Itt láthatsz cápákat Isztambulban

Isztambul két földrészen fekszik. Közte található a Boszporusz.

Olyannyira található, hogy ha nem figyelünk, bele is lehet pottyanni. A középkorban pedig még erre szakosodott úgymond segítő emberek is a szultán és a politikusok rendelkezésére álltak. A biztonság kedvéért az ügyfelet még zsákba is rakták, nehogy eltévessze a pottyanást.

A Boszporusz pedig ilyen vizes dolog, amikbe halak találhatóak (az unokáinknál ez már nem lesz ennyire egyértelmű). Vannak benne kicsik is, meg nagyon is. Néha-néha pedig még delfineket is látni! De azért cápában ne reménykedjünk… Bár van, akinek mégis sikerült!

2013-ban Muzaffer Balcı, alias öreg halász, ezen a reggelen is elmondta a szokásos imáit, hogy legyen jó fogása, és jóllakjon az egész családja. Majd felállt, és kiment halászni. Arra nem számított, hogy ezúttal a kérése teljesülni is fog.

Még ebédidő előtt kifogott egy 800 kg-os cápát. De mivel jó hívő volt, a sarki hentesnél feldaraboltatta, és szétosztotta a szegények között.

Természetesen azért Isztambulban is megvannak a megfelelő helyek, ahol cápákkal találkozhatunk (és ezt a találkozást túl is élhetjük, meg a cápa is. Tehát nem étteremről van szó…). Ez amolyan terrárium, akvárium. Hasonló, mint a budapesti Tropicarium.

Én mindjárt kettőt is ismerek. Az egyik az Atatürk repülőtér mögött van, ő az İstanbul Akvarium. Csak így, simán, hogy mindenki könnyen megtalálja. A másik pedig a már említett Forum AVM-ben található. Őt Sea Life-nak hívják. De őt még nem próbáltuk ki. Így egyenlőre csak az elsőt tudom bemutatni.

Az İstanbul Akvarium habár különálló épület, mára szorosan összekötődött a szomszéd bevásárló központtal. Ennek köszönhetően pedig az élménypark már a parkolásnál kezdődik. Szeretném azt mondani, hogy Isztambul legrosszabb mélygarázsa található ott, de sajnos találkoztam már rosszabbal is. Sokkal rosszabbal is. És nagyon úgy néz ki, hogy egy bevásárló központ minél menőbb, igényesebb, minél inkább a felső köröket szeretné kiszolgálni, annál bénább a parkolója.

Lássuk is a fő adatokat, amit büszkén hirdetnek:

  • 6.800 m³ vízben lubickolhatnak a halak. Ez 64 akváriumot jelent.
  • Ebben a hatalmas mennyiségű vízben 1500 különféle élőlény van (tehát növény és állat (meg baktérium?)). Összesen 17.000 darab.
  • 6.000 m² terület, 2 emeleten elosztva. Ebből 470 m² a játékbolt!
  • A teljes bejárási útvonal 1200 m hosszú
  • De nincs pánik, mert összesen 6 pont áll rendelkezésünkre, ahol enni lehet. Ebből 3 kávézó, 1 étterem. Meg kisebb-nagyobb édességes (ugye mindent a gyerekekért).

Ebben a két emeletes felépítésben az az izgalmas, hogy ugyan azt a témát egyszer felülről, egyszer pedig a víz alól is megnézhetjük.

Természetesen az első a vízi élőlények megismerése. Kiemelten a törökországiak. Így leginkább a környező tengerek halait láthatjuk: Fekete-tenger, Mediterrán-tenger, Égei-tenger, Márvány-tenger és a Boszporusz.

Vagyis amit máshol az asztalon láthatunk, azt itt a vízben lubickolva. De azért ott az étterem a túra végén, ha valaki megéhezett volna..

Ezen kívül más világtengerek halait is megnézhetjük. Miközben persze ők is jól megnéznek minket. Van csíkos, pöttyös, kockás, meg olyan rockeres, melyiket 100%-ban rózsaszín fekete.

Összességében a dekoráció hangulatos és jópofa. A gyerekek nagy kedvence a mini jéghegy a sarkvidéki szobában.

Természetesen, mint a hasonló helyeken, itt is vannak extra szolgáltatások, amiket jópénzért igénybe lehet venni.. Mint pl. 30 perc légyott a cápával. Vagy labirintusban is lehet bolyongani.

És még egy Isztambul feletti helikopteres-túra Isztambul túrán is részt vehetünk. Mégiscsak itt van a reptér a szomszédban! Kár, hogy az egész csak virtuális.

Ez nem a cápa
Ez nem a cápa

A Sea Life-ról kevesebb információm van, mert őt még nem próbáltuk. De hát ezért van az internet! 🙂

Itt nem kapunk olyan adatokat, mint négyzetméter szárazföld, vagy köbméter víz. De azért is bőven találunk élőlényeket: 15.000 darabot. Plusz a nézelődő embereket.

És a lényeg, hogy Európa legvastagabb cápája is itt található! Szó szerint így írják: legvastagabb! Aki nem hiszi, ugorjon csak be a vízbe egy mérőszalaggal!

Mivel a Sea Life bevásárló központban található, itt sokkal erősebb az élménypark hangulat. Így az ilyenkor szokásos szolgáltatások itt is megtalálhatóak: szülinap, rajzverseny, stb.. És persze interaktív állatsimogató (nem a cápát!).

A fő különbség az İstanbul Akvarium-al szemben, hogy a Sea Life-ban van tenger alatti alagút is. Ez az, amikor igazán a halak között érezhetjük magunkat. Az alagút 83 m hosszú, miközben a fejünk felett 5 millió liter vízben lubickolnak a cápák. Mégpedig Európa legvastagabb cápái!

De a legjobb, hogy ebben az alagútban még pizsama partit is lehet rendezni! Aludj együtt a cápákkal címmel! Ki ne akarna egy ilyenre eljönni?!

– És voltatok az AyaSoyfa-ban?
– Persze!
– Szállás jó volt?
– Naná! A legjobb! Még a szomszédok sem zavartak!
– Miért, kik voltak a szomszédaitok?
– A cápák!

Istanbul Akvarium:

  • Felnőtt 46 TL
  • Diák: 32 TL

Sea Life (Forum):

  • Felnőtt: 43 TL (Online: 34,4 TL)
  • Gyerek (3-14): 31 TL (Online: 24,8 TL)
  • Van közös jegy a LegoLand-el is.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Itt láthatsz cápákat Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .