31 titok az AyaSofya-ról (1. rész)

A Sabah c. újság 31 olyan dolgot gyűjtött össze az AyaSofya-ról, amelyek valamilyen szinten titkosak, szokatlanok, nemmindennapiak, rejtélyesek, meglepőek, meghökkentőek, furcsa ízűek, vagy csak hátfájást okoznak.

Ebben a listában nincs benne az a kínai turistacsapat, melyiket tavaly falazták be véletlenül. Ez a 32. titok. De ez legyen a mi titkunk. Csak a miénk. A titkos titkunk! Pssssssszzzz….

(minden kép a fent említett oldalról származik)

Jah, és a listához hozzáírtunk minden hülyeséget, ami még eszünkbe jutott… Lássuk az első 10 titkos titkot!

Ayasofya

1) Templom, mecset, múzeum

Az AyaSofya Múzeum valójában mecset, mely valójában templom, mely valójában egy pogány templom. E legutóbbi (véletlenül, de tényleg!) leégett, az utóbbi előtti utóbbi le lett festve, míg az utóbbi utóbbi előtti esetében egyszerűen csak felcsavarták a szőnyeget és kirakták a jegyszedő kapukat.

Minden évben egyszer ezen utóbbiak összegyűlnek, és tiltakoznak, hogy a templom-mecset-templom-múzeum legyen ismét mecset-templom-nemúzeum, mert az övék. Ebből is látszik, hogy ez mennyire fontos!

2) Izzadó oszlop.

Az AyaSofya-ban található egy különös oszlop. A tudósok szerint az oszlop lenyúlik egészen a templom alatti ciszternáig, és innen szívja fel a vizet. E miatt pedig pedig az oszlop állandóan nedves.

Mások (akik szerint a tudósokat máglyán kellene elégetni) szerint pedig a víz egyenesen az égből érkezik. Az oszlop megérintése pedig különböző betegségeket gyógyít: fejfájás, emésztés, malária, stb.. Tény, hogy olyan hosszú a sor, hogy mire elérünk az oszlophoz, minden bajunk elmúlik.

A betegség elmúlásához egyszer imádkozni, majd a beteg testrésszel az oszlopot megérinteni kell. Majd még kétszer megismételni.

Akinek pedig izzad a tenyere, annak meg kell érintenie az oszlopot, így átadja az izzadást neki. Ez fontos, mert különben az oszlop kiszáradna, és odalenne a mitológia…

3) De tényleg, miért is izzad ez a szegény oszlop? Ilyen meleg lenne?

A tudósok érvelésébe egy hiba csúszott: csak ez az egy oszlop izzad. A többiek miért nem? Na ugye, hogy nem lehet nekik igazuk! Máglyára velük!

Egy történet szerint volt egy nagy földrengés, amikor a kupola megsérült. Ezen okból 300 pap elment Mekkába, és onnan hozott szent vizet és szent földet. Ezt belekeverték a habarcsba, és belőle készült az új oszlop.

Egy olyan történet is létezik (bár a hívők száma inkább 0, mint 1…), miszerint az oszlopot még az ufok emelték ie. 48.000-ben, és a köré épült a templom. Az oszlop egyben csillagkapu, energiaháló, stb…

4) Az AyaSofya közepén található egy kút.

A fentiek után nem meglepő, hogy egy kút is található. Mégiscsak víz van a templom alatt.

Mint minden szent helyen található szent kút szent vizet tartalmaz, és mint ilyen, gyógyító erejű, nincs ez másképp az AyaSofya esetében sem. Ráadásul az ilyen központi kiváltságos helyek nem mást gyógyítanak, mint a szívbetegséget. Ehhez pedig nem kell sokat tenni, csak három napon keresztül minden reggel bemenni a kúthoz, elmondani egy imát, és inni a vízéből.

A kútban a vízszint 7 m mélyen található. De ma már nem iható, le van zárva. Az összeesküvéselméletisek mindentudóan hümmögnek. Míg a földhözragadtak (alias csukottszeműek) arra mutattak rá, hogy nem tesz jó a víznek, sem az üzletnek, ha minden évben 3-4 turistacsoport esik a kútba, csak mert inni akart belőle. Az összeesküvésesiek viszont arra mutattak rá, hogy aki beleesett a kútba, annak kétségkívül nem volt többé szívproblémája.

Egy tudóscsapat (vezetője: Mr. Csokoládé) mintát vett a vízből, majd megállapította, hogy ugyan azok a jótékony összetevők találhatóak meg benne, mint a csokoládéban. Így pedig, nyilatkozta kinek személyes tapasztalatai is vannak ezen a téren, mindenképpen segítenek elkerülni a szívproblémákat. Ő maga is ha csörög a telefon, inkább befal egy tábla csokoládét, minthogy felvegye a kagylót. Nincs is stresszproblémája. Ezek után az összefüggések egyértelműek. Aki nem hiszi, ugorjon a kútba!

5) Szófia koporsóját nem szabad megfogni!

Az egyik kapuban található a névadó Szófia királynő koporsója. Ha valaki ezt megérinti, akkor az egész épület megremeg. A királynő álmát a kupola belsején látható 4 angyal őrzi. És ők rázzák meg az épületet is, ha valaki hozzányúl a koporsóhoz.

6) A nemlétező ajtó.

Egy történet szerint, amikor a törökök elfoglalták Isztambult, akkor az AyaSofya-ban a pap misét tartott. És mikor az első hódító belépett a templomba, megnyílt a fal, és elnyelte (megmenekítette) a papot.

Ez a fal, ajtó a déli oldalon található. Pontosabban nem található, mert titkos. Meg nem létező. De mégis ott van. És még csak nincs is zárva! Mindössze arra vár, hogy a hódítók végre hazamenjenek. Mert akkor majd megnyílik a fal (ajtó), és a pap újra előkerül, és mindent ott folytat, ahol abbahagyta. (mintha mise történt volna…).

Így, akinek van ideje, üljön le a déli falnál, és várja meg, míg a törökök elvonulnak, és megláthatja a papot.

Állítólag minden húsvétkor az ajtó előtt piros tojáshéjakat lehet találni az ajtó előtt….. …. …. még több pont….. ….. …. ez ugye mindent elmond… …. … nem? …….. pedig de! …. … … .. . sok sok pont = fél lábon álló morze ábécé … .. … na ugye, hogy most már minden rendben …… …. .. . … .

7) Rejtélyes kapaszkodó

A délkeleti kupolát tartó egyik oszlopban egy mélyedést találunk, 6 méter magasan. A történet szerint amikor Fatih Sultan Mehmet (a hódító) lóháton megékezett, akkor a lova megbokrosodott (biztosan kinyílt a titkos ajtó). A szultán, hogy ne essen le, ezért megkapaszkodott. De mivel nem volt ott más, csak az oszlop, így abban kapaszkodott. És akkor tört le belőle egy darab.

Mindez 6 m magasan van. Ami ijesztő! Meg magasan van. Így félelmetes! Ez ugye mindent elmond!

  1. Mehmet szultán hatalmas volt
  2. A lova volt hatalmas
  3. A ló hatalmasat ugrott
  4. Az AyaSofya nőtt 10 cm-t!

Mindenki válasszon egy neki tetsző megoldást!

8) Titkos alapanyag

A fenti ajtó Noé bárkájából készült. Ezt maga Noé mondta. Ő pedig mindent elmondott.

9) Avarok, AyaSofya és az Arany (csupa A betű… ez ugye mindent elmond..)

575-ben az avarok megtámadták Rómát. Az ostrom során végül kiegyeztek I. Benedek pápával, hogy váltságdíjért cserébe inkább hazamennek (vajon mi/ki lehetett otthon, amiért ezeknek a bátor férfiak csak fizetségért cserébe mentek haza!).

614-619-ben ismét felkerekedtek az avarok, hogy megtámadják Rómát. Bár a szerződés szerint ebben az évben is kapták a válság díjat. De nem bírták tovább, el akartak menni otthonról. Csakhogy eltévesztették az utat és egy másik Rómánál kötöttek ki. Abban a korban az antik világ tele volt Rómával. Így Bizánc falainál kötöttek ki. Látták, hogy más ember van a falakon, de ennek is volt koronája, meg a hasonlónak is. Kérdezték, hogy aranya is van-e, mint a hasonlójának. Közben nemzetközi jelbeszédet folytattak a tüzes nyilakkal.

A bizánci császár nem akart velük vitatkozni. De pénze se volt. Így az AyaSofya-ban található aranyakat dobta le az avaroknak.

Ennek persze a hívők nem örültek, így hamarosan a császár is átrepült a falon.

10) Az ortodoxok és a katolikusok itt vesztek össze igazán.

1054-ben Humbolt bíboros, a pápa képviseletében járt Bizáncban. De hamarosan úgy összeveszett a helyi vallási méltóságokkal, hogy rájuk csapta az ajtót, és hazament.

(de az is lehet, hogy a bizánciak haragudtak meg rá, és átdobták a városfalon)

911 éven keresztül volt haragban az egyház két ágazata (nomen est omen…), mígnem 1967-ben VI. Paul pápa Isztambulba látogatott

… … … ,, pont pont vessző … ,, …

Folytatjuk!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (5 votes cast)
31 titok az AyaSofya-ról (1. rész), 9.6 out of 10 based on 5 ratings
 

2 Replies to “31 titok az AyaSofya-ról (1. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .