Közeledik a Ramazan (Ramadán)

Nemrég volt az Kandil gecesi, a Miraç.

Ez azt jelenti, hogy már csak 1 hónap van vissza az év legfontosabb (és leghosszabb) vallási ünnepéig, a Ramazan-ig (magyar írással: Ramadánig).

Ő 2016. június 6 – július 4-ig tart.

Kandil gecesi-k a különlegesen kiemelt vallási esték. Legtöbbször valamilyen fontos eseményre emlékeznek meg vele, vagy pedig a közeledő ünnepre készülnek fel. Ilyen volt a mostani is.

Ezeket az estéket a hívők a Korán olvasásával és sűrű imádkozással töltik. A kevésbé hívők pedig ajándékot adnak az ismerőseiknek, családtagjainak, rokonainak. Legtöbbször a külön erre az estére készített Kandili simit-et, amit ilyen kis dobozokban árulnak.

Kandili Simit
Kandili Simit

Tehát közeleg a Ramazan (Ramadán). Alig 1 hónap van az év legfontosabb ünnepéig.

Állandó blog olvasók már tudják, ilyenkor mire lehet számítani: egy hónapon keresztül (pontosabban 30 napig) böjtölünk. Ami abból áll, hogy kora reggel, még napkelte előtt jó alaposan reggelizünk és vizet iszunk. De tényleg jó alaposan, mert ez lesz mindenünk az este leszálltáig. Mert csak miután lement a nap, akkor lehet majd megint enni és inni.

Mindezt 30 napon keresztül. És nincs hétvége.

Ez persze elsőre kínzásnak tűnik (talán az is), de lényegében az ember a pazarló étkezésről megtanul és átszokik egy sokkal takarékosabb módra. Ma, amikor nem kell a kútra járni vízért, igazán nem izgulunk azon, ha pár liter kilöttyen.

Bezzeg ha egy hónapon keresztül napközben nem ihatunk, akkor igazán értékelni fogunk minden egyes vízcseppet! Ez pedig nem mellékesen még praktikus is lehet a jövőben. Akár űrutazásban gondolkodunk, akkor csak a korlátozott édesvíz-készletet nézzük.

Fontos kiemelni, hogy a Ramazan-t mindenki saját belátása szerint, saját magának teszi. Ez nem kötelező de nem is verseny, vagy hegymászás. Ha valaki nem böjtöl, azért senki sem nézi le. De ugyan így nem is érdemes vele mások előtt büszkélkedni.

Azt is érdemes tudni, hogy a Ramazan (Ramadán) tényleg megterheli a szervezetet (ahogy egy sportos futás is, pláne egy hegymászás). Az Iszlámban viszont nagyon fontos az egészség, és a test védelme. A bőjt nem lehet önkínzás. Szigorúan tilos még belekezdeni is a gyerekeknek, időseknek, betegeknek, terhes és szoptatós nőknek, és mindenki másnak, akinek káros lehet.

A Ramazan-ban, ahogy mindegyik Iszlám ünnepben is, van egy olyan izgalom, hogy minden évben máskor van. Az Iszlám naptár a Holdat veszi alapul, ami miatt az évek kb. 10-11 nappal rövidebbek. Így az ünnepek is minden évben 10-11 nappal korábban vannak. Másképpen leírva a muszlim gyereknek 10 nappal kevesebbet kell aludnia karácsonyig, mint a magyar gyereknek. 🙂

Ennek köszönhetően pedig az olyan ünnepek is, mint a Ramazan (Ramadán), minden évben korábban vannak. Szépen-lassan, kb. 36 év alatt tesznek meg egy kört. Ekkor lesz ismét kb. ugyan azon a napon. Így pedig a Ramazan néha nyáron van, néha pedig télen.

Nyáron pedig nemcsak hogy melegebb van, de a nappalok is hosszabbak. Míg télen bőven elég kb. reggel 5-6 óra fele a reggelit befejezni, miközben a vacsora már délután 5 fele kezdődhet, nyáron ez messze nem így van. Nagyon nem.

Az idei Ramazan időpontokat még nem találtam meg (de szerencsére az internet nem felejt, így az elmúlt 10-15 év összes időpontjába sikerült belebotlani, közülük elég sok 2016-os dátummal). De abból kiindulhatunk, hogy 2015-ben a reggeli kezdet 03:22-kor volt, míg a vacsoráig este 20:48-ig kellett várni.

Nos… ez az idén sem lesz sokkal jobb. Sőt!

A legnehezebb az egészben, hogy egy kitartó török vacsora, ami este 9-kor kezdődik, simán eltart éjfélig. Utána még egy kis teázás, süteményezgetés, gyümölcsözés, és máris ott tartunk, hogy kezdeni kell a reggelit. Na de ki tud teli hassal reggelizni?

Meg egyáltalán kinek van kedve hazamenni az étteremből erre a pár órára?

Úgyhogy hasonlóan, mint a magyar ifjúság egy része, kik éjszaka kocsmáról kocsmára járnak, úgy a törökök is étteremről étteremre járnak inkább ebben az időszakban (az alkohol szigorúan tilos a Ramazan teljes ideje alatt). Az olyan vidámabb helyeken, mint pl. Beşiktaş is, állandó éjszakai bulik vannak.

Nos röviden ő a Ramazan (Ramadán). De mire eljutunk július 26-ig, az utolsó napig, addigra még bőségesen megismerkedünk vele!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük