Érkezik a .istanbul domain

Isztambul városa tele van plakátolva
azzal, hogy most már lehet a .istanbul-t regisztrálni. Meg a .ist-et is.

Hurrá!

Az interneten minden számítógépnek, és így minden weboldalnak is, egy saját egyedi száma van. Pont olyan, mint egy telefonszám: megjegyezhetetlen. Ez persze a számítógépeket egyáltalán nem zavarta, hiszen ők mindent meg tudnak jegyezni, amit kérünk. És persze mindent el is tudnak felejteni, amit csak kérünk.

De az emberek már nem ilyenek. Egy weboldalt könnyebb úgy megtalálni, ha azt írom be a böngészőbe, hogy www.ezazenoldalam.com, minthogy 192.187.136.112. E mellett számos más praktikus előnye is van, ha egy weboldalnak ilyen szöveges címe van a számok helyett.

Kezdetben még az volt a cél, hogy ezeket a címeket kategorizálják. Ezt a név és pont utáni rövidítés tette. Pl. a .gov a kormányzati szféra, a .com a kereskedelmi. A .hu pedig a Magyarország. Törökországban a .com.tr. a kereskedelem. A .tr-es végződéseket nagyon nehezen adják oda valakinek.

Ennek az is előnye, hogy más-más országban, vagy közegben is lehet ugyan az a név. Pl. a www.whitehouse.gov egyértelműen az USA Fehérházat jelenti. E mellett viszont él egy www.whitehouse.com is, ami valamikor egy biztosító társaság volt. Most üres az oldal, meg azt írja, hogy Russian Ladies… sokat változott a világ a hidegháború óta…

Nemrég viszont bárkinek lehetősége van saját nevet csinálnia a pont után. Ehhez ha jól emlékszem csak 10.000 USD szükséges. Amit utána az illető kedve szerint osztogathat.

Így pedig érdekes, hasznos, néha pedig vicces domain nevek keletkeztek. Ilyenek, mint .news, .space, .beer, .ego. (meg ha egyszer lesz pénzem, akkor lesz .cybermacs is). És ilyenek is, mint a .london, .budapest és a .istanbul. Meg ennek a rövidítése a .ist.Ez utóbbi azt is jelenti, hogyha valaki nem akarja, hogy a cégét állandóan összekeverjék egy másikkal, akkor mindkettőt érdemes megvennie.

Ez így nagyon izgalmas. Mindjárt gondoltam, hogy veszek is egyet.Meg egy másikat is: magyarok.istanbul. Arra az esetre, ha sikerülne egy magyar közösséget kialakítani.

Itt viszont sajnos csak a kisebbik probléma, hogy az isztambuli magyar kolónia nem túl bő, és az egész simán elfér egy Facebook csoportban (mellette pedig még focizni is lehet, annyi hely marad). Hanem, hogy mi, magyarok, nem így írjuk kedvenc városunk nevét! Ő magyarul nem Istanbul. Hanem Isztambul.

Úgyhogy ameddig valakinek nincs felesleges 10.000 USD-ja (azt, hiszem, ez az ára, addig nem lesz magyarok.isztambul. Legfeljebb, magyarok.istanbul.. az meg nem olyan jó szerintem.
a londoniak meg a berliniek és még mások viszont csinálhatnak magyarok.london, stb.. címeket. Ők még többen is vannak!

Pedig,egy ilyen .isztambul jó lenne (naaaa, léci… valaki! csak egy kicsi zsák pénz…). Mert, amilyen kevesen vagyunk itt, mindenkinek lehetne személyre szabott címe. Enyém lehetne a cybermacs.isztambul. Meg azt hiszem, a férfiak.isztambul is.

Ha esetleg van rajtam kívül más otthon született magyar is Y kromoszómával, jelentkezzen! Alapítunk klubbot! 😀

De azért nem adom fel! Hátha van egy olyan név, ami jól illene a blogomhoz is. Mondjuk drágább a szokásos domain neveknél. Ráadásul én a .info-ért kerek 1USD-t fizetek évente. De hátha van olyan, ami megéri mókának. 🙂 Mert beruházásnak nem igazán.

Ráadásul nagy előnyben vagyunk a törökökkel szemben. Hacsak nem a balta.istanbul nevet választjuk, akkor szinte biztosan szabad! Lehetne macskak.istanbul. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
Érkezik a .istanbul domain, 9.8 out of 10 based on 6 ratings
 

7 Replies to “Érkezik a .istanbul domain

 1. Sziasztok!

  http://444.hu/2016/02/05/a-torok-vallasugyi-hatosag-szerint-nincs-rendben-ha-a-nok-szortelenitenek

  Namármost, mi van? Tudtommal a női szőrtelenítés szinte előírás volt, nem ok nélkül lehett nőknek is fürdőkbe járni (meg másért is,de).
  Bár tudjuk, hogy nagy az Isten (Allah) állatkertje, és ezek a vallási vezetők amúgy is hajlamosak, de most mi van? Szemöldök tilos, punci igen?
  Ha lehetséges, a téma sürgős feldolgozását kérném, mert itt vagyok meghasonulva.
  Kérném kitérni, mi van a lábszőrrel, és esetleg a hátszőrrel, mert ki tudja, hátha? És nehogy!
  Köszi! András

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. Már 6 frappáns választ is megfogalmaztam, de a végén mindegyiket töröltem. Ugyanis minden verzió jó mélyen beszól a politikának. Ráadásul mindjárt nem is egy országnak. Az ilyet pedig szeretném elkerülni.

   Én a helyedben, azt csinálnám, amit a törökök. Náluk ugyanis roppant sértő dolognak számít más ötltözetébe, magán életébe beleszólni (talán ezért is szeretik nagyon ezt csinálni). Vagyis ha reggel hajzselé helyett Nutellát kensz a hajadra, akkor azért senki se fog megszólni. Csináld, ahogy jól esik.
   Így kedves András, nyugodtan szedd ki a szemöldöködet, borotváld a lábad, hátad, amit csak szeretnél. 🙂

   Egyébként a helyzet azért nem tiszta, mert e szerint az arcszőrzet eltávolítása is bűnnek számít. Viszont ki van zárva, hogy arra vágynának, az országot ellepjék a Conchita Wurst kinézetű nők.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
   1. Köszi, teljesen világos volt a válasz 🙂
    (Nutellát nem kenek a hajamra, nem szeretem az édességet. A sós stangli -köménymaggal, sajtszórattal- pedig lepotyog.)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Az? Simán. Köszönöm a válaszaidat, ez a jó, semmi elméleti köldöknézés, egyből egy praktikus, gyakorlati, hasznosítható megoldás.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Az előző felvetés is nagyon izgalmas, de én a bejegyzésedhez szeretném hozzáfűzni: az ötlet nagyon tetszik (bár én Magyarországon élek) és boldogan finanszíroznám is, ha lenne 10.000 dollárom… (szólok, ha egyszer lesz)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .