Dinó park Isztambulban

Sokan szokták kérdezni, hogy Isztambulban mit érdemes a gyerekekkel megnézni. Bár erről már készült egy összeállítás, de mivel itt volt a téli szünet és nekünk is aktuális volt, így átnézünk néhány általunk is bejárt helyet.

Mindjárt az elején a dinó parkot, melynek neve a Jurassic Land!

A Jurassic Land a Isztambul Bayrampaşa kerületében a Forum AVM-ben keresendő. Megtalálni nem egyszerű, mert a legfelső emeleten van, de nem mindegy, melyik lépcsőházban megyünk fel hozzá (ahol az ebebek van).

Magát úgy hirdeti, mint a világ 10 legjobb dinó múzeumának egyike. Ami abból a szempontból mindenképpen igaz, hogy valamelyik weboldalon tényleg volt egy 10-es lista, és abban szerepelt. De én inkább hívnám élmény parknak, mint múzeumnak.

Több mint 10.000 négyzetméteren (bár ez inkább a takarítókat érdekelheti), 70 élethű dinó, meg dinó csontvázak, és még mindenféle kalandok várnak minket. Vagyis hát a dinó rajongó kicsiket. Apu-anyu meg vigyen magával egy dinoszaurusz lexikont, hogy nagyon ne égessék magukat a gyerekek előtt.

Az első terem tényleg olyan, mint egy múzeum. Itt láthatunk eredeti méretű dinoszaurusz csontvázakat. Persze nem igaziakat, mert ők elég könnyen sérülnek. Meg azért őket jobban őrzik annál, hogy csak úgy odaadják valakinek.

Plesiosaurus csontváz
Plesiosaurus csontváz

Tehát itt eredeti méretben láthatunk dinó csontvázakat. Van T-rex, Triceratops, Pteranodon és megtaláltuk a két kedvencet is: a Plesiosaurus-t meg a Yangchuanosaurus-t is. Na, ugye hogy kell az a dinoszaurusz lexikon?

Egyébként ebben az a döbbenet, hogy itt rohangálnak a 1 m körüli gyereket, és dobálóznak a kimondhatatlan görög szavakkal. Majd összevesznek, hogy melyik dinónak milyen fogai voltak, hány ujja volt, meg melyik korszakban élt és mit evett.

Ebben a teremben középen van egy mű szikla is. Ez valami általános anyag, mert mindent ebből építettek fel. Valószínűleg a mű-csontokat is. Ebben a mű-sziklában lehet barangolni (értsd: eltévedni), meg a homokban dinó tojásokat keresni.

Ennek több eredménye is van: a tojásokat már az első gyerek kiásta, és jól elrejtette. A többi gyerek, folytatva a fenti dinó vitákat, immár lapátot is használ az érveléshez. Az egész múzeum tele van homokkal. Ugye… 10.000 négyzetméter…

Yangchuanosaurus csontváz
Yangchuanosaurus csontváz

Innen indul bizonyos időnként a dinoszaurusz túra. Ez lényegében egy Jurassic Park utánzat, ahol úgymond személyesen is lehet találkozni a dinókkal.

Elején beülünk egy mindentbiró páncélozott kvadrokopterbe és egy kicsit kocsikázunk a dinók között. Mindjárt az elején jön egy békés Ankylosaurus, aki növényevő. Így beéri azzal, hogy jól megkalapál minket. Ellentétben a T-rexszeel, aki addig kergeti a kopert, míg az teljesen tönkre nem megy. Sebaj, kiszállunk, és gyalog megyünk vissza. Úgyis friss a levegő, békések az állatok..

A kopter valójában egy 4D mozi. Ez az, ahol a székek megpróbálnak igazodni az előadáshoz, így össze-vissza rángatózik. És bár a film nem 3D-s, a dinoszauruszok eléggé ijesztőek. A felnőttek és nagyobb gyerekek sikítva vonulnak ki. A kisebbek viszont a dinóknak szurkolnak, miközben sorolják, melyik kicsoda. Egyébként a kopter kívülről még jól is néz ki.

Innen megyünk tovább a Jurassic Park laborba. Megnézhetjük, hogy keltik ki a tojásokat, hogyan kötözik be a sérült Stegosaurus-t, meg minden olyat, ami lett volna Jurassic Park, ha nem falnak fel mindenkit a dinót. Ezek után azért már nehezebb elmagyarázni a csemetéknek, hogy a dinók valójában 65 millió éve kihaltak. De hát ugye a Mikulásról és a Húsvéti Nyúlról sem szoktunk beszélni. És itt is vannak tojások, meg ott is.

Mindemellett elég jó élethű gumi dinoszauruszokkal is találkozhatnak a gyerekek. A Tyrannosaurus rex ordít (persze ettől megint nem a kicsik ijednek meg), a Brachiosaurus meg mindenkit letüsszent. Persze csak azokat, akik nem tudják, hova kell ilyenkor állni.

T-rex és a többi húsevő
T-rex és a többi húsevő

A túra végén a vezető figyelmeztet, hogy eddig csak a kicsiket ijesztgették (na persze), de most a szülőkön a sor. És pappararaaaaam: íme a dinó bolt!

No igen, Isztambulban nehéz megúszni, hogy ne a pénzt költsük lépten-nyomon. Különösen igaz ez a bevásárló központokra (AVM), amelyek egyenesen pénznyelők. Mégis nekem ez a bolt a kedvencem az egész dinoszaurusz élményparkból. Itt ugyanis normális dinó játékokat, és egészen jó könyveket lehet kapni. Szemben a sima játékboltokkal, ahol nagy nehezen lehet csak a kacatok között 1-2 értelmes dolgot találni.

Egy másik terem a színház. Itt egy hatalmas téren dinók vannak, játszótér, bizonyos időnként pedig egy zenés-táncos előadás. Mondjuk így. Ha mindkét szememet befogom, akkor kibírható. Cserébe, akik túlélték, azok táncolhatnak egyet a Baby Rexszel.

A történet egyébként az, hogy Isztambul közelében egy barlangban néhány dinó túlélte a 65 millió évvel ezelőtti katasztrófát, és egy elrejtett világban élnek. Néhány közülük hippi lett, és a kinti világban köztünk járnak. A többiek meg csak elvannak. Mígnem egy tudós felfedezi őket. Mindjárt hívja is a másik tudós társát, aki a kvadrokopterrel odasiet (itt legalább össze van kapcsolva a történet a túrával). Addig is viszont beáll táncolni.

Dinó tánc
Dinó tánc

Körülbelül ennyi maga a park. A kijáratnál van pár raptor (valójában Deinonychus), amit meg lehet lovagolni. És egy dinó kávézó-étterem is, ahol T-rex burtgert is lehet enni.

Gyí raptor!
Gyí raptor!

Belépők (az árak eltérnek napszaktól, időjárástól, sarkifény intenzitásától függően):

  • Felnőtt: 39 TL
  • Gyerek: 29 TL

Azért persze nem Isztambulról lenne szó, ha nem próbálnák meg kihasználni a dinó parkot. Így számtalan esemény kerül megrendezésre, így pl. még koncert is van időnként. Meg persze gyerek zsúr, gyerek nap, dinó tojásfestés, stb…

Külön rendeznek születésnapi bulit. A T-rexszel együtt lehet majd a gyertyákat elfújni.

Meg lehet körülmetélés bulit is rendezni. Ahol is a dinók…. inkább ne menjünk bele…

Este pedig lézeres vadászatot lehet rendezni. Mivel a dinoszauruszok olyan nagyon nem mozognak, jobb híján a kék csapat a pirosat lövöldözi. Meg fordítva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Dinó park Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .