És boldogan éltek, míg….

Az ifjú pár pedig boldogan élt, míg…

Meddig is?

 1. ..míg meg nem jelent az anyós
 2. ..míg egyser éjjel 2-kor be nem estek a rokonok… mind a 499 fő (az 500. tudta, mi fog történni, így ő még idejében lelépett).
 3. ..míg meg nem jelentek a Bevándorlási Hivatalból, és szóltak, hogy nem jó az apostille, mert cakkos a széle..
 4. ..míg meg nem tanult a magyar lány törökül, és megértette, hogy az após miket mond róla
 5. ..míg meg nem tanult a magyar lány törökül, és megértette, hogy a férj miket mond róla!
 6. ..míg meg nem tanult a magyar lány törökül, és megértette, hogy a sarki cukrászdában a kedvenc ételét valójában bárányagyvelőből készítik.
 7. ..míg a fiú el nem kezdett magyarul tanulni, és az első szava az volt, hogy @#$%!! Meg $()#$@#$@!
 8. ..míg az após meg nem tanult magyarul, és elszökött Magyarországra… majd a lány kapott egy levelet az anyjától, hogy összejött egy török apóval.
 9. ..míg be nem állított a férj nővére, és megfenyegette a magyar lányt, hogy kiugrik az ablakon, ha most azonnal nem szöknek meg együtt Magyarországra, változtatnak nevet, és bújnak el Ali elől.
 10. ..míg a lány egyik reggel arra nem ébredt, hogy 20 macska van a lakásban.
 11. ..míg a lány egyik reggel arra nem ébredt, hogy 20 új szőnyeg van a lakásban. Ebből 18 a konyhában. És egy csipkés terítő a tv-n.
 12. ..míg egy nap el nem ment az internet, és kénytelenek voltak beszélgetni…

És még megannyi váratlan fordulat és meglepetés!

Éppen ezért íme egy blog, ahol a mese véget ér, és kezdődik a valóság! Egy hely, ami segíthet, mielőtt belevágunk az ismeretlenbe.

Ismerjük jól a történeteket:

A lány elmegy a török tengerpartra, ahol összeismerkedik egy török fiúval. Nem is fiúval. A FIÚval. A lovaggal! Kinek fehér paripája van, és elviszi a lányt az álomországba.

De az álomország csak egy hétig tart, ami után a lány visszatér a rideg, szürke hétköznapokba. Ahol minden dög unalmas. Ahol még a villamos is csak nyikorog. És ahol a fiúk is bénák… Bezzeg Törökország, meg a török fiúk!

Hála a modern technikának, egy kicsi lukon keresztül – melyet internetnek hívunk – be lehet látni az álomvilágba. Minden este lehet beszélni a török fiúval. Képeket is lehet küldeni. A fiú is küld. De még milyet!

Az elején még csak a remény pislákon, de később már beindul a szerveződés egy második alkalomra. Persze a lánynak kell mennie, hiszen a fiú -szegén, aki dolgozik éjtnap- nem tud jönni. De sebaj! Felpattan a lány az első fapadosra. Az se baj, ha nem Törökországba megy, csak az irány meglegyen! Még a gépre beszállás előtt fityiszt mutat a magyar fiúknak, akik mindig csak azt akarják és semmi mást.

És igen! Eltelik egy újabb hét az álomvilágban. De ezúttal nincs tengerpart, sem bazározás. Csak ágy, fürdőszoba és minden más, ami 18+! Minden oly csodás!

De ennek a csodának is vége van egyszer… A lány ismét hazatér a szürke hétköznapokba. De ezúttal már nincs remény. A kicsi luk lezárult. A lány hiába próbálja a fiút elérni, nem válaszol a levelekre, nem válaszol a hívásokra….

Nos, ő az, aki megúszta a kalandot. Mert aki végül átjön ide, a mesevilágba, annak a mesevilág szabályai szerint kell játszania a továbbiakban.

Törökország egy másik kultúra. Más a vallás, mások a szokások, mások a kötelékek. És ez országon belül (Isztambulban pedig kerületenként) nagyon változó. Ráadásul a nyelvet sem ismerjük, amikor ide érkezünk.

Akik ide tartanak mégis, mintha csukott szemmel fejest ugranának a rózsaszín ködbe, abban a reményben, hogy van víz a medencében. Pedig nemhogy víz, de még medence sincs. Csak a sziklák.

Mert bár lehet, hogy a fiú, a hős lovag a legjobb fej a világon. De ami biztosan elmondható Törökországról (főleg Isztambulról), hogy az ember biztosan nincs egyedül (sőt! Előbb-utóbb feltűnik egy simit/kebab/szőnyeg árus is – még akkor is, ha éppen a legkisebb szobában ücsörgünk). Előbb-utóbb csak beállít az 500 rokon. Márpedig a fiúnak követnie kell a tradíciókat. Meg kell felelnie a környezeti elvárásoknak. És főleg az anyjának. Különben kap a fejére.

Azaz egy házassággal nemcsak egy embert kapunk, hanem mellé a fél országot is. És a fiú csak lesz ezek közül.

Lehet, hogy ez elsőre megrázó lesz. De ha nem, akkor majd másodikra.

De hogy mégse legyünk egyedül a 80 millió idegen között, készült egy oldal, ami átsegíthet a nehéz napokon (név szerint: a hétfőn, a kedden, a szerdán, a csütörtökön, a pénteken, a szombaton és a vasárnapon).

Ezt pedig úgy hívják, hogy TŰ-sarok.

A Türkinfo új aloldala, ahol más magyarok törökországi túlélő élményeit olvashatjuk, és ahova a saját tapasztalatinkat is megírhatjuk. Okulásul mindenkinek.

Szerkesztő (és aszpirin kiosztó) K. Tengeri Dalma. Neki lehet az élményeket elküldeni, és ő tematikusan megjeleníti az oldalon.

Érdemes jó alaposan átböngészni az eddigi tartalmat, mert nagyon tanulságos!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (9 votes cast)
És boldogan éltek, míg...., 9.1 out of 10 based on 9 ratings
 

5 Replies to “És boldogan éltek, míg….

 1. Egy pillanatra megdöbbentem, hogy ugyan, milyen saját élményt dolgoztál fel ebben a bejegyzésben 🙂 Van egy nagyon olvasmányos könyv, az a címe, hogy Afrikai szeretők, ugyanezt dolgozza fel, még azzal megspékelve, hogy a lány válik családfenntartóvá, miközben fenn kell tartania azt a látszatot is, hoyg a férfi az. Nem egy irodalmi remek, de érdemes elolvasni a nagy ismeretlenbe ugróknak 🙂
  EGyébként, meg vagyok róla győződve, hogy kevésbé számít az, hoyg török vagy magyar-e valaki, mint az, hogy milyen társadalmi közegből (osztályból) jön , mennyire hasonló vagy épp más a két család.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Mielőtt kijöttem ide, kb 300 ilyen történetet volt szerencsém elolvasni a különböző fórumokon.
   És igen, inkább attól függ, hogy milyen közegből érkezik az illető. Az egyetlen különbség, hogy Törökországban arányaiban sokkal, de sokkal nagyobb mennyiségben vannak azok, ahol erősen élnek a tradíciók.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ez megint egy nagyon élvezetes összeállítás volt, köszi! A téma ugyan nem érint, de beleolvastam az ajánlott Tűsarok oldalba, nagyon érdekes volt. A Veled készült riport is…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .