Mimar Sinan tervrajza

Sinan a mérnők (törökül mimar), az oszmán építészet legkiválóbb alakja volt. Nem véletlenül emlegették őt úgy, mint a Birodalom építésze.

Több, mint 300 épület fűződik a nevéhez: leginkább mecsetek, hidak és iskolák.

De ő nemcsak simán mecseteket, hidakat és iskolákat tervezett. Ő a kor építészeti lehetőségeinek határait feszegette, és legtöbbször sikeresen túl is lépte őket. Olyan varázslatos épületeket hozva létre, amelyeket majdnem 500 év elteltével is csodájára járnak az emberek. Még a Taj Mahal tervezésében is segített.

Egyik ilyen példa az edirnei Selimiye Camii, ahol a tűvékony minaretjeinek a három erkélyeire három különböző lépcsősor vezet fel. Holott más mecsetek minaretjébe egy lépcsőt is nehezen zsúfoltak bele a többiek.

Selimiye Camii - Edirne
Selimiye Camii – Edirne

Ígérem, egyszer írok egy hosszabb, részletes leírást Sinan mesterről, mert igazán megérdemli. Ezúttal röviden ismertetem azt az embert, akinek a neve Isztambul leglátványosabb török épületeivel áll kapcsolatban.

Sinan 1489, május 29-én született Ağırnas-ban, ami Kayseri tartományban (Kappadokya) található. Ebben a kisvárosban vegyesen éltek törökök, örmények és keresztények. Nem tudjuk pontosan, hogy Sinan mester melyik csoportba tartozik. Sajnos a politikai igények szerint ez időnként változik (érdekesség, hogy a Dolmabahçe Palota tervezői is örmények voltak). Egyes elméletek szerint az eredeti neve József volt.

Selimiye Camii - Edirne
Selimiye Camii – Edirne

Nagyjából Szulejmán szultánnal egyidős volt (Sinan 5 évvel volt idősebb), így pont az Oszmán Birodalom aranykorában élhetett. Szulejmán után II. Selim és III Murat szultánt is szolgálta. 99 évesen halt meg, így Muratnak már nem tudott dzsámit tervezni. Szulejmánnak és Selimnek viszont igen.

A Szulejmán mecset még inkább hagyományosnak mondható, míg a Selim mecset egy igazi művészet lett. A 4 minaretje 83 m hosszan törtnek az ég felé, melyekkel a kor legmagasabb vallási épületét sikerült megalkotni.

Selimiye Camii - Edirne
Selimiye Camii – Edirne

De nemcsak a szultánoknak készített mecseteket. Hanem a szultánhoz közeli embereknek is, és természetesen azoknak is, akik meg tudták fizetni. Mert miután Sinan híres lett, sorra érkeztek hozzá az emberek.

A szultán családjából Mehmed, Szulejmán és Hürrem első közös fia kapott egy mecsetet (Ő a magyarországi hódításról betegen tért haza, majd hamarosan 21 évesen meghalt). Ez a Şehzade Camii, magyarul Herceg dzsámi.

Şehzade Camii
Şehzade Camii

Másik pedig a Mihrimah Sultan camii, amit pedig Szulejmán lányának építettet Sinan Mester, mégpedig szerelme jeléül.

Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan Camii

Természetesen a szultán nagyvezére, Rüstem Paşa sem maradhatott ki a listából. Ő egyúttal a kincstár kulcsát is őrizte, és időnként hazavitte a munkáját

Rüstem Paşa Camii
Rüstem Paşa Camii

Ezeken a dzsámikon nagyon jól láthatjuk, mennyire figyelmes is volt Sinan mester. Nemcsak egy szép, és jó dzsámit tervezett. Hanem mindenkinek olyat, ami leginkább illik hozzá: Mehmetnek egy hercegit (és talán nem véletlenül dominál a vörös szín), Mihmimahnak egy igazi nőies ékszerdobozt, míg a nagyvezírnek egy karakteres férfias dzsámit, amiből nem hiányozhat az arany sem.

Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii

Éppen ezért több mint furcsa, hogy az Ataşehir városrészben nemrég elkészült dzsámit, melynek Mimar Sinan nevet adtak, hogy tudott ennyire béna lenni… Annak a XVI. század építészmesternek a nevét használják, aki tényleg a fizika határait feszegette, és rendszerint ő nyert. Ez a XXI. századi dzsámi nem más, mint egy sima beton öntvény… Jó, hogy nem valami műanyag vackot kapott, ami egy kínai futószalagon készül…

Mimar Sinan Camii - Atataşehir
Mimar Sinan Camii – Atataşehir

Sinan mester 1588-ban,  99 éves halt meg. A türbéje Isztambulban, Szulejmán szultán mecsete mellett található (látogathatósága bizonytalan). Kb. 50 éven keresztül dolgozott aktívan, mely időszakban 476 épületet tervezett, vagy vett részt a tervezésben. Ma ezek közül 196 élte túl az idő próbáját (legszomorúbb a mostari Öreg híd). Íme a teljes lista:

 • 94 nagyméretű (birodalmi) dzsámi
 • 52 kisebb dzsámi (mescit)
 • 57 egyetem
 • 48 fürdő (hamam)
 • 35 palota (saray)
 • 22 türbe
 • 20 karavanseray
 • 17 közkonyha (imaret)
 • 8 híd
 • 6 vízvezeték (aktvaduk)
 • 8 kőház
 • 7 korán iskola (medrese)
 • 3 kórház (darüşşifa)
Mimar Sinan szobor - Edirne
Mimar Sinan szobor – Edirne

Nemrég pedig előkerült egy tervrajz, amin látható, milyen arányok és elképzelések szerint dolgozott az építőmester. Sajnos a török hírportálok is egymástól lopkodják veszik át az anyagokat, annélkül, hogy utána járnának, vagy valami. Így meg kellett gebedni, mire egy normális méretű képet sikerült találni.

A félreértések véget, ez nem az eredeti terv. Ezt valaki újramodellezte. Nem valószínű, hogy Sinan mester latin betűkkel a franciából átvett török mérnöki szavakat írta volna a papírra. Pláne nem használta a méter… De a kép mindenképpen nagyon izgalmas és tanulságos (nagy felbontásért klikk ide)

A Szulejmán Dzsámi újramodellezése - Forrás: TR3D
A Szulejmán Dzsámi újramodellezése – Forrás: TR3D

Szintén nagyon érdekes a Sinan mester épületeinek összehasonlító infó grafikája (teljes méretért klikk a képre)

Az AyaSofya és a Sinan dzsámik összehasonlító infógrafikája - Illusztrátor: Jose Miguel Mayo
Az AyaSofya és a Sinan dzsámik összehasonlító infógrafikája – Illusztrátor: Jose Miguel Mayo

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
Mimar Sinan tervrajza, 10.0 out of 10 based on 8 ratings
 
 • Nincs hasonló bejegyzés

One Reply to “Mimar Sinan tervrajza”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .