Isztambul tömegközlekedés-útvonaltervező immár offline módban is!

Isztambulban turistaként négyféle módon juthatunk el A pontból B pontba:

  1. Gyalog elindulunk A pontból B irányába, majd eltévedünk.
  2. Felszállunk egy buszra az A pont közelében, majd leszállunk, ha már mindenki bolgárul beszél
  3. Taxiba ülünk, és…. hát majd meglátjuk…
  4. Nem akarunk eljutni a B pontba.

Most a 2-es módszerhez érkezett egy roppant hasznos megoldás: tömegközlekedés-navigáció, offline módban.

Isztambulban a kedvenc digitális túravezetőnk, ki bevisz minket a beton dzsungelbe, a Trafi nevű program. A web-es (azaz asztali, PC-s változat) itt található. És itt már mindjárt el is kezdhetjük a túra szervezését.

A programban Isztambul térképét láthatjuk. Kivéve persze, ha másik város van éppen beállítva. De a bal felső sarokban, a Trafi logó mellett mindjárt átállíthatjuk Törökországra. És itt a nyelvet is mindjárt kiválaszthatjuk. Lehet mondjuk angol, vagy török. De ha valaki inkább az orosz, észt, portugál, spanyol vagy franciát szereti, őt is választhatja.

Utána pedig mindjárt kiválaszthatjuk az A pontot (normális esetben ez a kiindulási pont), és a B pontot (ez pedig az a hely, ahova szeretnénk megérkezni). Útközbeni C-D-Ly-W-és-Zs pontok nincsenek. Ezeket magunknak kell beletenni.

És már meg is kaptuk a legoptimálisabb útvonalat, egy kis listával. Ez mutatja, melyik járművel mennyit kell menni, melyik megállónál kell leszállni, stb… És megkapjuk a teljes várható menetidőt (erre azért érdemes rászámolni, főleg pénteken… olyan jó 30-60 percet). E mellett kapunk néhány alternatív módot is, mint legkevesebb átszállás, hajó nélkül, legkevesebb gyaloglás, stb.. Ezek az alternatívák általában hosszabb ideig tartanak. De pl. pont az átszállások miatt lehet olcsóbb is.

Külön hasznos funkció, hogy nemcsak a hivatalos buszokat, de a minibuszokat és a dolmuş-okat is megjeleníti. Így tényleg az összes isztambuli közlekedési eszközt felhasználhatjuk, hogy eljussunk a B pontba. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy bármennyire is szuper a program, előfordul néha, hogy a helyiek tudnak egy gyorsabb utat. Ahogy az is előfordulhat, hogy a helyiek mégse tudnak gyorsabb utat…

A túránkat is nagyon jól meg lehet tervezni, mert nemcsak az A és B pontot lehet kiválasztani, hanem pontos dátumot és időpontot is. Mondjuk szombaton melyik busszal menjünk tovább a Fekete-tenger felé, ha délben leszálltunk a Boszporusz hajóról? És melyik megálló az ideális.

E mellett menetrendet is találunk. Kicsit nehéz előbányászni, de azért ott van? Jobb felső sarokban a Shedules gomb alatt. Ha pedig bekapcsoljuk a buszmegállókat (Stops on map), akkor azt is megtudhatjuk, milyen jármű fog nemsokára oda érkezni.

Viszont az ember nem viszi magával az asztali számítógépét a nyaralásra. Nem mindenki… A laptopot is inkább csak a hotelig cipeljük, nem pedig minden nap túrázás közben. Persze itt is vannak kivételek. 🙂 De mégiscsak jobb, hogy van ennek a programnak telefonos változata is. Androidra és iPhone-ra is!

Ráadásul a telefonos változat szerintem könnyebben használható. És még azt is megmutatja, éppen hol állunk, úgyhogy rengeteget segít az eltévedésben. Főleg ha a szűk utcák miatt a GPS odébb tesz minket egy fél kerülettel..

Úgyhogy amikor bent vagyunk Isztambul sűrűjében, és mondjuk vissza akarunk jutni a hotelbe (micsoda ötlet!), akkor elég csak elővenni a telefont, és ő megtalálja a legjobb megoldást, hogy átverekedjük magunkat a tömegközlekedésen. Ez egyébként akkor a leghasznosabb, ha követjük az útikönyvet, miszerint a Taksim térről indulnak emeletes buszok a Boszporusz-hídon keresztül. Mert a könyv elfelejti azt megemlíteni, hogy ezek a buszok konkrétan elvisznek a világ végére, és még tovább is.

A jó hír, hogy néhány napja frissült a program, így már offline is elérhető a szolgáltatás. Azaz nem szükséges internet hozzá. Csak előtte otthon, wifi-s környezetben, le kell tölteni az adatbázist.. Ez viszonylag egyszerű.

Menjünk el a Settings menübe. Itt találjuk az Offline beállítást. Kapcsoljuk be a Use offline data és a Download offline updates using wifi only-t. Nemsokára magától letölti a szükséges fájlokat.

Tehát most már teljes értékűen lett a zsebünknek egy digitális tömegközlekedés-útvonaltervező. Így az olyan helyekre is könnyen eljuthatunk, mint a Héttérony, Európai Erőd. Vagy akár nekiindulhatunk a beton dzsungelnek is!

* A program Törökországban Isztambul, Ankara, Izmir, Bursa, Adana, Konya és Kayseri városaiban működik.

** A repülőtérről a hotelhez bejutáshoz ajánljuk még Ramazan Timza transzferét, akivel magyarul is beszélhetünk, így további tanácsokat adhat a városnézéshez.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
Isztambul tömegközlekedés-útvonaltervező immár offline módban is!, 9.5 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Isztambul tömegközlekedés-útvonaltervező immár offline módban is!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .