Rahmi M. Koç Müzesi – a technikai-közlekedési múzeum

Az isztambuli gyerekprogramunk listájában eljutottunk a kedvencünkhöz: a Rahmi M. Koç Müzesi-hez!

A múzeumot a Koç család egyik tag, Rahmi M. Koç alapította. Mégpedig kezdetben a család magángyűjteményéből indult a vállalkozás. Valószínűleg a klasszikus drágám, dobd már ki azt az ócska régi repülőt! Nem férek el tőle! mondattal kezdődött. Csak az a repülő egy valódi B-24-es Librarator volt, nem pedig csak egy modell. Egyébként tényleg ócska, mert a II. Világháborúban lezuhant, és ez eléggé megviselte a gépet. A személyzet viszont sértetlenül szállt ki.

Érdemes tudni, hogy a Koç család Törökország legbefolyásosabb családja, akik bravúros üzleti tevékenységeikkel nőttek ki az ismeretlenből. Róluk már készül egy külön bejegyzés is. A Yapıkredı Bank, a Koç Egyetem az Arçelik, a Migros cégeket ők alapították, csak hogy a legismertebbeket említsük, ami csak töredéke a teljes vállalkozásnak, melyben élelmiszer, turizmus, építészet, kereskedelem, IT és még hadipar tartozik. És persze a nagy kedvencükbe, az autóiparba: két török márka, és több külföldi márka helyi gyártását és értékesítését végzik. E mellett a kultúrába is jelentő mennyiséget fektetnek be, így könyvesboltok, koncertek, előadások, színházak és múzeumok is hozzájuk tartoznak.

Konkrét, hiteles adatot nem találtam még, de úgy hírlik, hogy a török gazdaság 40-45%-át őt viszik. És rendkívül híresek az emberközpontú munkahelyekről.

A múzeum első épületét 1991-ben vásárolta meg Rahmi M. Koç. Az épület a híres Lengerhane, ami láncházat jelent. A 12. századi bizánci időkben ez volt az egyik épület, ahol azt a láncot tartották, amit kifeszítettek az Aranyszarv-öbölbe, hogy a hajók ne tudjanak tovább menni. Miután a törökök elfoglalták Isztambult, a láncra és így az épületre sem volt szükség (hacsak nem az európaiak megláncolására). Később III. Ahmed szultán (1703-1730 – Kék Mecset) felfújtatta (a miért nem derült ki – valószínűleg hadászi raktárnak). A múzeum végül 1994-ben nyílt meg.

De hamar kiderült, hogy kevés lesz, így a mellette lévő hajógyár romot is megvásárolták 1996-ban. Ő is történelmi épület. 1861-ben az Oszmán Tengerészeti társaság (Şirket-i Hayriye) építette. Összesen 14 épület volt ott, amelyek korhűen lettek felújítva. Majd 2001-ben nyílt meg nagyközönség előtt. A múzeum fő része, és a szabadtéri kiállítás is itt található.

A múzeum részben saját gyűjtemény, részben pedig felajánlott tárgyakból (járművekből) áll. Rengeteg érdekesség látható itt, amelyeket mindjárt részletesebben is megnézünk. De előtte kiemelném, hogy a Harry Potter és a Titkok Kamrája c. filmben használt repülő világoskék Ford autó is itt látható. Így persze mindjárt világos, hogy miért tud repülni. Hiszen a repülő szőnyegeket is Isztambulban gyártották.

A múzeum teljes alapterülete 27.000 m². Melybe kikötő (száraz dokk, vizes dokk), pályaudvar, két étterem két büfé és egy pub is tartozik. És talán az egyetlen hely Isztambulban, ahol könnyen és ingyen lehet parkolni.

És akkor próbáljuk meg valahogy összeszedni a látnivalókat! 🙂

Rahmi M. Koç múzeum térképe
Rahmi M. Koç múzeum térképe

Van a bejárat, ami természetesen tartalmazza a kisboltot is. Egészen jó dolgokat is lehet itt találni. Ami mindjárt érdekes, hogy két pénztár található, mert a múzeumot kettéosztja a főút. Így a jegyet ne dobjuk el, mert a túloldalon még szükségünk lehet rá. Jah, és a Müzekart használható.

A térképen a bal oldali rész az, ami az ősi han épületből lett átalakítva. Itt leginkább gépeket találunk. Meg dugattyúkat, propellereket és mindenféle izgalmas mechanikai dolgokat: gőzgépet, robbanómotort, stb… ráadásul minden méretben. Az emeleten pedig tudományos műszerek és a nyomda található. Míg az alagsorban modellek és repülők.

Makett és repülő
Makett és repülő

Vagyis a régi épület eléggé 12 éven felülieknek, gépolaj kedvelőknek ajánlott. Míg a kikötő sokkal barátságosabb.

Itt a bejárattól balra a tenger alá kukkanthatunk be, majd mehetünk át a tudományos játszótérre. Erről lesz bővebben szó.

Búvárszoba
Búvárszoba

A bejárattól szemben pedig az autókiáltás látható. Itt találjuk a már említett Harry Potter kocsit is. De még sok más érdekességet. Ha tovább megyünk, akkor jutunk el a „kerekes múzeumba”. Itt aztán mindent, de tényleg mindent láthatunk, ami kerekeken működik: autó, tűzoltó, bicikli, babakocsi, traktor, de még fűrészmalom is van (abban is van kerék).

Klasszikus török sofőr
Klasszikus török sofőr

Jobbra viszont a zárt kikötőt és a szárazdokkot látjuk. A vízparton néhány hangulatos 19. századi boltba kukkanthatunk be. Ha pedig tovább megyünk, akkor a nyitott kikötőbe érhetünk.

Az épület másik szárnya (pénztártól mindjárt jobbra) elsőnek az időszakos kiállító terembe visz minket. De még előtte pénztárnál egy galériára mehetünk fel, ahol az Atatürk részleget találjuk.

Az ideglenes kiállítóteremből juthatunk át a vasúti részlégbe. Itt vonatokat és villamosokat nézhetünk meg. Egyik-másikba be is lehet szállni. Olyan hírességeket is találunk, mint Abdulaziz szultán kocsija. Ez volt az első vonat az Oszmán Birodalomban (1867), és a szultán ezzel utazta be Európát, köztük az Osztrák-Magyar Monarchiát is. De megtaláljuk itt az İstiklâl Caddesi ismert piros villamosát is.

Kadıköy villamos
Kadıköy villamos

A múzeum ezen szárnyán haladva további tengerészeti érdekességekkel találkozunk: motorokat, halászhálót, stb…

A szabadtéri rész a múzeum egyik nagy élménye. Itt rengeteg izgalmas hajót, járművel nézhetünk meg testközelből. Egyik-másikba be is ülhetünk, be is mászhatunk. Legjobb ezek közül is a katonai tengeralattjáró (külön jegyet kell venni, és 8 éven felülieknek).

A tér közepén a klasszikus DC-3-as személyszállító repülőbe mászhatunk fel. Jó magasra tették, így benne ülve máris repülési élményben lehet részünk (akinek kell, zacskót lentről hozzon, mert fent nincsen). A gép alatt pedig egy nyomdamúzeum bújuk meg.

DC-3-as repülő
DC-3-as repülő

A parton találunk még tankot és katonai helikoptert is.

Klasszikus tűzoltó
Klasszikus tűzoltó

A part mellett haladva pedig egy igazi kisvasút-állomás áll, igazi kisvasúttal. Ez hétvégenként jár, amivel egy megállónyit elvonatozhatunk az Aranyszarv-öböl partján.

Kids-14-07-26_150746
Kisvonat

Tovább haladva a nyitott múzeumban tűzoltó autókat, repülőket is más járműveket láthatunk. És itt van egy Coca-Cola részleg is. Igazi piros emeletes busszal!

Coca-Cola busz
Coca-Cola busz

A múzeum legizgalmasabb része a tudományos játszótér. Itt ugyanis a gyerekek a mindennapi fizikával és geometriával ismerkedhetnek meg, nagyon jó játékos módon. Találunk szögletes kereket, hiperbolikus lejtőt, építhetünk boltívet, és még óriás szappanbuborék is van! Itt 1-2 órát simán el lehet tölteni.

Tudományos játszótér
Tudományos játszótér

Mellette pedig iskolák részére workshop is van. Ezek nagyon érdekesek: űrkutatás, DNS, színes matematika, energia, nyomda, stb… Legszívesebben beülnék mindegyikre!

Alatta pedig a háztartási gépek működését láthatjuk. Mégpedig úgy, hogy pl. a mosogatógépnek átlátszó fala van.

Ezeken kívül a már jól megismert klasszikus születésnapi bulit is lehet itt rendezni. Mégpedig egy hajón! Klasszikus isztambuli hajón!

És ha már hajó, akkor gőzhajóval lehet az Aranyszarv-öbölben egyet túrázni. Ha viszont ennél „messzebbre vágyunk”, beülhetünk a planetáriumba is (sajnos ez is csak csoportoknak, előzetes egyeztetés alapján).

A múzeum egyetlen nehézsége, az idejutás.. Legegyszerűbb az Aranyszarv-hajóval, majd a Hasanköy megállónál leszállni. Visszafele pedig bármely Eminönü felé menő buszra felszállhatunk.

Belépők:

  • Felnőtt: 15 TL
  • Diák: 6 TL
  • Tengeralattjáró felnőtt: 7 TL
  • Tengeralattjáró gyerek (8+): 5 TL
  • Planetárium: 2 TL

Egyéni workshop programok, időpontok, jegyek itt.

villamos elromlott... menjenek gyalog tovább!" src="http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2016/02/Kids-15-10-30_0313-500x375.jpg" alt="Sajnáljuk, a villamos elromlott... menjenek gyalog tovább!" width="500" height="375" srcset="http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2016/02/Kids-15-10-30_0313-500x375.jpg 500w, http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2016/02/Kids-15-10-30_0313-768x576.jpg 768w, http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2016/02/Kids-15-10-30_0313-1024x768.jpg 1024w, http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2016/02/Kids-15-10-30_0313.jpg 1290w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" />
Sajnáljuk, a villamos elromlott… menjenek gyalog tovább! 
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Rahmi M. Koç Müzesi - a technikai-közlekedési múzeum, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

One Reply to “Rahmi M. Koç Müzesi – a technikai-közlekedési múzeum”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .