Google utcakép immár Törökországban is!

Hosszú idő után elérkezett ez a pillanat is: Google StreetView (Utcatérkép – ahol virtuálisan bejárhatjuk a várost) immár  Isztambulban, Ankarában és egész Törökországban elérhető!

Feyyaz hívta fel a figyelmemet arra, hogy bizony, a Google StreetView végre működik Törökországban. Már oly régóta várjuk, hogy teljesen elfeledkeztünk róla. Régen megszoktuk a Yandex-et (róla is lesz majd pár szó). Pedig Google régóta jelen van Törökországban. Csak hát…

Jól emlékszem, hogy a kezdeti időszakban még ilyen hibák is voltak a térképen (Google Maps), hogy a Boszporusz kb. 300-el keletebbre folydogált, mint ahol valójában van. De utána javították ezt a hibát, viszont még így sem volt mindig egyszerű használni.

A török címek város, kerület, mahalle alapján működnek. Míg a Google (meg úgy általában a nyugati térkép programok) inkább irányítószám alapján. Ezt pedig a postásokon kívül senki sem használja az országban (szerintem még ők se mindig). Úgyhogy cím alapján nem volt könnyű 1-1 utcát megtalálni. Főleg, hogy sokszor a térképen teljesen más név szerepelt (és ma is szerepel), mint a valóságban.

Mondjuk vannak egészen kirívó esetek is. Mint az alábbi ismerősöm, akit egészen biztosan semmilyen program nem fog megtalálni:

– Hol laksz?
– A 12/b-ben!
– Na de melyik utca, melyik kerület???
– Azt nem tudom, de van itt egy piros ház szemben!

Hát… nem nála tartottuk a szilveszteri bulit…

Mindehhez hozzá jött, hogy jó pár éve a Google-nak nézeteltérése támadt a adó hatósággal. A Google szerint nem kellett fizetnie, míg az hatóság szerint igen. Ebben az időszakban a Google szolgáltatások össze-vissza működtek, nem működtek. Meg a YouTube-al is voltak mindenféle politikai dolgok.

Mindeközben jött az orosz Yandex, és egyszerűen csak működött. A Yandex hasonló, mint a Google. Mindenféle szolgáltatást nyújt, mint e-mail, böngésző (ez ráadásul a Google Chrome böngészője, Yandex színekben), és térkép. Meg még ki tudja mit.. Mi ebből leginkább a térképet használtuk, és használjuk. Főleg mióta a dugófigyelő és az utcatérkép is megjelent. A dugófigyelő pedig nagyon jó (nem is tud a Waze teret hódítani) És mindez legalább 5 éve…

Tehát a Google-nak van mit behoznia. Ráadásul Isztambul (vagy más török város) utcáit befotózni nem egyszerű munka. A könnyebb része, hogy összesen kb. 25.000 km-nyi utca található a két földrészes városban. A nehezebb pedig, hogy ezen utcák nagy része nem járható be olyan egyszerűen. Főleg, amikor a szűk egyirányú utcában megjelenik a szembejövő kamion.

Azt már a Yandex-nél is megfigyeltük, hogy nem minden utcába ment be a felderítő autó. Ugyan ez igaz a Google esetében is. Az oroszok több esetben voltak bátrabbak, de azért még így is voltak olyan helyek, amiket mindkét cég inkább jó messze elkerült…

Külön érdekesség, hogy bizonyos helyeknek fokozottan magas biztonsági szintet tartanak fel. Őket úgy lehet megtalálni, hogy egy bizonyos távolságon belül egyetlen egy utcakép sincsen…

No de most már mind a Google, mind a Yandex rendelkezik utcatérképpel, ami hatalmas segítség a turistáknak. Ugyanis még a nyaralás előtt bejárhatjuk a kiszemelt terepet. Így a helyszín kevésbé lesz idegen (így persze veszítünk a varászból is). Rengeteg mindent ki lehet próbálni: melyik a rövidebb út, melyik a szebb, melyik a meredek, hol találunk péket, stb… Mindezzel pedig rengeteg időt nyerhetünk amikor már élesben fogunk túrázni. Ráadásul egyes helyeket előre megnézhetünk, hogy érdemes-e rá időt szánni. A bóklászás közben pedig rejtett kincseket fedezhetünk fel.

Mindeközben pedig roppant biztonságos. Nemcsak azért, mert nem ázunk meg az esőben (hacsak nem a parkból laptopozunk), hanem mert minden városban vannak olyan helyek, ahova autóval (páncélozottal) még be mert menni az ember, de gyalog semmiképpen. Viszont ezeket a helyeken is lehet virtuálisan sétálni.

A Yandex esetében a https://maps.yandex.com/ címet gépeljük be. Majd a bal alsó sarokban a távcső ikonra kattintva kékkel jelennek meg azok az helyek, ahol van utcakép, ahol sétálni lehet. Ezután már csak kattintsunk a kívánt helyre, és kezdődhet is a túra!

Yandex utcakép
Yandex utcakép

A Google esetében a http://maps.google.com/címet gépeljük be. Itt a jobb alsó sarokban található egy sárga emberke. Őt megfogjuk, és egy kicsit várunk. Akkor kékkel megjelennek azok a helyek a térképen, ahova őt oda lehet tenni. És már kezdődhet is a túra!

Google utcatérkép
Google utcatérkép

Most, hogy immár két* utcatérképünk van Törökországról, érdemes elmondani, hogy a kettő csak részben egyforma. Jelentős különbségeket találunk a fotózás idejében. De még fontosabb, hogy nem ugyan azokra a helyekre bekukkantani, sétálni.

Google vs Yandex
Google vs Yandex

Ezen a fenti képen mindjárt látszik, hogy a Yandex Isztambulban sokkal több utcát fotózott le. És olyan helyekre is bejutott, mint a Topkapı Palota, a Régészeti Múzeum, az AyaSofya, Kék Mecset, Fedett bazár. Ezen kívül hajóval is bejárhatjuk a várost.

Mindezzel szemben viszont a Google jóformán a teljes ország főútjait és városait befényképezte. Így vele sétálhatunk Trabzonban is, amit a Yandex esetében nem tehetünk meg.

Google vs Yandex
Google vs Yandex

Vagy akár sétálhatunk a Tuz-gölő (Sós-tó) partján is (és közben nem üt el a kamion)

Vagy bejárhatjuk Kastamonu történelmi belvárosát

Safranbolu-ról nem is beszélve

De még Apuka falujába és át lehet integetni. Ide azért terepjáró és vadászpuska nélkül már nem mertek bemenni. Hiába, odabent medvék is vannak…

És ami a legizgalmasabb, hogy még az ankarai Anıtkabir-ben is lehet sétálni. Igaz, Atatürk sírjáig még így sem jutunk el.

 

Mindeközben viszont a Yandex-el bejárhatjuk Kappadokya-t. Vagy Tróját. És nagyon részletesen az egész Galipoli emlékparkot. De a legviccesebb, hogy Bozcaada-ra virtuálisan át is kompozhatunk!

Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egyik jobb lenne a másiknál. Inkább azt ajánlom, hogy utazás előtt érdemes mindkettőt használni, mert még ugyan azt is két külön szögből mutathatják be.

*Úgy tudom van még legalább egy cég, aki utcaszintű térképet készít, de még nem sikerült megtalálnom.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Google utcakép immár Törökországban is!, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

6 Replies to “Google utcakép immár Törökországban is!

 1. Hát én is azt hittem,hogy majd milyen jó lesz a Google,mert az minden várost feldolgozott!
  Ezzel szemben sem Urfában,sem Gaziantepben nem járt az autójuk. 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Igen,ezt értem is,de ettől keletebbre,Mardinban meg járt az autó,Vanról,Batmanról már nem is beszélve! Sőt (kicsi részben ugyan),de még Diyarbakır is megvan!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ez mindig attól függ, hogy az adott megyében megkapta-e az engedélyt a Google. Pl. Trabzon-ban is van, de délebbre nincs. A megye határon véget ér az út..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .