Parkolni tilos

Egy 2015 májusi statisztika szerint Isztambulban 3.482.803 autó, busz, teherautó, stb.. van.

Hozzáteszi, hogy minden hónapban kb. 30.000 új autó kerül forgalomba. Arról sajnos nincs adat, hogy mennyi autó végzi a kukában, mert azért ebből is van bőven. De akkor is, lassan 1 év eltelt azóta, így nemsokára elérhetjük a 4.000.000-os számot.

Egyszer régen kiszámoltuk (kevesebb autóval), hogyha az összes isztambuli járművet sorba állítanánk, akkor elérnének Dél-Afrikáig. Lehet persze, hogy rosszul számoltunk.. és a sor pár száz km-el rövidebb… vagy talán hosszabb…

Reggel pedig, ha ez a sok autó megindul… na akkor aztán tényleg dugó van. De még durvább a helyzet, amikor mind le akar parkolni!

Márpedig Isztambulban parkolni nem egyszerű. A belvárosban, mely kb. 40 km-es nincs túl sok hely. Az utcák szűkek, és azoknak egy részét is elfoglalják az árusok és az éttermek. Nincs is jobb hely teázni, mint az utca közepén, 20 cm-e a kocsiktól! Csak az ember ne hadonásszon közben!

Szabad parkolóhelyet találni nem egyszerű. Ian McDonald könyvében azt javasolja, hogyha már lesznek robot autók, akkor azok ne is vacakoljanak a parkolással, hanem kőrözzenek csak tovább, míg az utasuk és főnökük visszatér.

Nos igen, vannak már ígéretes tesztek olyan autókra, amelyek maguktól leparkolnak. Mondjuk ha egy bevásárló központba rendesen fel vannak festve a helyek. És kétségeken kívül ezek az autók nem fognak tudni megküzdeni az isztambuli helyzettel. Az ő programjukban nincs az benne, hogy ráparkoljon a kiálló bójákra, felmenjen a lépcsőn, megálljon az út közepén lévő járdaszigeten, a sarokra álljon új, hogy 2 cm még maradjon a forgalomnak, vagy hogy elhessegesse a macskákat a parkolóhelyekről. Ennél tényleg egyszerűbb, ha a robotot inkább beküldjük az őrült dolmuş-ok, a megátalkodott taxisok és a szabályokról sose hallott motorosok közé… A légszennyezésesre meg teszünk nagy ívben..

De egyébként az ötlet nemhogy nem elvetemült, de a valóságban ez már évek óta működik! Csak éppen nem robot autókkal, hanem hivatalos sofőrökkel.

Isztambulban rengeteg embernek az a munkája, hogy cégeknek, magán embereknek az autóit vezetik. Ez végül is egy egészen jó munkalehetőség azoknak, akiknek egyébként nincs komolyabb iskolai végzettségük. Elég jó presztízs értéke van, hiszen a luxus márkát vezethet, és minden nap öltönyben jár dolgozni. Az üzletembereknek meg jó, mert nem kell a parkolással, meg a vezetéssel vacakolni.

Ezek a sofőrök pedig, ha nem tudnak hol leparkolni, akkor tényleg beállnak a forgalomba, és csak kőröznek, kőröznek, kőröznek… 1 órát, 4 órát, míg csak vége nem lesz a tárgyalásnak.

Isztambulban parkolni pedig egyre nehezebb. Nemcsak azért, mert egyre több az autó. És nemcsak azért, mert egyre több helyen kerülnek oszlopok az út mellé és zárják el a járdákat (ezek az oszlopok éjszaka el szoktak tűnni) ahol parkolni lehetne. Hanem mert az utóbbi időben nagyon elterjedt, hogy az önkormányzat összeszedi a tilosban parkoló autókat.

Mégpedig olyan teherautókkal járják az utakat, amelyek csak odaállnak a szabálytalan jármű mellé, alányúlnak, majd felemelik és már viszik is el. Kevesebb, mint 1 perc elegendő, hogy egy autót elvigyenek. Aztán lehet menni a rendőrségre, hogy visszaszerezzük…

Miattuk pedig nagyon oda kell figyelni, hogy hova parkolunk. Mert lehet, hogy 20-an állnak már ott, de mind tilosban vannak. Ráadásul úgy tűnik, nincs rendszer, mi szerint viszik el a kocsikat. Egyiket mindjárt felpakolják, míg másokat békén hagynak… talán szín szerint válogatnak?

Néha pedig olyan érzése van az embernek, hogy akik a kocsikat begyűjtik, fogalmuk sincs a parkolási szabályokról. Ők találomra összeszednek egy marék autót, az otthoniak meg majd válogassák ki, ki volt szabálytalan közülük.

Persze nálunk Apuka nem izgul e miatt. A markolójával bárhova nyugodtan parkolhat, azt nem viszik el. Sőt! Ha nincs elég hely, hát…akár csinálhat is magának egyet.

Helikopterrel kérjük, jobbra parkoljon!
Helikopterrel kérjük, jobbra parkoljon!

One Reply to “Parkolni tilos”

  1. Legutóbb az erkélyről tanulmányozhattam, miket varázsolnak a foghíjparkolók felügyelő mágusai. Elképesztő, milyen ügyesen képesek az utolsó milliméterig bepasszintani az autókat, úgy, hogy maximális legyen a térkihasználás. Igaz, a tökéletes mnkához van, amikor 4-5 autót is meg kell mozgatniuk, de ráérnek, meg úgyis ez a munkájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük