Miki Egér Isztambulban

Miki Egér (útlevele szerint eredeti neve Mickey Mouse) április 23-ra (Gyereknap) egy különleges ajándékkal lepte meg a török gyerekeket: egy olyan rövid rajzfilmmel, ami (majdnem) teljes egészében törökös.

Miki Egér nem ismeretlen a törökök számára. Az 1928-ban kitalált Walt Disney figura már 1936-tól látható volt a török mozikban (igaz, akkor még nem volt sok).

Sőt! Miki Egér a törökök egyik nagy kedvence! Alig ismerek olyat, akinek ne lett volna Miki Egeres párnája, pizsamája és valamilyen játéka.

Tehát a törökök együtt nőttek fel, együtt örültek, nevettek és szomorkodtak Miki Egérrel.

Tegyük még hozzá, hogy a világ első Miki Egér játéka, ami 1928. november 18-án készült, az Isztambuli Játék Múzeumban található.

A világ első játék Miki Egere - Forrás: İstanbul Oyuncak Müzesi
A világ első játék Miki Egere – Forrás: İstanbul Oyuncak Müzesi

De egészen eddig Miki Egér egy szelet Amerika volt. Természetesen török nyelvre szinkronizálták a Disney hőst. De attól még amerikai maradt.

Most viszont elkészült az igazi, törökös Miki Egér. Aki ráadásul eredetiben is törökül beszél!

Ezúttal pedig Miki Egér lokumot (török csemegét) készít, és elmegy a Fedett Bazárba (Kapalı Çarşı), hogy itt eladja. Csakhogy a lokum annyira finom, hogy mindenki inkább ezt akarja venni, nem pedig a többi eladó termékét. Ők pedig így mérgesek lesznek a főhős egérre. Akit ki is dobnak a bazárból, majd még a Boszporuszon is áthajítják.

Mindeközben eléggé részletesen ki van dolgozva Isztambul. Bár a zene a törökök szerint inkább indiai (az indiaiak szerint meg kínai), mint török. De ezt bőven ellensúlyozza, hogy Miki Egér eredetileg is törökül beszél: Afiyet olsun! Teşekkür ederim!

És még 1-2 török feliratot is felfedezhetünk a rövid filmben. Így pedig semmire sem lehet panaszunk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Miki Egér Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

One Reply to “Miki Egér Isztambulban”

  1. Nagyon cukiiiiii!!!!! Mi is kérünk szépen egy magyar Miki egeret pulikutyával, szürke marhával, lángossal (esetleg gulyáslevessel?) és persze ne kívánjon jó étvágyat és ne is köszönje meg, mert nálunk ez sajnos még mindig nem általános …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .