A mahalle hangulata

Mahalle: kisváros a nagyvárosban,

Mahalle: ahol kiabálás volt a Facebook előtt.

Hivatalosan a mahalle a városkerületen belüli részegységet jelenti. Olyan, mint Budapesten a Várkerület, vagy a Víziváros.

Isztambulban egy ilyen terület 15-40 utcát jelent, míg vidéken akár több falvat is. Olyan igazán jól lefordítható szó nincs rá, mert magának a mahalle-nek a szó is adja a hangulatát. Ez amolyan kisváros..

Tipikusan egy közösség. Egy zárt közösség. Ahol mindenki tud mindenkiről mindent. Ez leginkább Ayşe anyónak köszönhető, aki mindent figyelemmel kísér. És mindjárt mindenről hírt is ad.

Ő a Mahalle-hírek vezetékmentes rádiócsatorna főszerkesztője. Az adó fogásához pedig nem kell sem wifi, sem bluetooth, de még rádió sem. Elég, ha az embernek egy füle van. A rádióadás pedig addig terjed, ameddig Ayşe anyó hangja. Nemhivatalosan ott a mahalle határa, ameddig Ayşe anyó hangja terjed. Márpedig Ayşe anyó hangja messze terjed.

Van egyébként muhtár (ő az önkormányzati fejes) is. De Ayşe anyó tudja, mit tett a muhtár tavaly nyáron. Meg tegnap este. Meg holnap este. És 2018-ban. Így nem kérdés, hogy valójában ki is a főnök…

Mahalle
Mahalle

A mahalle valójában egy (majdnem) teljesen önálltó kisváros. Egy zárt közösség, ahol megvan minden: iskola, pék, Ayşe anyó, hentes, kisbolt, önkormányzat, tér, kutyák, macskák, kebabárus. stb… Lényegében itt valaki leélheti a teljes életét anélkül, hogy ki kellene mennie a nagyvilágba. A NASA is vehetne erről példát, amikor a Mars-utazást tervezi. Egy Föld-Mars űrhajóba mindenképpen kell egy Ayşe anyó is. Ő biztosan feldobná az unalmas hétköznapokat.

Egy mahalle az élő török szappanopera. Teljesen interaktív. Meg 3D. Sőt! 4D! Meg 5D! És elég csak belépni az utcába, máris főszereplők leszünk!

Egy mahalle-nak mindig saját története, történelme van. Amiről bár a történelem könyvek nem írnak, Ayşe anyó biztosan tud mesélni.

És egy mahalle-nek különleges hangulata van. Egy kisváros a nagyvárosba. De a mai világban, amikor már az emberek messzebbre járnak iskolába, dolgozni és a délutánokat is a közösségi hálózaton töltik, a mahalle-k kezdenek a feledés homályába csúszni.

 

2 Replies to “A mahalle hangulata

 1. 10-es akart lenni, csak elcsúszott az egér. Bocsánat.
  Annyit stilisztikai észrevételem lenne, hogy nem az adós adja a adást a vevőnek, hanem az adó. Az adós az, aki nem fizet a vevőnek.
  Nálunk talán házmester asszony lenne Ayse anyó..
  Szép napot:Zsuzsa

  1. Köszönöm! 🙂
   Adás akart lenni, de aznap nem sikerültek az ékezetes betűk… javítottam adó-ra, mert mégiscsak jobb. 🙂

   Igen, hasonlít egy belvárosi ház közösségére. Inkább a méretben van a különbség: itt a fél kerületben zajlik ugyan az.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük