Falusi reggeli

A törökök roppant nosztalgikus alakok. Nagy szeretettel gondolnak az atatürki időszakra, álmodoznak az oszmán időszakon, könnyes szemmel emlékeznek vissza Zeuszra (leginkább a nőrablós időszakára), és nosztalgikus hangulatba esnek, amikor eszükbe jut a falusi reggeli.

Mielőtt belevágnánk, tisztáznunk kell, mit is jelent a törököknek a reggeli.
A reggeli evésből áll. Ráadásul, minden szakértő egyetért abban, hogy a nap legfontosabb étkezése.
A törökök ezzel nem értenek egyet. Szerintük a naplegfontosabb cselekedet a reggeli. A vasárnapi reggeli pedig a legfontosabb dolog a héten! Ez amolyan szent dolog.
Anatóliában számtalan vallás jött és ment. De a reggeli mindig is reggeli maradt.

A török reggeli egy külön szertartás, amit igyekeznek is az emberek betartani. De hétköznap ez nem mindig sikerül, így azt hétvégén pótolják.

Az igazi török reggeli azt jelenti, hogy az asztalt addig pakolják, míg csak recsegni nem kezd.
Fő étel a kenyér, vagy egy péksütemény. Ez legtöbbször simit vagy açma.
E mellé jön a sajt, a fehér sajt. Majd pedig az olívabogyó. Zöld és fekete.
Természetesen nem maradhat el a méz és a különféle lekvárok sem.
És mindez még csak a bevezető. Mert jönnek a húsok (szalámi, kolbász), a zöldségek (uborka, paradicsom), sült krumpli, sütemények. És minden más, ami csak odafér az asztalhoz.

Mindez nagyon finom és nagyon jó. Főleg az első nap. A másodikon is szuper. Sőt! A harmadikon is! Na de a négyszáznegyvennyolcaikon?
No igen, akkor egy kicsit kezd unalmas lenni. Hála a XX. századi tömegtermelésnek, meg az ISO-nak, a szalámik mindig egyformák. Meg a kenyerek is. Meg a lekvárok. Nem is beszélve a sajtokról.
de a még rosszabb, hogy az ember elmegy négyszáznegyvennyolc km-t Isztambultól (vagy ezernégyszáznegyvennyolc km-t), és rá kell döbbennie, hogy a török reggeli ugyan abból a sajtból (még ugyan abból a márkából is), ugyan abból a szalámimból, és ugyan abból a lekvárból áll.

Így viszont nem csoda, ha az ember valami mást is szeretne..

Ezért elterjedt az úgynevezett falusi reggeli (Köy kahvaltı). Ami a nosztalgiára épül, és a reggelinek a falusi hangulatát szeretné visszahozni.
Tekintve, hogy Isztambulban 11 millió olyan ember él, akinek a családja max. 50 éve még falun lakott, így ez falusi reggeli mozgalom roppant sikeres. És egyre több étterem hirdeti úgy magát, hogy náluk falusi reggeli kapható.

A falusi reggeli azt jelenti, hogy amit csak lehet, megpróbálnak házilag elkészíteni: kenyeret sütnek, lekvárt készítenek. A méz, zöldségek pedig vidékről, faluról érkezik.

És ez ugyebár így nagyon jó: munkát ad a falusiaknak, az ételek pedig finomak és egészségesek.

No, ez a mítosz. A valóság persze egészen más.

Manapság egy étteremnél, főleg egy út széli megálló esetében, nagyon is jó reklám az, hogy falusi reggeli. Vagy falusi ételek. Végül is, a Mari nénit elhozzuk a közeli faluból, és berakjuk, hogy sütögessen. És ha szerencsénk van, akkor finomakat fog sütni. És akkor sok lesz a vendég. Mari néni pedig egészen biztosan eredeti falusi, mert olyan tájszólása van, ami miatt már többször nézték bolgár kémnek.

És Mari néni tényleg finomakat süt, szuper lekvárokat készít, és mennyei sajtot érlel. Nem is beszélve a házi készítésű mézről! Ez pedig hírét viszi, hogy a falusi reggeli tényleg jó. Mindezt pedig egy hangulatos helyen szolgálják fel a lelkes unokák két Facebook üzenet között.

Hangulatos falusi reggeliző hely
Hangulatos falusi reggeliző hely

El is kezd gondolkozni a szomszéd Julcsa néni. Hát kenyeret ő is tud sütni. Igaz, barna is lesz mind, de az ember ne legyen rasszista. Amúgy is divat a barna kenyér. Julcsa néni pedig fehér lisztből is tud barna, pláne fekete kenyeret sütni. No és a lekvár! Tavalyelőtt felragasztottuk vele a macskát a plafonra, és még mindig ott van. Mégis, mi ebben a falusi reggeliben a nagy dolog? Bárki meg tudja csinálni…

Mondta Julcsa néni, és ő is nyitott egy útszéli éttermet. Mindjárt hármat ha valamelyik leégne a három unokának. És azóta is ott sütöget rántottát, kolbászt és néha ragasztót a megyei vegyipari központba. Csak oda kell figyelni, nehogy összekeveredjen, melyik kié…

Az országban pedig számtalan Mari néni és Julcsa néni él. És szépen lassan mindegyik nyit egy éttermet. Az út szélén pedig sorban állnak a táblák, hogy falusi reggeli kapható. Az utazónak pedig vagy szerencséje van, és Mari néni konyhájához kerül. Ha pedig nincs szerencséje, akkor Julcsa nénihez…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Falusi reggeli, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

One Reply to “Falusi reggeli”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .