Ramadán 2016 – A pide

Böjtölni sohasem egy kellemes elfoglaltság (ha az lenne, nem böjt lenne a neve).

De mégis. Mégis! Van valami, ami miatt mégis különleges lesz. Ami miatt még inkább izgatottan várjuk az est leszálltát. Ez pedig a ramadán pide.

A legfinomabbak csak és kizárólag a Ramadán alatt kaphatóak!

Ramadán pide
Ramadán pide

A pide, pontosabban a ramadáni pide egy olyan kenyér, ami nem is kenyér.

Persze lisztből, vízből, és a titkos összetevőből* készül, pont úgy, mint a kenyér. De közben meg mégsem teljesen ő. Mert ugye ott van a titkos összetevő* (igen, itt van egy csillag)

* Lényegében a titkos összetevőtől függ, hogy a végeredmény kenyér, pide, töpörtyűs pogácsa, lángos, vagy paprikás krumpli lesz. Sőt! Ha a lisztet elhagyjuk, akkor akár még banánturmix is előállhat. Tehát a titkos összetevő nagyon fontos.

Pont annyira, minthogy teszünk-e petróleumot a gulyásba, vagy sem. És hogy utána meg akarjuk-e gyújtani, vagy sem. Utána már egész biztosan akarunk futni. Ott már nincs kérdés…

Persze a titkos összetevők nem annyira titkosak. A neten számos receptet találunk, hogyan is készíthetjük el. Mi a Limara pékségét ajánljuk, mint minden esetben, amikor valami kenyérféléről van szó.

Sőt! A recept úgy-ahogy szabványosítva van. Számos megkötés létezik, hogy mi szükséges bele, milyen alakja legyen, stb.., hogy ramadáni pidének lehessen nevezni (meg hogy el lehessen adni). E mellett minden évben törvény írja elő, hogy mekkorának kell lennie, és milyen áron lehet árulni. Idén a 300 g-s méretűnek az ára fixen 2 TL.

Ez az, amit minden pék árul.

Sok helyen két félét is sütnek. Egyik a standard (a 300 g-os, sima), míg a másik egy helyi változat. Ez lehet nagyobb, kisebb, vagy különleges összetevőket is tartalmazhat. Kedvelt pl. az, amelyiknek a teteje tojásbevonatos (Limara receptje is ilyen).

De bármennyire is szabványosítják a tésztát, komoly eltérések vannak a pékek között. Más-más lisztet, élesztőt használnak. Nem is beszélve arról, hogy milyen vastag lesz, mennyire sütik át. Nálunk az egyik sarkon olyan pék van, amelyik biztosan nem rasszista: süt ő fehéret is, meg feketét is bőségesen…

A pidének egyik különlegessége, hogy közvetlenül a böjt megszakítása előtt, késő délután kezdik sütni. Így mindjárt közvetlenül a kemencéből kerül a vacsora asztalra. Forrón! Ropogósan! Erre teszünk egy jó vastag réteg vajat, és hmmm..hmm… nyam.nyam!

Az ember észre sem veszi, és már 2-3 pidét befalt!

Ramadán pide
Ramadán pide

Ráadásul a pide a Ramadán szerves része. Nemcsak vacsorára, de reggelire is ezt szokták enni. Na de kinél marad annyi pide, hogy az reggelre is elég legyen?

Semmi baj, hiszen ilyenkor a pékek egész éjjel pidét sütnek. Hajnali 2-kor (ez van mindjárt a reggeli előtt) is nyugodtan ki lehet menni az utcára frissensült pidét venni.

Ráadásul hajnali 2-kor is rengetegen vannak odakint. A legtöbben inkább haza se mennek a vacsora után. Egy kis utcabállal összekötik a reggelivel. Ők keverednek azokkal, akik pidét venni mennek. És még ilyenkor is hosszú sorok (akár 200 m-es!) állnak a pékek előtt. Érdemes a leghosszabb sorba beállni, mert ott sütik a legfinomabbat.

Érdemes tudni, hogy a pékeknél nemcsak kész kenyeret és süteményeket lehet venni, hanem sütésre kész tésztát is. Minden kenyér, amit árulnak, megvásárolható tészta formában is. Legyen az fehér kenyér, barna, teljes kiőrlésű, stb… Ezek nagyon jó kiindulási alapok az otthoni sütögetéshez (jobbak, mint amiket én tudnék összekotyvasztani). Most pedig a pide tészta is kapható. Abban pedig nagyon finom pizzát lehet sütni!

Ez a pide kifejezetten csak a Ramadán alatt kapható. Ne keverjük össze az úgynevezett török pizzával, aminek szintén pide a neve. Csak ő egy csónak alakú kenyér, megpakolva mindenféle finomsággal.

Rumli és a pide
Rumli és a (nem ramazáni) pide
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Ramadán 2016 - A pide, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .