A 80 éves néni

Van a kerületben egy néni…
Van, vagy 80 éves, de nem biztos, hogy odáig tud számolni…

Ő nem olyan, mint az Ayşe néni, aki mindenkit ismer. és mindenkiről tud mindent.

Ő a helyi guru..

Tehát legalább 80 éves. És látta a világot: a hegyi faluját belülről… és kívülről…. Meg Isztambult is párszor, mert itt ha eltévedünk, nem elég csak a folyót követni.

Ez a néni az évek során megtanulta, hogyha túl sok hó esik, és beszakad a tető, akkor azt neki kell megjavítania. Mert mire lemegy a közeli kisvárosba mesterembert keresni, addigra a tehenek megfagynak.

Így ez a néni nem várja meg a szerelőt, ha elromlik a hűtő, a mosógép, a gázkonventkor, vagy a lift. Megjavítja ő maga.

Nem tanult fizikát, meg matematikát. Az elektromosságról is csak a délelőtti szappanoperán keresztül értesült. Mégis az, hogy már 80 évet megélt, jelent valamit: eddig nem nyúlt mellé.

A helyiek már régen megtanulták, hogyha valami elromlik, akkor nem a szerelőt hívják, hanem a 80 éves nénit. Mert ő biztosan, és gyorsabban megjavít bármit, ami elromlik.

Persze azért mindig vannak, akik megpróbálják a szakemberek segítségét kérni. Mert hát mégiscsak ki ért jobban a mosógép szereléshez, mint a gyár kitüntet szakértője.

Aki persze ilyenkor csóválja a fejét, hogy ő ilyen problémával még nem találkozott, lapozgatja a kézikönyvet, felhívja a kollégáit, e-mailezget a programozókkal, stb… Majd megjelenik ő, a 80 éves néni. Felrakja a szemüvegét, de még így se tudja elolvadni a feliratokat. A fele angolul van (ON/OFF/STOP), a másik felét meg még így, törökül sem érti. Mégis megnyom hármat, mire a gép zümmögni kezd. Majd benyúl hátra a járó fogaskerekek közé, hogy ott is megigazítson valamit. Valamit, ami a szerelő szerint nincs is a gépen. Persze közben mindenkinek megáll a szívverése. Itt mindjárt vér fog folyni! De hát mozognak a fogaskerekek!! De hát áram alatt van a rendszer!!!

De a néni nem hallja ezeket a kiáltásokat. Rossz a füle. Megcsavarja azt, amiről mindenki tudja, hogy nincs. De hát ő nem tanult elektrotechnikát, nem tudja, hogy ennek nem kellene ott lennie. És a gépnek megváltozik a hangja, működik. A szerelő csak a fejét csóválja. Kezében a két drót, a piros és a kék. A piros elengedhetetlenül fontos, e nélkül nem megy a gép. A kék még fontosabb. Azt se lehet kihagyni.

Mégis, a gép jobban működik, mint bármikor előtte. A szerelő kidobja a kukába a fontos, és a még fontosabb drótot. Majd beír valami elképzelhetetlen eseményt (pl. medve mászott a mosógépbe) a jegyzőkönyvbe, ami biztosan nem ismétlődik meg.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
A 80 éves néni, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

3 Replies to “A 80 éves néni

 1. Már a múltkoriban is írtam, hogy át kellene térned a regényírásra (jaj, dehogyis, ezt is folytasd!!), verhetetlen vagy!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. Köszönöm! 🙂

   Az az igazság, hogy elkezdtem egy gyerek könyvet írni pár éve. Ebben 3 macska indul vándorútra (a miértet már elfelejtettem), hogy elmenjenek a 7 városba, ahol minden városban van 7 torony, és minden toronyban van 7 varázsló, és mindegyik feltesz 7 kérdést. Erre kell helyesen válaszolni, hogy a küldetés teljesüljön. És persze útközben is 7 esemény történik a macskákkal.
   Remélem látható, hogy ezek után súlyos problémák léptek fel: egyenlőre csak 3 kérdést sikerült kitalálnom…
   Másrészről azt is meg kell oldani, hogy a gyerekek ne aludjanak el, mielőtt a 343. kérdés végére jutnának…

   Tudok ajánlani pár régi írást az iskolai évekből (e miatt általában a téma is eléggé iskola központú). Ő még díjnyertes is lett, és könyvben is megjelent. Ő pedig szerepjátékos.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
   1. Sejtettem, hogy már van valami előzmény. Ne hagyd abba, nagyon jó vagy! (Úgy látom a macskák végigkísérik az életedet. Nekünk is van egy cirmosunk, a becsületes neve Findus.) A régi írásaidat pedig mindjárt elolvasom. Köszi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .