Török márka

A törököknek nagy szerencséjük van.

Van egy hatalmas országuk. És bár az I. Világháború előtt eléggé elmaradott volt, Atatürk nagyon sokat tett, hogy felzárkóztassa. Nagyon is sok sikerrel.

Márpedig ha egy ország nagy, és sok ember él benne, az renget előnnyel jár.

Mi Magyarországon megszoktuk, hogyha véletlenül ráejtünk egy téglát a kocsi gázpedáljára, akkor már hipp-hopp kint is vagyunk az országból. Szoktam is mesélni a törököknek, hogyha elindulunk Budapestről nyugat felé, akkor 12 óra alatt milyen sok országot érhetünk el, és milyen sokon haladunk keresztül!

Ezzel szemben, már ha csak Isztambulban tesszük a téglát a gázpedálra, nyugodtan hátra is mehetünk aludni. Órák telnek el, mire legalább a városból kijutunk..

Ahol pedig ekkora ország (és város) van, ott megvan az az előny, hogy lehet építeni saját márkát, saját üzletláncot. 80 millió potenciális vásárlóért már érdemes gyárat építeni.

És nemcsak az élelmiszerben (pl. sajt) (bár az is érdekes, hogy saját török McDonnald’s hálózatuk van, többféle is), hanem más termékek esetében is. Ilyen pl. a ruha ipar.

Rengeteg ruházati üzletlánc található Törökországban. Egy részük kifejezetten csak török gyártmányú ruhákat árul. De ugyan így van az alapanyagokkal is, mint textilek, fonalak, stb… Ha Isztambulban elindulunk a Fedett bazártól lefele, a Fűszer bazár irányába, akkor velük találkozhatunk. Persze van kínai vacak áru is. De ha jobban belemélyedünk, akkor nagyon sok törököt találunk.

E mellett ott az építőipar is, amit talán nem kell ismertetni. Magyarországon is könnyen összefutunk török termékkel. És még sorolhatnánk.

Ennél viszont izgalmasabb, hogy Törökországban saját autó, busz, traktor és harckocsi márkája is van.

Vagy pedig, hogy elektronikus és háztartási eszközökből is saját márkákkal rendelkezik az ország. Nem is csak egy fajtával. Egy teljes lakást vagy irodát be lehet rendezni csak török termékekből. Nem mellékesen fel is lehet építeni. És a bent lévőkel el is lehet látni élelemmel. Minden 100%-ban török.

Persze ott egy kicsit hiba csúszott a rendszerbe, hogy a mikrocsipek és a társaik már nem itt készülnek, hanem készen érkeznek. Azaz egy török laptop ugyan olyan alaplapot, videokártyát, RAM-ot,  monitort, stb.. tartalmaz, mint mondjuk egy HP vagy Dell laptop. Mondjuk az is érdekes, hogy egy HP és egy Dell laptop között leginkább csak annyi különbség van, hogy melyik esik szét hamarabb. A működéshez lényeges alkatrészek ugyan azok. Tehát a törökök sem csinálnak mást, mint amit a HP vagy a Dell (vagy bármely más cég, említhetjük akár az Apple-t is).

A végső különbség (leszámítva a  szétesést) az lesz, hogy a török laptop jóval olcsóbb tudd lenni. No és persze helyben van a szerviz. Még ha ez néha úgy kezdődik is, hogy előkerül a kalapács….

Majd úgy folytatódik, hogy

…hoppá…

meg hogy

…öööö…

és hogy

…nincs is ennek semmi baja, csak eddig nem jól tetszett használni!

Aztán jönnek az ilyenek:

..sokkal jobb, hogy nem megy a monitor! Sokkal kevesebb áramot fogyaszt.

És persze a megdönthetetlen indokok:

..és ha valami állat ír valamit a Facebookon azt többé nem látja. Az most már egy anti-stressz laptop lett. Egészséges. Ez a jövő!

No és az anyagiak:

300 TL lesz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (9 votes cast)
Török márka, 9.1 out of 10 based on 9 ratings
 

One Reply to “Török márka”

 1. Így van,én nagyon sokat ismerek és használok közülük,sőt mondhatom,hogy keresem is a török termékeket!
  Beko, Vestel, Euromarkt, Aksa, mindig szoktunk venni Ülkert, kintről hazahozni pedig Sarelle-t, ETİ-t, Damakot, Efes-t, a nedves törlőkendőnk itthon Fulya, az építőiparral foglalkozó munkahelyem Hidromek kotró-rakodó traktort vett…stb….
  És saját üzletláncolat is tényleg nagyon sok van,az „óriás” Migros mellett én már vásároltam Elmas, Öztürk, Kiler, Al-mar, A-101 bolthálózatokban is.

  Demek En Büyük Türkiye! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .