Rajzfilmsorozat isztambuli srácokról

A felnőtteknek megvan a maguk török sorozataik: szépfiú+széplány, néha maffia, stb… (az otthoni elkészítéshez a pontos recept itt).

És megvannak a hasonlók a gyerekeknek is.

Rengeteg török gyártmányú gyerekfilm (legtöbbször 3D-s animáció) található a török csatornákon. Ezek leginkább a török mesék, török legendák feldolgozása (tisztára, mint a Szulejmán sorozat, csak éppen gyerekeknek).

Ebből az egyiket szeretném kiemelni, a Rafadan Tayfa címűt.

Rafadan Tayfa istanbul
Rafadan Tayfa

1980-ban járunk, és a történetek 4 srácról szólnak, akik Beyoğlu egyik üres telkén szoktak játszani. Űrhajósok akarnak lenni, versenyeznek, fociznak, zenélnek, sárkányt eregetnek és még sok minden mást kitalálnak, ahogy az lenni szokott.

De igazándiból nem a történet miatt emeltem ki (amiket általában végig alszom, míg Árpi nagyon élvezi), hanem az egész környezetét.

A film Isztambulban játszódik. És ahogy a nagyoknak szóló sorozatokban lenne szokott, itt is olyan átvezetőképeket láthatunk, melyben Isztambul szimbólumait mutatják be. Mindezt pedig lélegzetelállító 3D-ben.

Rafadan Tayfa
Rafadan Tayfa

Sajnos a készítők weboldala egy nagy üresség, így a képeket mindenféle furcsa oldalról vagyok kénytelen belinkelni. Pedig nem szívesen teszem.

Rafadan Tayfa
Rafadan Tayfa

Mióta megláttam az első részt, azon gondolkodom, hogy milyen magyar gyerekfilmet ismerek, ami Budapestről szól….

Igen, volt néhány, amelyik egészen biztosan Budapesten játszódik: A Cicus-Kutyus Közlekedj okosan, és ennek a másik változata a Csíkos Úras egészen biztosan. De még ezekben is csak az Ikarusz buszok ismerhetőek fel. Amolyan igazi Budapest szimbólum sehol sincs a háttérben. Pláne nem az előtérben.

Rafadan Tayfa
Rafadan Tayfa

Pedig az ilyen apróságok milyen jó reklámok lehetnek az adott városra! Még akkor is, ha nem lesz egy világot járt sorozat, mint a Tiltott szerelem, hanem csak hazai pályán fut.

Ajánlom az alábbi ajánlatot (csupa a-betűs szó!). Kiemelve a kezdő 7 másodpercet, majd 1:45-től, ahol Isztambult láthatjuk. Topkapı Palota, AyaSofya, Kék Mecset, Galta-torony…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Rajzfilmsorozat isztambuli srácokról, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .