Na, hozd csak azt a dolmát!

Bár nem olyan régen éppen egy általános török reklámokról szóló bejegyzés volt, de ezt akkor sem lehet kihagyni!

Mert ugye a reklámok éppen úgy a kultúra bemutatói, mint az ö….. szőnyeg árusok. Oly sok mindent elmondanak a törökök emberek mindennapjairól.

Talán még jobban is!

És talán pont ez az a reklám, ami annyira jól bemutatja a törököket is.

Mindjárt az elején megérkezik a titkos ügynök (Yavru Kartal – Sasfióka kódnévvel). És az azonnal látszik, hogy has tájon egy kicsit el van engedve. Amolyan törökösen.

Persze a műszaki támogató kocsiban ülő kolléga, ki hamburgert, kólát és krumplit eszik, ő azért még jobban el van eresztve derék tájon.

És már indulna is az akció, amikor hopp! Megváltozik az adás. És a kapcsolat helyett egy főzőműsor lép elő. Bár a bevetési parancsok álla leesik, a derékba eleresztett ügynököt láthatóan annyira nem zavarja a változás: nem mindegy, hogy akciót, vagy főzőműsort nézünk?

Yavru Kartal is felismerte a változást. De mit jól idomított beosztott, nem az ő dolga az utasítások felülbírálása. Teszi azt, ami a parancs. Ha ez hagymavágást jelent, akkor hagymavágás lesz. Mégpedig a világ legjobb hagymavágása. Olyan, amire az egész osztály büszke lehet…

A reklám legjobb része ez után következik. Kb. 0:30-kor a kötény felvétele. Ez pontosan olyan mozdulattal történik, ahogyan az összes török férfi beöltözik, mielőtt felgyújtani a házát.

A főzés persze nem néhány perc. De ezt a kis időt el lehet ütni egy kis tánccal. Igen, a buszsofőr is táncolni szokott, mikor 90-en jön le a lejtőn, és befordul a kisutcába. Bár ő nem az időt akarja elütni…

És persze a fokhagymát is, amolyan férfiasan, szuperügynök módon kell előkészíteni..

És íme! 0:52-re készen is lett a dolma! És pont ekkorra újra visszaáll a kapcsolat a technikai kocsival. Ahol is meglepve látják, hogy a titkos ügynök nem vesztegette az idejét, dolmát készített.

A bevetési parancsnok persze azonnal kérdőre vonja, hogy mégis, mi ez…. De a titkos ügynökünk azonnal visszavág, hogy ő csak a parancsot teljesítette. Vigye el a felelősséget más!

Ezzel szemben láthatjuk, hogy a derékban korlátozásokat mellőző kolléga ennél sokkal praktikusabban áll a meglepő szituációhoz: Szuper! Együk meg! – ebből is látható, hogy egy igazi török nem veszti el a fejét, ha van mit enni. Mert hát végül is mindegy, mi történik, ameddig lehet enni, addig nagy baj nem lehet!

És már megy is felfelé a szuperügynökünk (ráadásul, ha jól látom, el is mosogatott). Akinek bár nem derült ki, mi lett volna a feladata, de legalább lett dolma. A többi meg kit érdekel?

Házi feladat:

Mindenki küldjön be egy saját dolma receptet (ha nem megy, lehet vajaskenyér is)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Na, hozd csak azt a dolmát!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

5 Replies to “Na, hozd csak azt a dolmát!

 1. Receptem nincs ,max sárgarépa torta – de a reklám nagyon tetszett!
  Örülök, hogy jobban vagy/tok!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. (ezt elszúrtam) Szőlő (vagy karalábé) levélbe csomagolta a tölteléket (a hagyományos töltött káposzta tölteléket) és sóskamártással kaptuk. Fogalmam sincs honnan szedte, mert Ő felvidéki volt. Lehet, hogy kipróbálom…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Az eleje valahol elveszett az éterben. Tehát: nagyon örülök, hogy meggyógyultál, és újra megvan az olvasnivalóm a reggeli kávé mellé. A feladatot komolyan vettem és eszembe jutott, hogy a nagymamámnak volt egy étele, “tőtike” névre hallgatott.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Köszönöm a jókívánságokat, és azt is, hogy ilyen sokan komolyan vették a feladatot (meg azt is, hogy közben senki se gyújtotta fel a konyháját). Így valaki a nagyvilágban, az összefogásunknak köszönhetően talán jól lakik.

  Közben kiderült, hogy az újfajta YouTube beillesztés nem mindenkinél működik. Ezt visszacseréltem a régire. Így akinek eddig nem ment annak majd most!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .