Ne maradjon talpon!

Azt mondja a néni a bankban:

Ne maradjon talpon!

Ööö… akkor én itt most eldőlök…

Pedig a néni nem akart rosszat. Csak annyit, hogy ne álljak addig, míg az ügyeket intézi.

Más instrukciót nem adott hozzá, hogy mondjuk üljek le, feküdjek le aludni, vagy csak essek ki az ablakon. De a lényeg, hogy a lábam ne érje a földet.

Mondhatta volna azt is, hogy üljek le, de nem mondta. Pedig szék is volt bőven.

Talán a kifejezés eredete a régi időszakban keresendő (aztán lehet, hogy nem ott van, de jól hangzik). Anatóliában ugyanis kedvelt dolog nem székre ülni, hanem párnákra, szőnyegekre. Vagy ha már mindenképpen székre kell ülni, akkor az lehetőleg alacsony legyen. Ami alig magasabb, mint a sámli.

Földönülős szuperolcsó büfé
Földönülős szuperegyszerű büfé

Ez a fajta ülésmód elég népszerű. És főleg az anatólia meg a szuperegyszerű büfék esetében használják ezt előszeretettel.

Szuperegyszerű büfé
Szuperegyszerű büfé

Ezeknek a helyeknek amúgy nagyon kellemes hangulata van. Amolyan mahalle-s. Mintha csak az ember leülne egy kőre az út közepén. Mondjuk sokban nem is különbözik attól.

Tehát talán innen ered az a kifejezés, hogy ne maradjon talpon!

De az is lehet, hogy a korábban, akik nem bírtak az adminisztrációra várni, inkább lóra ültek, és átmentek a szomszéd völgye egyet fosztogatni, míg az ügyintéző nő elintézte a számlanyitást. Mert abban az esetben ugye már nem talpon várakoztak, hanem lovon. De ma ez mégis hogy nézne ki, hogy üljön addig lóra!. Pláne ha az illető inkább tevéről szeretett nyilazni.

Ennek a verziónak azért is lehetnek alapjai, mert egyre több a bizonyíték, hogy valamikor a magyarok és a törökök együtt éltek. Márpedig a magyar nyelvben olyat találunk, hogy Foglaljon helyet!

Ha tovább visszük (az egyáltalán nem szilárd talpon álló) elméletet, akkor azt kapjuk, hogy az ókori közép-ázsiai adminisztráció egyáltalán nem volt gyors (mondjuk ez a rész nem változott az elmúlt évszázadok alatt). Az ügyfelek pedig jobb híján inkább inkább megpróbálták elütni az időt valamivel. Talán egy buzogánnyal. Vagy csak elfoglalták magukat valamivel. Vagy inkább mást foglaltak el.

Ma már mindez persze sokkal egyszerűbb. Hiszen van Facebook, meg sok bankban konnektort is találni a székek mellett.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ne maradjon talpon!, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .