Kadıköy, Moda

Isztambul 38 kerületből áll. Ezen belül vannak a kisebb városrészek, törökül a semt-ek.

Minden kerületben legalább 10 semt található. Vagyis összesen legalább 400 bújik meg a városban.

Na, nem is fogunk mindegyikről beszélni!

Moda, melynek jelentése móda, divat, Kadıköy peremén található. Kb. 15 perc séta a kikötőtől.

Ez félsziget, egy szikla Ázsia végén. Innen már nincs tovább. Ami azért jó, mert így ide nem érdemes főutat, autópályát építeni. Egyszerűen nincs hely hova tovább bővíteni. Így megtartotta az eredeti hangulatát.

Valamikor a XIX. század közepén kezdett komolyabban benépesedni. Előtte perem vidék volt, szőlős kertekkel. Ez a klasszikus világvégi Moda.

Moda a XX. század elején - Forrás: Kadıköy Arşivi
Moda a XX. század elején – Forrás: Kadıköy Arşivi

Abszolút egy olyan hely, ami távol van a rohanó belvárostól, és az olyan furcsa lakosú helyektől, mint Şişli, ahol az emberek a sátánnal játszanak és ilyeneket mernek, mint a villamos áram, vagy a földgáz.. A végén még tv is lesz török sorozattal… Borzasztó….

De itt, a világ végén, tényleg nyugi van. És ez többnyire megmaradt ma is. Így néhány igazán hangulatos villát is találhatunk itt régebben. Leghíresebb a Harter Whittal család villája volt, mígnem 1959-ben lebontották. Mára csak 1-2 villa maradt.

Harter Whittal család villája - Forrás: Kadıköy Arşivi
Harter Whittal család villája – Forrás: Kadıköy Arşivi

Igen, ez a Harter Whittal teljesen angolosan hangzik. Itt bizony angolok is éltek, élnek. Erre jó példa Mindenszentek Templom, amely megosztottan anglikán és szír katolikus.

De itt található az egyik legmenőbb középiskolája, a Saint Joseph Fransız Lisesi. Ő pedig francia. Nem mellékesen elfoglalja a félsziget jelentős részét.

Valamikor a XIX. század végén kezdtek a művészek ide költözni, akik jobban értékelték a csendet, és a távolságot, mint a város nyüzsgését. Ehhez hasonló helyek még a Kuzguncuk, és a Cihangir városrészek.

Most, amikor teljesen be van lakva, már kevésbé művészi hely, de még így is hangulatos éttermeket, parkokat és teázókat találunk. Nemcsak Moda részen, hanem a közeli Bahariye-ben is.  Ott találjuk Isztambul egyetlen Operáját is.

Maga Barış Manço is itt lakott, a népszerű énekes, a gyerekek kedvence. Őt legjobban talán Halász Jutkához lehetne hasonlítani. Mára a háza múzeumként megtekinthető.

A félsziget hivatalosan 3 részből áll. Moda, Bahariye és Çaferağa. Ők teszik ki ezt a különleges isztambuli hangulatot. A kikötőhöz közel izgalmas boltokat találhatunk, mint

  • Könyvbazár
  • Antikváriumok utcája
  • Kirakós bolt
  • Képregény és filmrajongók boltja (nem szeretne valaki 75.000 TL-ért (kb. 7,5 MFt) egy Yoda szobrot?)
  • További izgalmak.

Bahariye részen találjuk:

  • Opera
  • Divat üzleteket
  • Macskás boltot
  • És még más izgalmaka

Míg Moda, a félsziget végén már inkább éttermek vannak. Köztük a híres Ali Usta fagyizója. És a Moda teáskertje.

Mindkettő olyan híresség, amiért az emberek képesek akár 80 km-ről is ide eljönni. Ráadásul a teáskertben ugyan azt a teát árulják, amit bármelyik sarki boltban 10 TL/kg-ért meg lehet venni. Ami pedig jól jellemzi a törököket, hogy egy ilyen érzés miatt, egy ilyen kilátás miatt, hogy szemben az AyaSofya-val leülhet a tengerpartra egyet teázni, az tényleg megér neki 80 km autókázást, buszozást, hajózást.

Miközben valójában szinte biztosan olyan helyen fog ülni, ahonnan még a tenger sem fog látszódni.

További látványosságként az útikönyv a Kadıköy Lány Középiskolát javasolja még. Hát…öööö…én már házas vagyok, így nem nyilatkozom…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (7 votes cast)
Kadıköy, Moda, 8.7 out of 10 based on 7 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .