Repülni nem könnyű

Ez a hét arról szólt, hogy mennyire is nehéz repülni…

Şile világító torony (kicsi)
Şile világító torony (kicsi)

Pedig jól kezdődött, mert minden papírt megkaptunk, ami alapján most már teljesen legálisan lehet repülni Törökországban. Kivéve persze a tiltott zónákat.

Ezen kívül kaptunk még egy 15-oldalas esti programfüzetet is. Ezt kell bemagolni, hogy tisztában legyünk az össze pilóta nélküli repülési előírásra.

Itt fontos kitérni arra, hogy minden pilóta nélküli repülőnek számít, ami repül, és nincsen benne pilóta. Leszámítva az eldobott téglát.

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy minden, ami repül, nincs benne pilóta, de mégis irányítható. Így pedig külön fejezet szól arról, hogy a harci drónokat miképpen lehet bevetni, honnan lehet felszállni velük, hogyan kell légteret kérni, stb…

A miénk szerencsére nem ebbe a kategóriába tartozik (miénk a 0-as, legkisebb, 5 kg alatti), így viszont nem kell légteret foglalni a használatához. Pedig az jó buli. Igaz, hogy 3 hetet-hónapot kell várni az engedélyre, de ha sikerült egy légkockát megkapni, akkor az csak a miénk lesz!  Még a nagygépek is kénytelenek kikerülni!

A múltkor a legnagyobb akadályunk a szél volt. Most az eső. Meg a szél. Meg a kutyák. És persze a sirályok. Kevés volt az a nyitási ablak, amikor el lehetett engedni a drónt repülni. De azért sikerült!

Gyakorló terepünk ezúttal a tenger felett volt. Itt kevesebb dolognak lehet nekimenni (gondoltuk mi), cserébe a drón alatt a víz van. Azaz, ha lepottyan, akkor pá-pá lesz.

Itt van néhány formás szigetecske, az egyiknek a tetején pedig egy torony is található. Hivatalos nevén vár! 4 fal, meg… de ez legyen meglepetés. 🙂

Şile szigetek
Şile szigetek

Ezt a várat a genovaiak építették a 14. században. Valószínűleg csak bosszantásból. Akkoriban a Fekete-tengert lényegében ők uralták. Így egyrészt nem nagyon volt kitől megvédeni a várost. Másrészt nincs is mit megvédeni. Isztambul kapuja innen elég messze van: 40 km. Se ellátni nem lehet odáig, se átkiabálni. Ráadásul tényleg mindentől elszigetelve tengeti az életét ez a kisváros. Könnyen elképzelhető, hogy a helyiek még mindig hittek a Bizánci Birodalomban, miközben Isztambulban már rég a törökök ültek…

E mellett a vár egy szigeten van, amit roppant nehéz megközelíteni. Persze ez mondjuk jó, ha valaki el akarja foglalni, könnyű védeni. De ki akarná elfoglalni, amikor simán megkerülhető? A part (a falu) innen elég messze van ahhoz, hogy a toronyból odáig ne lehessen elnyilazni..

Tehát itt van a torony vár. Nemrég még egészen romos állapotban volt. De 2015-ben felújították. Mégpedig elvileg úgy, hogy megegyezzen az eredetivel. De az eredmény nagy derültséget hozott (és valószínűleg Şile turizmusát is feldobta), hiszen a torony pont úgy néz ki, mint Spongyabob!

Spongyabob-torony
Spongyabob-torony

Ráadásul más érdekességek is voltak a felújítás. Ezt persze csak az tudja, aki a torony fölé tud repülni, és belenézni. Ugyanis belül nincs semmi! De tényleg semmi!

..és ami belül van!
..és ami belül van!

No tehát ez a torony, meg a közeli kis világító torony (nem a híres nagy, majd ő is sorra kerül) lett a gyakorló terepünk.

Én elsősorban fotós vagyok, de a drón remek videókat is tud készíteni. Az interneten pedig van néhány tipp, hogyan lehet igazán látványos filmeket is alkotni. Úgyhogy most főleg ezeket próbálgattuk. Itt van néhány kísérlet:

És egy példa, mire jó az automatizálás: vezetés közben lehet teát inni. 🙂

Az összes videót nem akarom ide betenni. Készült egy YouTube csatorna, oda pakolom fel őket. Remélhetőleg, hamarosan isztambuli épületek is felkerülnek oda.

Tengerpart + Árpi
Tengerpart + Árpi

Közben az első kalandunkat is megéltük. A drón éppen békésen repült a torony felé, amikor gondolt egyet, és megszakadt a kapcsolata a távirányítóval. Oké, semmi pánik, hiszen fent még nem maradt semmi (ez mondjuk a Voyager-1 és 2 űrszonda óta nem igaz, ők már lassan 40 éve fent vannak, és aligha fognak valaha is bárhova lepottyanni). Egy probléma van csak, hogy a drón alatt a tenger van. A hideg tenger. Nem lenne jó, ha az akkumulátorok lemerülésével oda szállna le..

De szerencsére végül is bekapcsoltak a biztonsági berendezések, és a drón visszarepült a kiindulási helyére. És mindezt még fel is vette videóra!

Na, és igen… kutyák-macskák és madarak.

Úgy tűnt, Isztambulban a kutyák nem nagyon zavartatják magukat. De ez nem igaz Şile-re. Ott bizony ezek az aranyos szőrös jószágok nagyon szeretnének a drónnal játszani. Olyan cukin csóválja a farkát!

És persze a madarakkal is meggyűlt a bajunk. Ahogy késő délután hűlt az idő, a sirályok úgy választották inkább, hogy a meleg köveket ücsörögnek. Így viszont egyáltalán nem látszottak. Egészen addig, míg fel nem ébresztettük őket…

Madarak! Jönnek a madarak!!
Madarak! Jönnek a madarak!!

Egy kisebb fekete felhő döntött úgy, hogy megnézi a drónt közelebbről. Persze ezek ártatlan jószágok, csak kíváncsiak. De ki tudja… hátha az egyik nagyon közelről is meg akarja nézni..

Így egy nagyon akciódús légi üldözés zajlott az elkövetkező 10 percben, mire sikeresen leszálltunk. A drónnak rendkívül jók a manőverező képességei (pl. helyben nem tud fordulni, tud tolatni, stb..). A sirályok viszont születésüktől fogva a levegőben vannak.

Bezzeg egy másik kolléga nem volt szívbajos, simán berepült közéjük. És szerintem még élvezte is. Az alábbi videón az 1:05 után láthatóak a madarak.

Nos, mi itt tartunk. Reméljük, hamarosan megjavul az idő Isztambulban is, és akkor onnan is készülnek majd látványos felvételek! 🙂

Şile torony és a drón
Şile torony és a drón

 

Mindeközben Isztambulban:

A kormány határozott. A megnövekedett drón használat miatt a 3. repülőteret speciálisan képzett sólymokkal fogja védeni, akik még időben elkapják a repülő eszközt (videó itt). Ők egyébként más madarak ellen is hasznosak,

Mindeközben Anatóliában egy kicsi faluban.

Egy éjszakai próbarepülés után a falusiak meggyőződéssel állítják, hogy UFÓ-t láttak. Így most az Apuka kedvenc esti hobbija az, hogy házról-házra jár a drónnal, és esténként meglengeti az ablakok előtt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Repülni nem könnyű, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Repülni nem könnyű

 1. Kedves CyberMacs!

  Tudnál abban segíteni hogy hogyan lehet külföldi (magyar) állampolgárnak drónt regisztálni a török hatóságoknál?
  Alanyai nyaralást szeretném megörökíteni augusztusban.
  Válaszodat előre is köszönöm

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kedves Attila!

   Pontos információim nincsenek, külföldiként milyen módon lehet szabályosan drónozni. De 1 hónapja néhány dolgok ezzel kapcsolatban összegyűjtöttem.
   Egy hasonló kérdést kaptam. Az illető valamikor mostanában fog Törökországba érkezni. Talán utána sikerül néhány konkrét tapasztalatra is szert tenni.
   Így egyenlőre csak az alábbi információim vannak. Reméljük, idővel valami konkrét megoldás is összeáll.

   A központi oldal, a regisztráció, stb… mind itt találhatóak angolul:
   https://iha.shgm.gov.tr/public/index?language=2
   Itt kell a drónt regisztrálni, és a pilótát(kell török személyi, vizsga), meg a biztosítást is. És ugyan itt tudod kérni a légtérhasználati engedélyt is. A kérését az esetek 90%-ban elfelejtik…

   Kellene kérni attól is engedélyt, ami közelében repülsz. Ez legtöbb esetben a kerületi önkormányzatot jelenti. A rendőr szerint, ha a kettőből (SGHM vagy önkormányzat) legalább 1 megvan, akkor már nem piszkálják az embert.

   Amivel lehet próbálkozni, hogy a felszállás előtt keresel egy hivatalosnak kinéző embert, és megkérdezed, hogy repülhetsz-e. Mivel turista vagy, ezt nem feltétlenül utasítják el.

   De persze egyszerűbb, ha az ember előbb felszáll, majd utólag kér bocsánatot. Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy amennyiben bárki is tiltakozik, azonnal meg kell szakítani a repülést, és együttműködőnek kell lennie vele. Senki se szereti a papírmunkát, megelégednek azzal, ha az embert elzavarták. Ezen a helyen újra nem lehet próbálkozni.

   Tiltott övezetek, NOTAM, stb..:
   Az SGHM-re ha sikerül regisztrálnod, a repülési engedély kéréshez kapsz egy térképet, hol tilos repülni.
   De ha nem megy, próbálj ide regisztrálni:
   http://www.ead.dhmi.gov.tr/
   Ez a legjobb NOTAM térkép
   Tartaléknak itt van még ő, de ezen nincsenek részletek. Pl, milyen időközönként és milyen magasságig van az adott terület lezárva.
   https://skyvector.com/

   Ez pedig egy mobilos app. De sajnos a részletes infókért elő kell fizetni. Viszont legalább a lezárt területek látszódnak rajta.
   http://www.notamtr.com/

   Érdemes a repülés reggelén ellenőrizni a légteret, mert előfordul, hogy a nagyfőnök hirtelen megérkezik, és akkor az egész város légtere le van zárva.

   Még az jutott eszembe, hogy amikor a repülőn viszed a drónt, akkor a reptéren tudnak érdekes dolgokat mondani neked. Ott viszont érdemes velük vitába szállni. Fel lehet vinni az utastérbe, és az akkumulátor is bőven a határ alatt van. Erre vannak ITAT ajánlások. Esetleg nyomtass ki egyet.
   Készülj fel, hogy esetleg felírják az adataidat már a reptérre bemenetelkor.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .