Kalandok Isztambulban és Törökországban.

Ez a hét arról szólt, hogy mennyire is nehéz repülni…

Şile világító torony (kicsi)

Şile világító torony (kicsi)

Pedig jól kezdődött, mert minden papírt megkaptunk, ami alapján most már teljesen legálisan lehet repülni Törökországban. Kivéve persze a tiltott zónákat.

Ezen kívül kaptunk még egy 15-oldalas esti programfüzetet is. Ezt kell bemagolni, hogy tisztában legyünk az össze pilóta nélküli repülési előírásra.

Itt fontos kitérni arra, hogy minden pilóta nélküli repülőnek számít, ami repül, és nincsen benne pilóta. Leszámítva az eldobott téglát.

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy minden, ami repül, nincs benne pilóta, de mégis irányítható. Így pedig külön fejezet szól arról, hogy a harci drónokat miképpen lehet bevetni, honnan lehet felszállni velük, hogyan kell légteret kérni, stb…

A miénk szerencsére nem ebbe a kategóriába tartozik (miénk a 0-as, legkisebb, 5 kg alatti), így viszont nem kell légteret foglalni a használatához. Pedig az jó buli. Igaz, hogy 3 hetet-hónapot kell várni az engedélyre, de ha sikerült egy légkockát megkapni, akkor az csak a miénk lesz!  Még a nagygépek is kénytelenek kikerülni!

A múltkor a legnagyobb akadályunk a szél volt. Most az eső. Meg a szél. Meg a kutyák. És persze a sirályok. Kevés volt az a nyitási ablak, amikor el lehetett engedni a drónt repülni. De azért sikerült!

Gyakorló terepünk ezúttal a tenger felett volt. Itt kevesebb dolognak lehet nekimenni (gondoltuk mi), cserébe a drón alatt a víz van. Azaz, ha lepottyan, akkor pá-pá lesz.

Itt van néhány formás szigetecske, az egyiknek a tetején pedig egy torony is található. Hivatalos nevén vár! 4 fal, meg… de ez legyen meglepetés. 🙂

Şile szigetek

Şile szigetek

Ezt a várat a genovaiak építették a 14. században. Valószínűleg csak bosszantásból. Akkoriban a Fekete-tengert lényegében ők uralták. Így egyrészt nem nagyon volt kitől megvédeni a várost. Másrészt nincs is mit megvédeni. Isztambul kapuja innen elég messze van: 40 km. Se ellátni nem lehet odáig, se átkiabálni. Ráadásul tényleg mindentől elszigetelve tengeti az életét ez a kisváros. Könnyen elképzelhető, hogy a helyiek még mindig hittek a Bizánci Birodalomban, miközben Isztambulban már rég a törökök ültek…

E mellett a vár egy szigeten van, amit roppant nehéz megközelíteni. Persze ez mondjuk jó, ha valaki el akarja foglalni, könnyű védeni. De ki akarná elfoglalni, amikor simán megkerülhető? A part (a falu) innen elég messze van ahhoz, hogy a toronyból odáig ne lehessen elnyilazni..

Tehát itt van a torony vár. Nemrég még egészen romos állapotban volt. De 2015-ben felújították. Mégpedig elvileg úgy, hogy megegyezzen az eredetivel. De az eredmény nagy derültséget hozott (és valószínűleg Şile turizmusát is feldobta), hiszen a torony pont úgy néz ki, mint Spongyabob!

Spongyabob-torony

Spongyabob-torony

Ráadásul más érdekességek is voltak a felújítás. Ezt persze csak az tudja, aki a torony fölé tud repülni, és belenézni. Ugyanis belül nincs semmi! De tényleg semmi!

..és ami belül van!

..és ami belül van!

No tehát ez a torony, meg a közeli kis világító torony (nem a híres nagy, majd ő is sorra kerül) lett a gyakorló terepünk.

Én elsősorban fotós vagyok, de a drón remek videókat is tud készíteni. Az interneten pedig van néhány tipp, hogyan lehet igazán látványos filmeket is alkotni. Úgyhogy most főleg ezeket próbálgattuk. Itt van néhány kísérlet:

És egy példa, mire jó az automatizálás: vezetés közben lehet teát inni. 🙂

Az összes videót nem akarom ide betenni. Készült egy YouTube csatorna, oda pakolom fel őket. Remélhetőleg, hamarosan isztambuli épületek is felkerülnek oda.

Tengerpart + Árpi

Tengerpart + Árpi

Közben az első kalandunkat is megéltük. A drón éppen békésen repült a torony felé, amikor gondolt egyet, és megszakadt a kapcsolata a távirányítóval. Oké, semmi pánik, hiszen fent még nem maradt semmi (ez mondjuk a Voyager-1 és 2 űrszonda óta nem igaz, ők már lassan 40 éve fent vannak, és aligha fognak valaha is bárhova lepottyanni). Egy probléma van csak, hogy a drón alatt a tenger van. A hideg tenger. Nem lenne jó, ha az akkumulátorok lemerülésével oda szállna le..

De szerencsére végül is bekapcsoltak a biztonsági berendezések, és a drón visszarepült a kiindulási helyére. És mindezt még fel is vette videóra!

Na, és igen… kutyák-macskák és madarak.

Úgy tűnt, Isztambulban a kutyák nem nagyon zavartatják magukat. De ez nem igaz Şile-re. Ott bizony ezek az aranyos szőrös jószágok nagyon szeretnének a drónnal játszani. Olyan cukin csóválja a farkát!

És persze a madarakkal is meggyűlt a bajunk. Ahogy késő délután hűlt az idő, a sirályok úgy választották inkább, hogy a meleg köveket ücsörögnek. Így viszont egyáltalán nem látszottak. Egészen addig, míg fel nem ébresztettük őket…

Madarak! Jönnek a madarak!!

Madarak! Jönnek a madarak!!

Egy kisebb fekete felhő döntött úgy, hogy megnézi a drónt közelebbről. Persze ezek ártatlan jószágok, csak kíváncsiak. De ki tudja… hátha az egyik nagyon közelről is meg akarja nézni..

Így egy nagyon akciódús légi üldözés zajlott az elkövetkező 10 percben, mire sikeresen leszálltunk. A drónnak rendkívül jók a manőverező képességei (pl. helyben nem tud fordulni, tud tolatni, stb..). A sirályok viszont születésüktől fogva a levegőben vannak.

Bezzeg egy másik kolléga nem volt szívbajos, simán berepült közéjük. És szerintem még élvezte is. Az alábbi videón az 1:05 után láthatóak a madarak.

Nos, mi itt tartunk. Reméljük, hamarosan megjavul az idő Isztambulban is, és akkor onnan is készülnek majd látványos felvételek! 🙂

Şile torony és a drón

Şile torony és a drón

 

Mindeközben Isztambulban:

A kormány határozott. A megnövekedett drón használat miatt a 3. repülőteret speciálisan képzett sólymokkal fogja védeni, akik még időben elkapják a repülő eszközt (videó itt). Ők egyébként más madarak ellen is hasznosak,

Mindeközben Anatóliában egy kicsi faluban.

Egy éjszakai próbarepülés után a falusiak meggyőződéssel állítják, hogy UFÓ-t láttak. Így most az Apuka kedvenc esti hobbija az, hogy házról-házra jár a drónnal, és esténként meglengeti az ablakok előtt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Repülni nem könnyű, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


99
Egyedi
Látoagtó
Powered By Google Analytics
Támogasd a blogot!
A pontos idő Törökországban
Isztambulról röviden
"Viccesnek szántam, de közben halál komoly :)" Dalma
Támogasd a blogot!
Kategóriák
Porosabb bejegyzések
Legbaróbb beszólások
  Learn Turkish
  sekiz
  “8”
  Kalandtérkép
  Isztambul időjárása
  Isztambuli szelek