Ezek a dolgok csak úgy ömlenek Kínából.

Jó, persze ma már minden onnan érkezik. De vannak dolgok, amik még inkább.

Már több alkalommal is volt szerencsénk a török vámszabályokkal személyesen találkozni. Hát…. nem egyszerű. De biztos vagyok benne, hogy az EU szabályai sem sokkal könnyebbek, legfeljebb mások.

Minden esetre az eredmény az, hogy ha külföldről szeretnénk valamit behozni, az nehéz. És csak akkor éri meg, ha igazán nagy mennyiségben érkezik. De még néha így is eladhatatlanul drága lesz. Legjobb példa erre a sajt és a többi élelmiszer, amelyeknek az ára legalább 5x-e a helyinek. Nem ritkán a 10x-e…

De viszont valahogy az elektromos kiegészítőknél (pl. drótok) mintha nem lenne ilyen probléma. Persze az is igaz, hogy 1-1 teherhajóba igencsak nagy mennyiségű kábel fér bele. Így pedig az egységára tényleg nagyon alacsony lehet.

Márpedig ilyen extrém olcsó elektromos kiegészítők (konkrétan kábelek) csak úgy ömlenek Kínából. A boltok tele vannak pár lírás drótokkal. Amelyek aztán vagy működnek, vagy nem (inkább nem).

Mondjuk egy HDMI kábelnél, ahol átlagban 50-80 TL-ért árulnak, de van 3000 TL-ért is, ott az ember ne várja, hogy a 3 TL-s is működni fog.

Vagy mégis?

Meg kell hagyni, hogy kínaiak roppant kreatívak, ha arról van szó, hogy valami olyat adjanak el, aminagy valószínűséggel 2 perc múlva a kukában fogja végezni (rosszabb esetben az az eszköz – pl telefon, tv – is követi, amelyikbe bedugtuk). És ilyen kreatív termékekkel bőségesen el van látva Törökország.

Ezek az eszközök úgy vannak csomagolva, hogy nagyon menőnek tűnjenek. És még olyan márkanév is jár hozzá, amelyiknek az ember nem tud ellenállni.

Ki ne akarna Original márkájú töltőt venni olcsón, az eredeti helyett. Végül is nem mindegy, hogy a dobozra hova írták fel azt, hogy Original? Csak ott legyen valahol… ahogyan a Samsung felirat is ott lesz valahol a doboz sarkán, apró betűkkel. Úgyhogy minden oké… nem?

Egyébként a szomorú, hogy a tényleg eredeti Samsung töltőből nálunk több végezte a kukában, mint a másolatok..

Az új kedvenc márkám pedig a Swiss made. Tisztára, mintha csak Svájcban készült volna (Svájcban gyártanak egyáltalán drótokat??): piros háttár, fehér kereszt. Minden ami csak kell. Az mondjuk kicsit kiábrándító, hogy a cég telephelye, gyára és mindene Kínában található. De végül is, ha az van ráírva, hogy svájci termék, miért is aggódnánk?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Ezek a dolgok csak úgy ömlenek Kínából., 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .