Hány szülinapos van egy nap?

Egy 2011-es népszámlálás alapján (CIA World Factbook) a török lakosság 26% tartozik a 0-14 éves korosztályba. Ők azok, akik még szappanbuborékok között buliznak, nem pedig pezsgőbuborékok között.

Mindez azt jelenti, hogy naponta kb. 55.562 gyereknek van szülinapja egész Törökországban!

Isztambulra vetítve (15 millió ember – ebből 4 millió a gyerek) kb. 10.685 gyerek ünnepli a szülinapját éppen most.

Ez egy szép nagy szám. És ugye azt is tudjuk, hogy a gyerekek csak nagy ritkán buliznak egyedül. Inkább meghívnak néhány tíz, esetleg néhány száz barátot.

És most tegye fel az a kezét, aki szívesen látna a lakásában 100 rosszcsontot!

És 200-at?

Isztambulban bizony komoly üzletág nőtte ki magát arra, hogy születésnapi bulikat rendezzenek. Hiszen láthatjuk, hogy naponta legalább 10.500 gyereket ünnepelnek. De ugyebár a bulikat nem hétköznap, hanem hétvégén szervezik, ahol így mindjárt legalább 73.500 partit kell lerendezni, két nap alatt.

Tehát a születésnapi buli jó üzlet. Ami pedig azt jelenti, hogy mindenki csinálja, aki csak tudja (az másik kategória, hogy ért hozzá, vagy sem).

Ez pedig a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden, aminek köze van a gyerekekhez (pl. játszóház, kalandpark, élménypark, stb..), annak van külön szülinapi programja, terme. Leszámítva persze az olyanokat, mint a gyerekruha boltok, és a gyerek toalett.

De olyan cégek is vannak, amelyek kifejezetten csak a születésnapokra specializálódtak.

Itt a szülők nemcsak azért járnak jól, mert a buli után nem kell a törött cserepeket összesöpörni, meg a falat újrafesteni. Hanem azért is, mert semmi dolguk. Az egész partit mások szervezik meg helyettük.

  • Nincs többé átdolgozott éjszaka, hogy elkészüljenek a kézzel rajzolt meghívók (nekem, mint grafikusnak ez legalább nem probléma)
  • Nem kell előkészülni
  • Nem kell sütni-főzni
  • Nem kell takarítani
  • Nem kell dísziteni
  • Nem kell éjszaka átkommandózni a szomszéd kukájához, hogy belecsempésszük a leharcolt díszeket
  • Nem kell a zenét összelopkodni az internetről összegyűjteni.
  • Nem kell bohócot hívni
  • Nem kell a bohócot elkergetni

De egyes speciális helyeken a szülőknek még ennyi dolga sincs: Ott ugyanis van egy külön szülői részleg. A gyerek részleggel ellentétben unalmas szürke fallal, hogy minden 130 cm-nél alacsonyabb egyén sikoltozva elmeneküljön. Nincs játék, de van helyette TV. A falak vastagok, hogy a szomszéd szobában vonuló T-rexek hangja nem szűrődjön át. És persze büfé, étterem. Hiszen az ilyen alapfelszerelés minden olyan helyen, hogy 2+ török 2+ percet elidőzik.

Tehát a szülőnek nemcsak hogy semmi dolga, de még ott sem kell lennie a szülinapi bulin. Talán a gyertya elfújására elmegy. De lehet, hogy azt is csak videón nézi meg. De egyszer majd eljutunk oda, hogy a szervezők ezt is automatikusan felrakják a Facebook-ra. Így a szülő onnan fog értesülni, hogy Benőke már 10 perce elmúlt 5.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (5 votes cast)
Hány szülinapos van egy nap?, 9.6 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .