Sürmene, a bicskák városa

Anatóliában minden városnak megvan a maga specialitása, különlegessége.

És ez fordítva is igaz. Törökországban bármely állatot, növényt, vagy tárgyat nézzük, van egy központi városa, egy fellegvára. Ahol a legtöbbször találkozhatunk vele. Ahol mesterfokon űzik a készítését, termesztését.

Most ezúttal a Sürmene-val ismerkedünk meg, a bicskák bázisával.

A török biçak szó magyarul kést jelent. Itt nincs külön kategória arra vonatkozóan, hogy kicsi vagy nagy, hogy evésre, előkészítésre, vadászatra, vagy hátbabökésre használják. Minden, ami kicsi, közepes és éles, az biçak. Ez lehet egy penge is egy vágógépben.

Ezzel szemben a kard szóra mindjárt 11 szinonimát találunk a kedvenc szótárunkban: kılıç, pala; yetki, salâhiyet, kudret, hükümdarlık, askeri kuvvet, silâh gücü; savaş, tahribat; kılıçtan geçirme. És még további változatokat attól függően, hogy merre görbül, kinek a kezében/hátában van, milyen szólás-mondásra használják, vagy csak táncolnak vele. Ehhez képest az eszkimók a 40 szavas havukkal sehol sincsenek..

Süreme kés - nappal tánc, este vacsora
Süreme kés – nappal tánc, este vacsora

Sürmene Trabzon városától 40 km-e keletre található, a tengerparton. Ahol is békés halászok éldegéltek évezredeken keresztül békében. Mígnem i.e. 399-ben Xenophón és a Tízezrek serege meg nem érkezett. Nekik ez volt a kétéves perzsai menetelésük utolsó állomása.

A történet szerint a helyi, fekete-tengeri méz csábításának nem tudtak ellenállni. És vagy itt ragadtak, vagy lebetegedtek. Helyi szakértők (1 db) viszont rámutatnak arra, hogy a helyi lányok (mutat a szakértő a sodrófával várakozó feleségére) módfelett csinosak. De ezt a történetíró nyíltan nem írhatta le.

Más, meg nem erősített tények szerint viszont a helyiek rendkívül szeretik a bicskákat. És amikor a Tízezrek megérkeztek, azt hitték, csak pár száz falusiról van szó. Azt nem gondolták, hogy több bicskájuk lesz, mint a teljes seregnek a tartalékokkal összesen…

A helyiek pedig azóta is rajongói a mindenféle késeknek. És mivel néhány tucatot hord magával mindig, így béke van és nyugalom. Vagy ha elő is fordul a balhé, annak nincs nyoma. Ezek a kések ugyanis nagyon élesek.

A hiedelemmel ellentétben viszont a legendás Sürmene kés nem olyan régóta készül. Sőt! Az első mester még ma is él (2009)!

Mustafa Köralioğlu 87 éves volt, amikor a forrásnak használt hír készült (2009). Ő 17 évesen került Süremene-be, mint késmester. Elbeszélése szerint mindenki jól elvolt magában, és hidegen hagyták őket az olyasmi, mint a művészet. Azt csak a görög leszármazottak (rum) művelték. Mustafa viszont bemutatta, hogy nemcsak a kenyérvágó és a disznóleső kés között van különbség, hanem a sima és a sima kés között is. Mert egy kést is lehet szépen, tartósan és művészien készíteni.

Művészien kidolgozott kés - Forrás: serander.net
Művészien kidolgozott kés – Forrás: serander.net

Ő volt az, aki a késkészítés mesterségét behozta a városba. De nemcsak a késeket, hanem minden más vágóeszközt is, mint a sarlót, kaszát, ollót, stb.

Egy alkalommal pedig, amikor Izmirben egy konferencián mutatta be a késeit, még maga Atatürk is felfigyelt rá.

Korábban delfin-olajat használtak a kések rozsdamentesítésére, de ez 1950-óta ez tilos. Azóta megjelentek a különféle rozsdamentes acélok, melyeket külföldről hozzák be. Legtöbbször Franciaországból. Ma már a kézműves kések is a háttérbe szorultak. Legtöbbször gépekkel készülnek. Míg régebben egy ember kb. 10 kést gyártott egy nap alatt, ma 20-30-at is.

Szerencsére ha igazi Sümere bicskát szeretnénk, akkor azért nem kell Trabzonba menni (más okok miatt viszont érdemes). Hiszen Isztambulban minden komolyabb késárusnál találunk ilyen bicskákat. Ahogyan az internetes oldalakon is (legjobb név: kisbicskáskám.com).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Sürmene, a bicskák városa, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “Sürmene, a bicskák városa”

  1. Nézek egy török filmsorozatot, amely Sürmeneben játszódik. Ott nem bicskája, hanem kézi fegyvere van minden férfinek. Ez hogy lehetséges? Legális?
    Különben gyönyörű vidék és a filmben játszó színészek rendkívül tehetségesek.
    Idős vagyok, de eddig ez életem legjobb sorozata.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .