Yo, yo, a suli nagyon yo!

Ahmet Naç különleges módon tanítja a gyerekeket az iskolában: rappelve.

A tanulók pedig nemhogy csak imádják őt, de roppant jól megtanulnak mindent!

„- A Köztársaságot kiáltották ki!, ki!
– Október huszonkilenc, kilenc!
– A parlamentet megnyitották…

– Ezerkilencszázhúszban!
– Yo, yo nagyon yo! Çanakkale csata dátum?
– Március 18.
Atatürk pedig született…
– Szalonikiben!
Mind együtt: – Atatürk, te vagy a kedvencünk!
– Atatürk apja
– Ali Rıza Bey!
– Anyja
– Zübeyde Hanım
Mind együtt: -1938-ban vesztettük el (Atatürköt)..”

Részlet az osztály mindennapos életéből (videó a cikk végén)

Az iskola (Mehmet Akif Ersoy Általános iskola) Isztambulban, Esenler kerületben található. A tanár pedig Ahmet Naç. Aki úgy kezdte, hogy kifestette a tantermet, hogy valahogy kinézzen. Tudjuk, hogy ezek általában dög unalmasa néznek ki. Ahmet tanár munkája után viszont olyan lett, ahova az ember szívesen jár… Ráadásul ezen fellelkesedve még tovább 8 termet dekorált ki.

Meg az udvart s.

És persze mindenhol egy kisebb könyvár is született. Több helye pedig láthatjuk a fontos jelmondatot: „olvasni jó!”

Az udvart nemcsak kifestették, hanem valódi élettel töltötték fel. A különféle sportok mellett a sarokban lehet jókat festegetni is (aztán ha arra jár a labda, akkor újra feltalálják az absztraktot…).

Mindez egy sima állami iskolában. Így a dolog igazi különlegessége, hogy az egészet a tanárok saját erőből és pénzből építették fel. Míg ugyan az Árpi (magán) iskolájában alap követelmény.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (4 votes cast)
Yo, yo, a suli nagyon yo!, 9.3 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Yo, yo, a suli nagyon yo!

 1. Szia!
  Ez érdekes, mármint az oktatás (gyerek, kutya, macska mindig siker). Csak a végét nem értem.
  A magán iskolában mi alap követelmény? Festés, a könyvtár, a sport… Vagy az hogy ez mind legyen, különben nem tanítanak ott a tanárok?
  Tudom szőke vagyok….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A magán iskolák sokkal magasabb színvonalúak szoktak lenni. Elég drágák, így az ügyfél (apu-anyu) szeretné, ha lényeges különbségek lennének.
   Míg az állami iskolákban az a jellemző, hogy a tanárok csak felveszik a fizetésüket, és nem érdekli őket, mi lesz a gyerekkel.

   Ez az alap, ebből lehet kiindulni.

   A valóság persze nagyon más. Hiszen az ember nem azért lesz tanár, mert így akar meggazdagodni. Ha pedig csak a napok akarja lopni, akkor talál könnyebb munkát is. Így azért a tanárok egy jó része elhivatott, és pontosan tudja, hogy milyen minimális erőforrásból kell kihozni a legtöbbet. És még annál is többet.

   Mindezzel szemben áll, hogy a magán iskolák viszont üzleti alapon működnek. Nem egyszer hallani olyat, hogy hamis infót adnak a szülőknek arról, hogy halad a gyerek (pl. a tanár írja meg a matek dolgozatot), csakhogy a szülő ne vigye el másik iskolába.

   Tehát nehéz általánosítani.

   Viszont mégis elmondhatjuk, hogy a magán iskolák, mert ők versenyben vannak és pénzük is van, jobban odafigyelnek a gyerekekre. És ami egy magán iskolában alap, az egy állami iskolában olyan ritkaság, hogy még a hírekbe is bekerül.

   Alapnak ilyet gondolok, mint pl. kimennek a kertbe és ott tanulnak a gyerekek. Ha belegondolsz, ez nem kerül több pénzbe. Csak az egész iskola jobban felkészült arra, hogy ilyen ötletei legyenek.
   A másik, hogy az unalmas fehér fal helyett színesre van dekorálva az osztályterem. Tele minden olyasmivel, ami javítja a hangulatot. Ez viszont már pénz kérdés.

   Itt viszont érdemes azon vitázni, hogy jó-e a gyereknek? Mert az egyik elmélet szerint ha a gyerek szereti az iskolát, akkor jobban tanul. Ezzel áll szembe a másik elmélet, hogy viszont a díszes teremben mindig lesz olyan, ami elvonja a gyerek figyelmét (én pl. a térképet nézegettem mindig), és nem a tanárra figyel.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .