Úszás a keresztért

Északi országokban szokás, hogy több fiatal ücsörög egy jó meleg helyen. Aztán egyszer csak felkapnak egy üdítőt, majd pucán kirohannak a hóba, hogy megmártózzanak a jeges vízben.

Ehhez hasonló Isztambulban (és immár Izmirben is) is történik. Csak ezt úgy hívják, hogy Karácsony.

A Karácsony eredeti napja január 6-ra esik. 325-ben az első nikaiai zsinat döntése alapján került december 25-re. Az örmény keresztények ma is december 6-án ünnepelnek. A görög (ortodox) keresztényeknél viszont a sors fintora, hogy náluk január 7. lett. Ők ugyanis szintén december 25-én karácsonyoznak, csak az ő naptárjuk kicsit eltolódott az évszázadok során.

Most viszont, január 6-án, a görög keresztények, az isztambuli pátriákra vezetésével, megünnepelték a Jézus születését (más számítások szerint pedig a Vízkeresztséget). Ennek a ceremóniának egyik része volt a keresztért úszás.

A ceremónia egyik pillanatában Bartholomeos pátriárka bedobta a fakeresztet a jeges vízbe, mire bátor fiatalok beugranak, és egymással versenyeznek, ki hozza ki hamarabb. Az idei nyertes a 28 éves Nikos Solios volt.

Úszás a keresztért - Forrás: Hürriyet
Úszás a keresztért – Forrás: Hürriyet

A pátriárka ezért természetesen hálás volt, és megköszönte a hős fáradozásait. A riporter is készített egy gyors interjút.

– Milyen a víz?
– Hideg!

Aki a keresztet megtalálta - Forrás: En Son Haber
Aki a keresztet megtalálta – Forrás: En Son Haber

Ez a ceremónia négy dolgot szimbolizál egyszerre:

  1. Jézus keresztségét
  2. Jézus megkeresztelését a Jordán folyóban
  3. Jézus születését
  4. és a látogatását a magisztrátusoknál

Ennek a szokásnak az eredetét egyenlőre nem sikerült megtalálni. De az biztos, hogy nagyon régi. 1922-ig (amikor a görög kisebbség megfogyatkozott) még Izmirben is minden évben megrendezték a kereszt úszás ünnepséget. 2016-ban ezt újra felelevenítették. Ott azért jobb idő volt.

Izmirben is megtalálták a keresztet. Forrás: Sabah
Izmirben is megtalálták a keresztet. Forrás: Sabah

 

Isztambulban eredetileg az Aranyszarv-öbölben úsztak a bátor férfiak. De a XX. században annyira elszennyeződött, hogy oda ember be nem akart ugrani. Pláne a szent keresztet bedobni nem akarta senki bedobni. Így sokáig Çengelköy kikötőjében rendezték az ünnepséget.

Az Aranyszarv-öböl viszont végre megtisztult, így ismét lehet úszni a vízben.

Itt ugrik mindenki a vízbe! - Forrás: agos.com
Itt ugrik mindenki a vízbe! – Forrás: agos.com
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Úszás a keresztért, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .