofya)

Érdekes látni, hogy az Ayra-ra többen kíváncsiak, mint a Rakı-ra. Úgy tűnik, az utóbbit többen ismerik. 🙂

Őt 88.000-en nézték meg a 2012-es indulása óta. 2015-ben 33.600-an. Ha ezt egyszer sikerül feltölteni, tényleg roppant hasznos lesz. Majd valamikor…

Árpi! Szállj le a nyakamról! Imi! Ne rágd meg az ujjamat!!

Nem tudom, melyik isztambuli útikönyvből adtak el ennyit… Főleg, amikor még csak a 10% volt kész… Van valakinek kedve beruházni? 🙂

További érdekességek (Google „Nagy” Testvér tollából):

Átlag 1,75 oldalt olvas el egy ember. Azt mondják, az 1,2 már nagyon jó. Ó! És átlag 3 perc alatt olvasnak el egy oldalt. A megírásuk pedig átlag 60-90 percet igényelnek + kutató munka 60-240 perc (ebből is látszik, hogy fejből írni mindenféle zagyvaságot sokkal egyszerűbb).

A statisztika azért néz ki ilyen rosszul (mármint alapállapotban is az 1,2 oldal/látogató), mert nagyon sokan bele sem néznek az oldalba, majd elkapcsolnak. Ez azt jelenti, hogy 10 másodpercnél kevesebben töltenek az oldalon. Ez a Google látogatónál a 2/3-ot jelenti. A lassabban elkattintók (11-30 másodperc) jóval kevesebben vannak: 2%

Ha a tényleges olvasókat nézzük, akkor ők, vagyis ti, 1-30 percet töltötök itt. Ebből a csúcs 4-10 perc. Csak hogy tudjátok, mire használjátok az időtöket. 🙂

További nagytestvéri érdekességek:

 • Az olvasók 70% nő
 • Az olvasók 27% 25-34 éves. Ne kérdezzétek, ezt honnan tudja a Google…
 • A legtöbb látogató ezeket szereti (ezt se kérdezzétek, honnan derült ki)
 • A legtöbben Magyarországról (78%), Törökországból (5%) Romániából (3%), Egyesült Királyságból (2%), Németországból (2%), Szlovákia (1%), Ausztria (1%) és USA (1%) olvasnak minket. Volt egyszer egy olvasónk a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteről is (Vatikánból még nem).
 • Elég sokan, 25% nézi az oldalt mobil telefonról, és 7% tabletről.
 • A mobilok között az iPhone vezet (verzió nélkül) 18%-al. Míg az Androidnál a Samsung S5 (2%). Az Androidosoknál a toplista tele van Samsunggal. De ott van az élen egy LG Optimus L7 II (1,5%)
 • Legtöbb keresőszó: Isztambul (naná!), Tiltott szerelem, Köfte, Szulejmán
 • A Google keresőben a 9. helyen vagyunk.

No, ennyi statisztika szerintem elég lesz. A végén még tényleg megunjátok, és akkor senki se fogja elolvasni a köszönetnyilvánítást.

Köszönjük minden olvasónak, hozzászólónak, ötletadónak, kritizálónak (negatív kritizálónak is), pontozónak (macskázónak), linkelőnek, adományozónak.

És külön köszönet a fő anyagi szponzotunknak, Ramazan Timzan-nak! Aki tényleg jó áron hozza be az embereket a reptérről, és még magyarul is tud! Sok minden másban is segít, pl. szállást ad.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Új évi statisztika, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Új évi statisztika

 1. Kedves István! Az összeállításod fantasztikus! Az eredményre igazán büszke lehetsz! Én kb. 3-4 hónapja találtam Rád (az Isztambul Fórumon keresztül), és a legkezdetektől olvasom a blogodat (túléltem, sőt, élek és virulok), a napi penzumon kívül 2014 közepén tartok. Igazán nagyon élvezem, a stílusod, humorod nagyon tetszik, az információk pedig igazán hasznosak. Köszönöm! Kitartást és jó egészséget Neked és az egész családodnak.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .