Dan Brown – Inferno

Vigyázat! Erősen cselekményközpontú írás. Aki nem olvasta még a könyvet, de szeretné, inkább később jöjjön vissza.

Egyébként a könyv azoknak ajánlott, akiknek bejött a Da Vinci-kód. Az író is ugyan az. A könyv ismertető itt.

És akkor vágjunk bele a részletekbe!

Dan Brown - Inferno - Forrás: Wikipédia
Dan Brown – Inferno – Forrás: Wikipédia

Alapvetően nem kedvelem ezen a típusú könyveket, de mivel az AyaSofya alatti titkos alagutak kapcsán előkerült, gondoltam elolvasom. Főleg mert kíváncsi voltam, milyen új meglepetések jönnek elő.

E miatt viszont kissé le lett lőve a poén, hiszen biztosan tudtam, hogy a végállomás Isztambul. Ráadásul az AyaSofya. Ténylegesen nem ott, hanem az Elsüllyedt Palotában.

Így amikor előkerült a maszk hátára írt titkos üzenet a dolog rejtekhelyéről, akkor már egyértelmű volt, hova kell a főhősöknek menniük..

Keress áruló velencei dózsét,
aki levágta a lovak fejét,
és kiásta a csontjait a vaknak
Szent bölcsesség arany múszeionjában
térdelj le s füledet a földre téve
hallgasd az alant kotyogó vizet.
Kövesd mélyre, elsüllyedt palotába,
hol a khthon szörny a sötétben vár
a vörös lagúna vörös vizében,
melyben nem tükröződnek csillagok.

Rendszeres blogolvasók már többször is találkozhattak Enrico Dandolo dózséval, és így a velenceiek ármánykodásával, ami a IV. keresztes hadjárat, majd pedig Konstantinápoly kifosztása lett.

De mondjuk ez még nem lett volna teljesen célravezető, akkor is egyértelmű, hogy nem Velencébe kell menni, hiszen azt mondták, a sorok között kell olvasni. Márpedig ha direkt oda van írva, hogy Velence, akkor az biztosan nem ott lesz.

A következő sorok alapján arra tippeltem, hogy a levágott fejű lovak valójában lovagokat jelentenek. De ennek a sornak van a legkevesebb jelentősége. Mégis ez segítette a főhőst leginkább…

A vakok csontjai pedig az én szememben Isztambul Kadıköy városrészét jelentette. De mint kiderült, mégse… kár, mert ott is vannak ám izgalmas, rejtett dolgok!

Ezek után viszont már minden egyértelmű:

  • Szent bölcsesség: AyaSofya
  • Elsüllyedt palota = Elsüllyedt Palota (ezt volt a legnehezebb kitalálni)
  • még hozzáteszi, hogy vörös lagúna, vörös vize = igen, igen, az Elsüllyedt Palota
  • Nem tükröződnek a csillagok = ez még mindig az Elsüllyedt Palota
  • Khthon szörny a sötétben = medúza, és már megint az Elsüllyedt Palota

Véleményem szerint ez a titkos vers a titkos helyről nagyon mellé van szabva. 4 alkalommal is megismétlik ugyan azt a helyszínt, miközben tele van felesleges utalásokkal, felesleges helyszínekkel… Ezek után most vagy az a csoda, hogy a főhősék mégis megtalálták a helyszínt, vagy az, hogy az elején teljesen rossz helyre mentek…

Na de nem akarom a könyvet kritizálni. Bár van benne némi ellentmondás, de a maga nemében egészen kellemes kis könyvecske.

Ráadásul ahogyan a Da Vinci-kód helyszínein találunk speciális Da Vinci-kód túrákat, ugyan így Isztambulban is találhatunk Inferno csoportvezetést.

Ezek a helyszínek a következőek, időrendi sorrendben (kihagyva a repteret, meg a hasonlókat):

Kék Mecset (Sultanahmed Camii). Bár ott nem történik semmi, éppen csak megemlítették, de azért róla is felrakok egy képet.

Kék Mecset
Kék Mecset

AyaSofya, Hagia Sophia, azaz Szent Bölcsesség Temploma… Ugye, hogy nem nehéz kitalálni? Csak rá kellett volna keresni a Google-n. Főhőseink meg is tették, de valamiért mégsem sikerült elsőre megtalálni…

Ayasofya - Hagia Sophia" href="http://www.flickr.com/photos/9893763@N08/5275409236/">Ayasofya - Hagia Sophia" src="http://farm6.staticflickr.com/5045/5275409236_05a95b2cfb.jpg" alt="Ayasofya - Hagia Sophia" width="500" height="375" />
Ayasofya – Hagia Sophia

Az viszont, hogy itt a víz pontosan merre is halad, az már nem olyan egyszerű. Mert az oszlopok felszívják a vizet alulról. Az egyiket Izzadó oszlopnak hívják, mert állandóan nedves. Aki pedig megérinti, kigyógyul minden bajból. Mára egy egész luk keletkezett a sok érintéstől.

Az Izzadó oszlop a lukkal
Az Izzadó oszlop a lukkal

Hivatalosan a vizet az Elsüllyedt Palotából szívja fel. De az nem az AyaSofya alatt van. A templom-mecset-múzeum alatt titkos járatrendszer található, és bőven tele van vízzel.

Az igazi titkos alagút az AyaSofya (és a víz) alatt - Forrás: forumzirve.net
Az igazi titkos alagút az AyaSofya (és a víz) alatt – Forrás: forumzirve.net

Tehát a könyvben említett kövest a vizet a mélybe nem igazán fedi a valóságot. Olyannyira, hogy még a főhősök is kimennek a templomból, és elmennek jó messzire. Olyan nagyon azért nem, de bőven az alatta hatáskörön kívülre. És még rossz irányba is indulnak…

És az Elsüllyedt Palota. Isztambul egyik legizgalmasabb látványossága. Igazi Pokol hangulat.

Elsüllyedt Palota
Elsüllyedt Palota

Itt tényleg előfordulnak koncertek, bár kevés a járható felület. Olyannyira, hogy a könyvben említett labirintusszerű útvonalak nem igazán fedik a valóságot. Mert csak 1 fő útvonal van, és 2 mellékút. Azok is elég rövidek.

Van viszont medúza. Mindjárt kettő is!

Medúza
Medúza

Nagyon izgalmas történeteket találunk arról, miért fejjel lefele van az egyik, míg a másik az oldalán.

Hát igen…

A történetek szakértői viszont még nem találkoztak török szakemberrel, akik még a konnektort is képesek fejjel lefele, a falnak befele és a plafontól 5 cm-re tenni. És még meg is indokolják, hogy mindig is így csinálták, így helyes, így modern, és így sokkal jobb.

Tehát kiábrándító, de valószínűleg azért van fejen a medúza, mert…. hát… így sikerült és kész! Ugye, hogy minden turista jön megnézni a rejtélyt, miért áll fejen a medúza? Ugye, hogy sokkal jobb, mint ha rendesen lenne..

Még szó van benne említés szintjén a Galata-hídról

Galata híd" >Galata-híd + Karaköy" src="http://farm7.staticflickr.com/6236/7001159597_944c634ba1.jpg" alt="Galata híd" >Galata-híd + Karaköy" width="500" height="375" />
Galata híd" >Galata-híd + Karaköy

És a Galata-toronyról

Galata Tower - HDR" href="http://www.flickr.com/photos/9893763@N08/8310614036/">Galata-torony
Galata-torony

Ami nagyon nem tetszett:

Az író oly részletesen írja le Firenzét, oly aprólékosan… majd pedig jön Velence, és össze van csapva.. majd Isztambul, és még jobban össze van csapva.

Nincs egy olyan helyszín, ami nem lenne benne a Mit nézhetünk meg Isztambulban 10 perc alatt? típusú útikönyvekben. Tény, hogy az AyaSofya nagyon látványos, és a Mindenképpen megnézendők listájának az élén található. Az is tény, hogy az Elsüllyedt Palota nagyon hűha, nagyon misztikus.

De tényleg csak ennyire tellett? Ennél még azok is többet látnak Isztambulból, akik csak átszálló utasok Szingapúr felé… Sehol egy kevésbé ismert, vagy rejtett helyszín.. Sehol valami különleges…

Arról nem is beszélve, hogy a sok a pontatlanság. Legalább egy Google térképet elővehetett volna az író, amikor a könyvet készítette…

Amilyen jól indult Firenzében, annyira rossz az isztambuli befejezés… ami nagy kár… Pedig Isztambulban is vannak rejtett, titkos dolgok…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
Dan Brown - Inferno, 9.5 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .