Legováros Isztambulban

Folytatjuk az isztambuli pénzszóró gyerek programjainkat. Ezúttal a helyszín nem más, mint a Legováros, azaz a Legoland.

Lego!

Gyerekeknek élmény, pénztárcáknak diéta.

Ismét a Forum AVM-ben vagyunk. Tehát itt 3 élményparkot is találunk (anyu ruhákat vásárol + apu meg rohangálhat a gyerekekkel = mindenki boldog, minden rózsaszín): dinó parkot, akváriumot és Lego-t.

A korábbiaktól eltérően most eltérünk, kitérünk, hagyjuk a fenébe a száraz adatokat. A lényeg úgyis az, hogy tele van Lego-val. És mindez 2 emeleten. Bár… de erről majd később..

Mint az ilyen Lego-s helyeken, itt is minden sarokban, oszlop tövében, meg üres helyeken van egy kupac Lego, amivel mindenki kedvéére építkezhet. Ezen kívül van kis Lego, nagy Lego (Duplo), meg mindenfele futkosó igazi nagy Lego babák.

De az egész park nem annyira az építkezésről szól, hanem a Lego élményről. Meg úgy a Lego-ról.

Lego Ország térképe
Lego Ország térképe

A bejárati kapu után elvileg megismerkedhetünk a Lego gyártásával. De inkább olyasminek tűnik, ahol összevissza nyomogatjuk a gombokat. Majd eredményül kapunk egy darab Duplo Lego-t. De legalább nem hasonlít arra, amit mi raktunk össze a gyárban.. szerencsére!

Na mindegy, ide úgyse jövünk vissza. De a park többi része már szabadon bejárható, és többször is belevethetjük magunkat ugyan abba a játékba. De azért sorrendben írom le őket.

Elsőnek a középkori varázsbarlangba nézhetünk be. Itt a felnőtt méretű középkori Lego szekerekbe ülhetünk bele, ahonnan nem középkori lézerpisztolyokkal lövöldözhetjük a királyfi és a királylány ellenségeit (csontvázakat, zombikat, sárkányokat, stb..). Mármint attól függően… Ugye azért ül az apuka is a szekérbe, hogy javítsa az összpontszámot. Árpi is simán elsőnek a királylányt lőtte le. Szerinte szeplős volt, és ez gyanús… (talán kevesebb Süsü-t kellett volna hallgatni).

Ha itt halomra lőttük az ellenséget (esetünkben a kastély személyzetét is), akkor mehetünk tovább a Lego Isztambulba.

Lego Kék Mecset
Lego Kék Mecset

Ez egy igazán jólsikerült rész. Isztambul összes jellegzetes részét megtaláljuk Lego-ból felépítve, és úgy elhelyezve, ahogy kb. a valóságban is van. Megtaláljuk az AyaSofya-t, a Kék Mecsetet, a Galata-tornyot, stb…

Lego AyaSofya
Lego AyaSofya

Van villamos, tűzoltó, hajó, és még simit-árus is!

Lego simit-árus
Lego simit-árus

Meg még nappal is, este is. És ugye Isztambul sosem alszik!

Lego Galata-torony
Lego Galata-torony

És persze tömeg is…

Lego Isztambul
Lego Isztambul

Meg egy foci stadion, hiszen anélkül nem török a török.

Ezek után pedig néhány más, világhíres épületet láthatunk Lego-ból felépítve. Ilyeneket, mint a piramis, Eiffel-torony, stb…

Miután mindent megnéztünk, jutunk be a központi terembe. Innentől már nincs sorrend. Találunk egy kisebb vidámparkot és egy 4D mozit is, ahol természetesen valamelyik szereplő előbb-utóbb letüsszent minket…

Ami itt inkább érdekes, az a versenypálya. Egy halom Lego-ból kell összerakni egy olyan autót, amivel megnyerhetjük a versenyt. Két pálya van: gyorsulási és túlélő. A gyorsuláson az nyer, akinek az autója hamarabb ér a célba. A túlélőn pedig az, amelyik egyben marad az ugrató után.

Az egészet nehezíti, hogy a Lego-k rettenetesen össze vannak keveredve. És egész egyszerűen képtelenség legalább 2 egyforma méretű kereket venni. Így nem az a kérdés, hogy kinek az autója a gyorsabb, hanem hogy egyáltalán kié fog gurulni. A túlélő pálya szélén pedig a gyerekek úgy várják a széteső autókat, mintha csak torták repkednének. Hátha ott lesz az a darab, amiből működő autót tudnak összerakni. De amúgy jó móka.

Túlélő pálya
Túlélő pálya

Utána pedig…öööö… a negatívumok pedig itt kezdődnek: nincs utána.

Vagyis van, de az egésznek olyan semmilyen érzése van. Mert persze ott a Lego Isztambul, de ugye vele nem lehet játszani. Meg beülünk a 4D moziba (40 perc sorban állás, 20 perc film), meg lelőjük a csontvázákat (meg a királylányokat), és autókat is építünk. De ezzel kb. másfél órát töltöttünk el, és nincs tovább.

Bár ott a második emelet, ami pedig lényegében katasztrófa. Bár ott a Duplo park (marék Duplo, játsszál vele), meg a Friends, a lány Lego (marék rózsaszín Lego, játsszál vele). De ezen kívül egy sima mászó park van, meg egy rémes büfé tele olyannal, amitől egy rendes szülő szeretné távol tartani a gyerekét: chips, cukorka, stb.. És ott lehet szülinapi bulit is rendezni.

De igazándiból ennyi. Míg a fiúk autókat építenek, a lányok rózsaszín Lego-zhatnak. Megnézünk 1-2 filmet, talán a csontvázakat (meg a királylányokat) lelőjük még egyszer. De tényleg nincs tovább.

Sajnos nem egy olyan hely, ahova a gyereknek másodszorra is kedve lenne elmenni. Pedig Lego, Lego, mindenütt Lego. Összehasonlítva mondjuk a dinó parkkal, ahol szintén nem lehet 2-3 óránál többet eltölteni, oda legalább már kétszer visszamentünk.

Igazándiból a legnyerőbb hely eddig a Rahmi M. Koç Müzesi (közlekedési és technikai múzeum) volt. Ide 6 alkalommal jöttünk, és midig mivoltunk az utolsók, akiket záráskor kizavartak. Pedig csak a múzeum negyedét szoktuk bejárni (a tengeralattjáróhoz is nőni kell még). De az valódi. És ezt a gyerekek is nagyon érzik.

Éppen ezért a következő részben róla lesz szó.

Rakd össze és versenyezz!
Rakd össze és versenyezz!

Még annyit mindenképpen meg kell említeni, hogy a kapuban található Isztambul egyetlen igazi Lego boltja. Ahol 100%-ban csak Lego-t árulnak. Itt olyan dolgokat is találhatunk, amik csak a hivatalos Lego boltokban kaphatóak.

Belépő:

 • Felnőtt: 43 TL
 • Gyerek: 37 TL
 • Internetes vásárlás esetén 10% kedvezmény (még fontosabb, hogy nincs sorban állás)
 • Kapható Sea Life-al összekötött jegy is.
 • A boltba a belépés ingyenes, de úgyis egy zsák pénzt otthagyunk a végén…

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
Legováros Isztambulban, 9.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Legováros Isztambulban

 1. „(a tengeralattjáróhoz is nőni kell még) ” Na csak óvatosan azzal a növéssel /főleg széltében/, mert ugyancsak megnehezíti a közlekedést a tengeralattjáróban. 🙂 Saját tapasztalat 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nekem pedig a magassági korlátokat sikerült megütnöm, mégpedig fejjel. Még jó, hogy üres volt az a torpedóraktár…
   Igen, elismerem, óvatosan kell nőni, ha tengeralattjárózunk. 😀

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .