Megjött a hó Isztambulba!

Meg már el is ment…

Hosszú ígérgetések után végre megérkezett a hó Isztambulba. Ráadásul milyen pontosan! Mondták, hogy csütörtökre itt lesz, és itt is volt!

Bezzeg amikor a villanyszerelő elvitte a csillárt, hogy 5 perc alatt megszereli! Azóta se készült el, pedig az még 2012-ben volt…

No tehát december 31-én megérkezett a hó. A HÓ! Pont szilveszterre. Az újévbe mi akár át is csúszhattunk volna! Főleg, ha ezen az utcán akartunk volna lejutni a városba.

Hó Isztambulban
Hó Isztambulban

Egyébként nem olyan vészes ez az út, mint amilyennek látszik. Legalul ugyanis mindjárt 3 ATM is található a szemközti betonfalon. Így ha nem sikerül megállni, lesz elég pénzünk a kocsi javítására.

Néhány nap alatt fél Törökországot ellepte a hó. Isztambul belvárosában olyan 15-20 cm hó lehetett. Ami rossz hír azoknak a riportereknek, akik hetek óta a környező hegyekben sátraznak, hogy elsőként ők tudósítsanak az Isztambulba érkezett hóról.

Egyébként Isztambulban viszonylag kevés hó esett. Máshol sokkal több volt. Bár az idén nem sikerül belefutni olyan izgalmas képekbe, mint pl. a ház teteje alig látszik a ki hóból, stb… Az idén inkább az volt az izgalmas, hogy gyorsan ellepte az ország nagy részét. A Török Légitársaság több, mint 100 gépet volt kénytelen törölni.

Magában Isztambulban a hó egy különös formában jelenik meg. Talán mindenki ismeri a Holle anyó meséjét, ahol a jó lány kirázza a takarót, mire a városban szépen szállingózni kezd a hó… No, Isztambulba viszont a rossz lány bedobálja az összes párnát!

Itt már a zászlónak sincs kedve dolgozni
Itt már a zászlónak sincs kedve dolgozni

A hó gyorsan jön, és igencsak meggyőzően. Hirtelen kapunk egy hóvihart, ami betemet mindent. Majd 2-3 nap alatt elolvad, és kezdődhet a nyár. Szinte minden évben van néhány ilyen nap.

Ez pedig érdekes helyzeteket szül.

Gondoljunk bele, mekkora kavarodást jelent már néhány hópehely egy olyan közepes méretű városban is, mint pl. Budapest. Itt viszont naponta kb. 8 millió ember utazik át egyik földrészről a másikra. Amikor viszont megjön a hóvihar, akkor a hajóforgalom szünetel, mert a hajó elejét sem lehet látni.

Ott van a Kislány-torony valahol... Kérjük, nem elütni!
Ott van a Kislány-torony valahol… Kérjük, nem elütni!

Ráadásul a hidakon sem jobb a helyzet. Még békés időben is komoly szelekkel kell számolni. Hát még hóviharban! A hidakat nem szokták lezárni, mert a hóesés első órájában úgyis belepi a kocsikat, és akkor senki se tud feljutni. Nem érdemes a lezárással vacakolni.

Ugyan az a látkép tiszta időben
Ugyan az a látkép tiszta időben

Így aki az Európai oldalon maradt, az jobban is teszi, ha ott várja ki, míg az idő kitombolja magát. Utána átmegy a napfényes hídon.

A helyzet könnyítésére ilyenkor szünet van az iskolákban. Így minden gyerek duplán várja a hóesést. Ráadásul a tél csak 3 napig tart, így külön jól jön nekik, hogy ezt az időt a hókotrók szabotálásával (hóember építése az út közepén) tölthetik, nem pedig az iskolában.

Érdekes megfigyelni, ahogy a három nap alatt fejlődnek. Elején még csak amolyan pancsolós módon legyezgetik a havat egymásnak. De a harmadik nap végére behozzák a technikai lemaradást: megjelennek a betonkemény hóvárak is.

Ez még februárban volt. Semmi sem változott
Ez még februárban volt. Semmi sem változott

Szánkóra viszont nem érdemes költeni évi három nap miatt. Főleg a tárolása nem egyszerű. De nem is kell, mert ilyenkor el lehet csenni a nagymama tepsijét, vagy szennyes kosarát. Azokban is jókat lehet csúszni. És hol? Jóformán bármelyik utcában! Elég meredekek ezek ahhoz, hogy kocsival ne is próbálkozzanak vele.

Az idén viszont elég húzós influenza járvány volt pont ezekben a napokban. Az utcákon alig volt gyerek. Hóembert pedig egyet sem láttunk. Találtunk helyettük sirályt.

Hó Isztambulban
Hó Isztambulban

Meg egy olyan mozgólépcsőt, amit ellepett a hó. Hiába, minek hagyták kint estére?

Hó Isztambulban
Hó Isztambulban

Tehát itt járt a hó Isztambulban. Ahogy jött, úgy el is ment. Bár azt mondják, lesz még 1-2 ilyen nap február végéig.

Simit! Simit! Havas simit!
Simit! Simit! Havas simit!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Megjött a hó Isztambulba!, 9.8 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .