Az isztambuli rendszám

Azt hiszed, mert 34-es (isztambuli) rendszámod van, már bármit megtehetsz?

Azt??

Hát… jól hiszed…

Vagyis nem. De akinek 34-es rendszáma van, tényleg így gondolja.

Törökország minden tartományának (megyéjének) van egy saját száma. Ezt használják irányító számnak a postán, de ugyan ez található a rendszámon is. Ezt egyébként nem bonyolították el, nincs olyan kitüntet sorrend, mint Magyarországon, hogy pl. a főváros az 1. Törökországban simán csak abc sorrendben van. Így Adana az 1-es, stb… Ankara, a főváros már a 6-os. Isztambul pedig a 34-ig a sorban.

Mindez egészen jól megy 67-ig, Zonguldak-ig. Elvileg ő lenne az utolsó. De idő közben néhány új tartomány született, így ma már 81-ig tart a lista. És a D-vel végződik, mint Düzce. További néhány érdekességek itt.

A telefon nem ilyen, mert valószínűleg a telefon régebbi. Külön érdekesség, hogy Isztambul európai és ázsiai oldalának más a körzetszáma..

Törökország hatalmas. Erre már többször kitértünk, de továbbra is az egyik állandó alapja a témáinknak. Ráadásul nagyon sokféle kultúra találkozása.

Mindez azt eredményezi, hogyha odébb megyünk pár hegyet, vagy 1-200 km-t, akkor mintha egy teljesen más országba kerülnénk. A nyelv persze ugyan az (leszámítva a tájszólásokat, kisebbségeket, stb..), és az alapok is ugyan azok. De nagyon sok minden más. Másképpen fékez a dolmuş, máshogy kanyarodik a csuklós busz, másképpen kell kiabálni az automatával, és másképpen készül a köfte és a kebab.

Tehát minden tartománynak (pontosabban minden városnak) megvannak a maga bevett szokásai. Ezek a közlekedésben is meglátszanak. És tekintve, hogy a sofőr származási helye ott virít a rendszám táblán is, előre tudhatjuk, mire is számítsunk.

Pl a 01-es adanai meg fog állni a háromsávos út közepén, mert kiugrik dinnyit venni; a 06-os ankarai el fog tévedni, kivált ha Ankarában van, ezért bizonytalan minden sarkon; a 16-os bursaiak viszonylag nyugodtak, így nem fognak 50-el menni, még ha a tábla meg is engedi. A fekete-tengeri rendszámosok meg nem fognak a meredek lejtőn olyan apróságok miatt lassítani, mint a hajtű kanyar.

A 34-es isztambuliak pedig…

Nos, Isztambul 14 (20) milliós lakosa közül kb. csak 3 millió a tényleges isztambuli. Az összes többi első-második (és az utóbbi időkben harmadik) generációs vidékiek. Ők az 1950-es évek óta költöztek, költöznek a világ egyik legnagyobb városába (=Isztambulba). Azaz bővel az autó feltalálása után, de mielőtt még a kecske kiment volna a divatból. Így pedig ezek az emberek magukkal hozták a helyi vezetési stílusukat, és ebből egy különleges, egyedi keverék lett.

Röviden: mindenki meg van zakkanva.

Ha pedig mégse, elég csak pár hetet vezetni hozzá, hogy az ember belerázódjon (ő is megzakkanjon).

Tény, hogy aki Isztambulban vezet, az kb. 5 percenként találkozik olyan közlekedési szituációval, amely nemhogy a KRESZ-könyvben, de a fizika könyvben sincs megemlítve.

Amikor pedig az ember napi szinten többször megszegi a fizika törvényeit (a közlekedésiről nem is beszélve), akkor kezdi úgy érezni, hogy tényleg bármit megtehet. Egyébként ha nem tenné meg ezt a bármit, akkor valószínűleg még mindig a dugóban állna valahol…

Mindez Isztambulban teljesen normális, hiszen itt leginkább az a normális, ha a dolgok nem normálisan mennek (és pont ezért szeretjük ezt a várost nagyon). Csak aztán amikor a török a 34-es rendszámmal felvértezve kimegy vidékre, akkor fognak a helyiek sokat kiabálni.

Mert hogy miért megy szembe az egyirányú utcában (a helyiek is szembe mennek, de ők a másik irányba mennek szembe). Vagy mert miért fordul meg ott y-ban, ahol nem lehet. Se közlekedésileg, se fizikailag. Vagy hogy miért parkolt oda, ahova senki más. Ahova egyébként be se fér a kocsi. Stb..

Tehát a 34-es rendszámnak egyúttal van egy olyan jelentése is, minthogy Vigyázat! Isztambuli vagyok!!

Másrészről a 34-es rendszám bizonyos elvárásokat is támaszt a vezető felé. Mégpedig, hogy vezessen úgy, mint az isztambuli.

pl.

  • ne menjen 50-el ott, ahol a tábla szerint 30-al lehet. Feltartja azokat, akik 90-el mennek.
  • ne parkoljon be úgy, hogy ezzel elzárja a forgalmat. Tessék rendesen beállni a kék macskakő közé!
  • tudja, hogy kell félreállni a szűk egyirányú utcában, ha szembe jön a kamion.
  • stb..

Csakhogy Isztambul hatalmas (ez is az egyik állandó visszatérő témánk). És ott van még Isztambul megye is, vagyis a szomszéd falvak. És ugyan úgy 34-es rendszámot kap a hivatalos dolmuş sofőr, mint az, aki környező tanyákon csak a teheneket szállítja a családi autóján.

Így az egyik 34-es olyan, amit jobb messze elkerülni, míg a másik pedig olyan, amit….hát… jobb még messzebb elkerülni..

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
Az isztambuli rendszám, 10.0 out of 10 based on 8 ratings
 

One Reply to “Az isztambuli rendszám”

  1. És a vezetési stílus mellett a másik lényeg,hogy én még nem láttam olyan törököt,aki ne tudta volna fejből mind a 81-et,előröl hátulra,hátulról előre!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .