Török reklámok

Anatólia 3.5 földrész találkozásánál fekszik. 3.5 különféle nép, különféle vallás, különféle nézet.

Ez pedig azt jelenti, hogy az itt élők vagy folyamatosan háborúztak, vagy pedig folyamatosan kereskedtek.

A törökök (pontosabban inkább az anatóliaiak) mindig is jól voltak az eladásban. Az elmúlt évszázadban pedig megjelentek a televíziós reklámok. Mindez pedig remek terep a törököknek, hogy kiéljék a kreativitásukat.

Törökország lakossága 70 millió fölött van. És amit biztosan lehet tudni a törökökről, hogy imádják a tv-t. Minden házban legalább 2-3 tv fellelhető. Tv van az éttermekben, a hajókon, a távolsági buszokon. Csak a parkokban nincs… még..

A tv-ben pedig igencsak ömlesztve kapjuk a reklámokat. Nemcsak a reklámblokkok alatt, hanem a sorozatokban, filmeken is a képernyő alsó csíkjában folyamatosan érkeznek a hirdetések. De még ezeken kívül is folyamatosan direkt reklámokat láthatunk a sorozatok alatt: pl. Samsung okosóra a szépfiúnak, Prada táska a főhős lánynak, Mercedesz a főgonosznak, stb….

És még ott vannak a rejtett reklámok. Amelyek hivatalosan nincsenek benne a filmben, de elég egyértelműek. Pl. a távolsági buszon a társaság neve ki van radírozva. De a színekből, csíkokból úgyis egyértelmű, hogy melyik céggel is utaznak a főhősök.

Mindebből láthatjuk, hogy tv-reklámot készíteni igazán megéri, mert egészen biztosan rengeteg ember fogja látni. Olyannyira, hogy a törököknél nincs is import reklám, mindegyik hazai. És erre roppant büszkék, hogy még a nemzetközi cégek is inkább készítenek egy török reklámot, minthogy szinkronizálják, stb… mert nagyobb presztízs.

Míg egyes cégek pedig éppen azért, hogy magukat nagyobbnak, nemzetközinek mutassák, direkt gyártanak külföldinek tűnő reklámot. Persze ügyesen, törökös legyen az, de minden szempontból látszódjon, hogy az eredetileg német reklám volt: szőke és kékszemű benne mindenki. És még a szájuk sem mozog jól, mert hát ugye szinkronizálva vannak…

A török cégek rengeteget áldoznak a reklámokra. Néha egy-egy félperces reklám többe kerül, mint egy egészestés mozifilm. De meg is van az eredménye!

Nemcsak hogy a reklámok általában kreatívak (persze itt is vannak bénák), viccesek, látványosak. De időnként olyan ikonikus karakterek alakulnak ki, amelyek aztán éveken keresztül a cég meghatározó arculata lesz.

Ilyen pl. az Arçelik robot. Talán már 10 év is eltel, mióta először színre lépett. Azóta a robot nemcsak direkt mutogatja a termékeket, hanem búvárkodott, szafarira ment és még meg is házasodott. A Technikai Múzeumban is ő mutogatja a gyerekeknek, hogyan működik a mosogatógép és a többi konyhai eszköz.

A mostani kedvencem pedig az Ömer Bey reklám a Vodafontól.

A törökül kevésbé tudóknak:

Megérkezik Ömer Bey, mintha csak a Calgon reklám lenne. A háziasszony nyitja az ajtót, és roppant boldog, hogy Ömer Bey éppen őt látogatja meg.

Teljes a meglepetés! Hiszen, mint látjuk, a gyerekek is csak véletlenül vannak ünneplőben……….. … .. .

– Fáradjon be kedves Ömer Bey! De a cipőt vegye le, hiszen éppen most takarítottunk!! – és már láthatjuk is, hogy a kamerás, mikrofonos, mindenki zokniban van.

Majd az Ömer Bey megmutatja, hogy a készülékek (szójáték, mert a telefon és a mosógép alkatrészét ugyan azzal a szóval írják le) bizony elvízkövesedtek.

Ajajaj… Hát ilyen  hogy lehet? Nagyon egyszerű! – mondja Ömer Bey, akinél véletlenül van is egy prezentációs tábla. És már sorolja is az okokat:

 • A telefon fél a számláktól
 • Nem elég neki az internet
 • A telefonálási idő sem elég

Ó-ha! De akkor mit lehet tenni??

Hááááát…. véletlenül (mennyi véletlen van ebben a 30 másodpercben!) Ömer Bey tud egy megbízható, jó, árban is megfelelő, stb… szuper szolgáltatót. De hát nem akar reklámot…

De-de, legyen csak reklám!

Na, jó, ha ennyire kéri…. véletlenül itt is van mellettem a reklámbaba! Mert ugye a legjobb a Vodafon, stb…

No, ennek mindenki megörül, elő is fizetnek gyorsan. És már mindenki telefonál, internetezik, stb… Ömer Bey pedig lelkesen teázik-pogácsázik a kamerással.

A másik nagy kedvencem 2016-ból,  az Arvento reklámja. Ez egy céges autók nyomkövető rendszere. Vajon merre jár a kamionsofőr? Talán ha selfie-t küld minden városból, akkor láthatjuk… Vagy ott az internetes nyomkövető rendszer…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (6 votes cast)
Török reklámok, 9.3 out of 10 based on 6 ratings
 

3 Replies to “Török reklámok

 1. Az internetes nyomkövetős tetszett a legjobban (-:
  Biztos kevéssé vagyok törtökből informálva, de ki az az Ömer Bey? Miért híres?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nem híres ő. Ez amolyan Calgon paródia. Ott van, hogy megérkezik az X bácsi, akiről soha senki nem hallott, de a reklámban mégis mindenki ismeri. Majd megnézi a mosógépet (mert neki valamiért ilyen furcsa hobbija van). Aztán elmondja, hogy mehet az egész a kukába…stb… biztos láttál ilyen reklámot vagy százat… 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .