Ramadán 2016 – Felmentés

A ramadáni (törökül Ramazan) böjt nem kötelező.

Természetesen, aki komolyan veszi a vallást, az kötelezőnek tekinti, hiszen ez az Iszlám egyik alapja. De ezt senki se fogja számon kérni a másik embertől, hogy vajon böjtölt-e vagy sem. Nem ettől lesz valaki jó ember vagy rossz. Valószínűleg a végső számonkérésnél azért pontlevonás jár, ha valaki kihagyta.

Viszont számos ok van, amiért a böjt elhagyható, sőt, egyenesen tilos!

Az Iszlám vallásban a test egészsége mindennél fontosabb. Éppen ezért a böjtöt csak olyan kezdheti el, aki ezzel nem okoz kárt magában, vagy másokban.

Így a következő esetekben nem kötelező a böjt, illetve tilos:

  • Terhes és szoptatós anya
  • Gyerek (15 éves kor alatt)
  • Utazó
  • Beteg, tartósan beteg
  • Idős (itt nincs konkrét kor megadva, hanem az idős ember állapota szerint)
  • Nem épeszű
  • Aki nem muszlim (mert ugye aki nem muszlim, az már eleve nem jó muszlim)

A felmentések nem minden esetben tartanak a böjt teljes, 30 napjáig. Egy utazási felmentés pl. csak az utazás időtartalmáig vonatkozik. Esetleg a hozzá kapcsolódó 1-2 napig, ha nagyon kimerítette az egyént.

Tekintve viszont, hogy a XXI. században az utazás leginkább klimatizált repülőgépen történik, nem igazán nevezhetjük kimerítőnek. Még akkor se, ha éppen alszunk. Így erre felmentést kérni nem igazán illendő dolog.

Másrészt azon is lehetne (talán érdemes is lenne) vitatkozni, hogy pontosan mi számít utazásnak. Manapság a munkahelyünkre akár több tíz km megtételével jutunk el. De ezt nem gyalog tesszük, hanem valamely közlekedési eszközzel (gyalog be se érnénk!). Miközben olyanok is vannak, akiknek az a munkájuk, hogy utazzanak. És itt is különbség van egy metró vezető és egy stewardess között.

Tehát láthatjuk, hogy az utazás fogalma koránt sem egyszerű. Ha helyesen akarunk eljárni, akkor szerintem (de ez az én véleményem, aki fél lábbal bent, fél lábban kint van) az alap szabályokat kell figyelembe venni:

  1. Veszélyeztetem-e vele magamat?
  2. Veszélyeztetem-e vele másokat?

Nyilván ha felülök egy 12-órás repülő útra, és végigalszom, azzal nemhogy nem veszélyeztetek senki, és nem is erőltetem meg magamat, de még igazándiból a böjtnek a lényegi részét is kihagyom. Ezt egyébként sok igazhívő csinálja, hogy átalussza a fél napot, mert hogy ő este dolgozik….

Ezzel szemben viszont egy stewardess munkája lehet annyira megerőltető, hogy neki jobb, ha kihagyja a böjtöt.

Egy pilóta, buszvezető pedig, még ha klimatizált fülkében is van, az ő figyelmességétől emberek élete függ. Ott mindenki jobban jár, ha ő nem böjtöl…

Persze az ilyen dolgokat nem én döntöm el. Erre valók a vallási vezetők, hogy ők összeüljenek, és kitalálják, mi a jó, mi a helyes. (bár ezen is lehetne vitatkozni, de ilyen mélyen most nem megyünk bele).

Tudni kell azt is, hogy a böjtöt ki is lehet váltani. Ilyenkor egy szegény napi ellátását kell fizetni a Ramadán ideje alatt (30 nap). Ez kb. 25.000 forint. Ez részemről egy elég szimpatikus megoldás, mert ezzel valaki tényleg jól is jár.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ramadán 2016 - Felmentés, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .