Egyetemi képzések Isztambulban és más törökországi városokban

Az İÜYÖS (İstanbul Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sınavı) (rövidítésekről itt) isztambuli egyetemi képzéseket hirdetett meg.

2016. január 4. és március 25. között az alábbi oldalon lehet jelentkezni:
http://yos.istanbul.edu.tr/

Példafeladatok az alábbi oldalon találhatók:
http://yos.istanbul.edu.tr/?p=6137

A vizsgára pedig 2016. április 30-án kerül sor. Magyarországon a Budapesten található Yunus Emre Enstitüsü Török Kulturális Központban.

Ennyi a hír, ott vannak a linkek. Mit tehetnék még hozzá? Sok sikert! 🙂

Én nem akarok isztambuli egyetemre járni. Megkérdeztem a szomszéd macskáját, de ő meg Berlinbe akar menni. Így nem tudok senkit se, akinek konkrét tapasztalata lenne a dolgok menetével. De azért gondoltam, a fenti hírek írójával ellentétben megpróbálok utána járni, hogyan is működik az egész.

Kezdjük mindjárt az elején. Ez az İÜYÖS az isztambuli NAGY egyetem. Ami ott van a bazár mellett (a szünetben ki lehet menni egyet bazározni, és ha veszünk egy repülő szőnyeget, visszafele nem kell sorba állni). Azaz itt nem sok esélyünk lesz bárkivel is magyarul beszélni. A hivatalos nyelv várhatóan az angol lesz. Ez alapján a formanyomtatványt is angolul vagy törökül lehet kitölteni.

Ő egyébként itt található.

Fontos, hogy ki kell választani, hol szeretnénk majd vizsgázni április 30-án. Magyarországon Budapesten lehet, ami 200TL/70USD/70Euro-ba kerül. Akinek közelebb van, az mehet Bécsbe is. Az ár ugyan az. Bár az űrlap nem írja, de valószínűleg a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ-ban zajlik majd a vizsga. Cím: Budapest, Andrássy út 62, 1062 (bécsi központ: Waehringer St.6-8/14-15 1090).

Az űrlap többi részének a kitöltése nem okozhat különösebb gondot (ha mégis, akkor válasszunk másik országot, különben már a reptéri mosdóban el fogunk tévedni). Az egyetlen, amit kiemelnék, az az útlevél. Nem írnak erről sehol, de a tapasztalat az, hogy az útlevélnek érvényesnek kell lennie a tanulási időszak+6 hónapra. Lehet, hogy 1 év is elég, vagy rövidebb. De azért ne most márciusban járjon le. Inkább hosszabbítsunk!

És hogy mire jó is ez?

Ha jól értem, akkor ez egy központi török vizsga. Ennek az eredményét 92 nagynevű törökországi egyetem, köztük legalább 9 isztambuli, fogadja el, és tekinti hivatalosnak. Vagyis közvetve ezekbe az iskolákba lehet vele jelentkezni. A teljes lista itt található.

Ezt egyenlőre nem találtam meg, miképpen lehet valamelyik konkrét egyetemre jelentkezni. De bizonyára ez is kiderül. Valahogy.

Addig is találunk pár példát a korábbi évek kérdéseiből. Mégpedig ezen az oldalon.

Nem tudom, lányok és fiúk… Nagyon szurkolok nektek, hogy az idén is ilyen feladatotok legyen!! Nekem kb. 20 perc volt megoldani úgy, hogy bal oldalon Árpi yangchuanosaurusza rágja a fülemet, jobb oldalon meg direktbe Imi. Iskolapadban pedig már olyan régen ültem, hogy bizonyára valamelyik utódom megette azóta.. Úgyhogy hajrá magyarok! 🙂

Ezzel témával kapcsolatban az alábbi oldalakat ajánlom:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
Egyetemi képzések Isztambulban és más törökországi városokban, 9.5 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Egyetemi képzések Isztambulban és más törökországi városokban”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .