Utas vagyok!

– Maga meg mit téblábol itt az út közepén?
– Én UTAS vagyok!
– Az más… tessék csak felszállni!

Az isztambuli turisták egyik kedvence – a látnivalók, a kebab meg a szőnyeg mellett (nem is akartam szőnyeget venni!! Ez meg hogy került hozzám??) – kétségek nélkül az Istanbulkart.

Istanbulkart

Az Istanbulkart az a bankkártya formájú és alakú (bár az én esetem ez már a minden irányban deformálódottat jelenti) kártya, ami lényegében a buszjegyet helyettesíti. Meg a villamosét, hajóét, stb… Nem minden közlekedési eszközre jó (pl. dolmuş-ra nem), de a legtöbbre, ami el akar ütni, arra igen. A teljes lista, hogy mely járművekre használható, itt található.

Ez a kártya lényegében egy NFC chip. Ami azért jó, mert az ilyet akár mobil telefonnal is el lehet olvasni. Így kiderül, hogy a buszjegy a parkoló jegyként is működhetne. De egyenlőre ez az része még megy.

Más része is jó az NFC-ben, de arra meg nem akarok kitérni.

No de a kártya nemcsak a benne lévő extra tartalom miatt használható másra is. A tervek szerint (bár most már jó porosak ezek a tervek), sok minden másra is jó lesz. Pl. múzeumi belépésre. Amolyan általános turista kártya.

Itt persze olyan akadályok vannak, hogy más társasághoz tartozik a tömegközlekedés meg a múzeum. És valahogy senki nem örülne annak, ha az ő pénzét a másik kezelné. De az ő viszont szívesen venné, ha másiknak a pénze is nála lenne…

Így egyenlőre csak ilyen extra csak a nyilvános WC (csak néhány ilyen van).

Ami persze jó, hiszen akkor is ki lehet menni (illetve be lehet menni), ha éppen nincs egy vasunk se. Max. ha túl sokat kell kimenni, akkor gyalog megyünk vissza a hotelba.

Másrészről viszont az Istanbulkart nagy értéke, a kedvezmény, nem használható a WC-k esetében. Nincs olyan, hogy 2 WC után 50% kedvezményt kapunk a harmadikra. Vagy hogy 2 óra buszozás után olcsóbban lehet kimenni… Semmi ilyesmi nincs. Így pedig hát….

De viszont az Istanbulkart-nak van egy teljesen más szerepe. Hatalmat ad! Óriási hatalmat ad.

Amikor a busz teljes sebességgel nekiment Superman-nek, akkor Superman csak annyit ért el, hogy ő nem tört össze, meg a ruhája sem lett piszkos. Bezzeg ha felmutatta volna az Istanbulkart-ot, akkor a busz magától megállt volna.

Mert bizony az Istanbulkart-nak hatalma van. Ez a galaxis stoppoló isztambuli megfelelője. Vele bármilyen buszt meg lehet állítani. Mert ha kártyánk van, utasok vagyunk!

Ha kiállunk az út közepére, és felmutatjuk, akkor a busz ott megáll és meglapul. Mi pedig felszállhatunk rá. Akkor is, ha nincs megálló a közelben.

A következőben ezt a hajóval is kipróbáljuk. Csak még hideg a Boszporusz..

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (5 votes cast)
Utas vagyok!, 9.8 out of 10 based on 5 ratings
 

2 Replies to “Utas vagyok!

 1. A hajós próbálkozásról fényképes beszámolót kérünk!
  Ezzel a kátya dologgal egy bajunk volt Isztambulban, hogy kártya nélkül viszont NEM lehetett felszállni a metróra. Csak az az automata működött, amivel a kártyára lehetett pénzt tölteni, az nem amivel egyedi jegyet lehetett volna venni, és mi csak 1 oda-vissza útra szerettünk volna menni.
  DE! Nem tudom általában, vagy csak nekünk volt szerencsénk, kaptunk segítséget.
  Az automata használatához akartunk segítséget kérni. Kedvesen elmutogattuk egymásnak kézzel-lábbal, angolul-törökül, hogy mit szeretnénk.
  Aztán abban egyeztünk meg, hogy odaadjuk a kis hölgynek a pénzt, amit a jegyre szánunk, ő pedig beenged minket a kártyájával.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Még az is lehet, hogy élő közvetítés lesz! 🙂

   Nagyon kevés helyen lehet kártyát venni. Zsetont kicsit több helyen, de abból sincsen túl sok.
   Bevált szokás, hogyha valaki otthon felejti a kártyáját, vagy éppen üresedése van, akkor valaki másét használja, az árát pedig kifizeti (nem mellesleg ez még olcsóbb is, mint a zseton).

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .