Ramadán 2016 – Reklámok

Zajlik a Ramadán (törökül Ramazan). Sőt! Nemsokára elérünk a feléhez is!

És mint ilyen neves ünnep, ebből nem maradhatnak ki a marketingesek sem.

Igazándiból a török marketingeseknek bármi jó ok arra, hogy reklámot és akciót készítsenek: fúj a szél, esik az eső, kisütött a nap, vagy csak simán felkelt a nap… vagy mert éppen este vagy… vagy mert a főnök valami teljesítményt vár el tőlük, és valamit SOS ki kell találni…

A török reklámok, azon kívül hogy sokszor nagyon igényesek és kreatívok, egyúttal egy ablakot is nyit az országra, amin keresztül bekukucskálhatunk és megleshetjük a kultúrát.

A Ramadánnal kapcsolatos reklámok pedig pontosan ezért nagyon jók. Mert egy-egy képet kaphatunk arról, hogyan is zajlanak az ünnepek mindennapjai.

Sajnos a 2016-os Ramadán reklámok eléggé laposak lettek. És nem is készült belőlük túl sok. Egy kolléga pedig össze is gyűjtötte őket. Így könnyű volt összeszedni őket. Ebből a YouTube listából válogattunk. A kihagyott reklámokat ott tudjátok megnézni.

Még az olyanok is, mint pl. a Coca Cola is eléggé egyszerű reklámot készített. Őt azért beraktam, mert van benne egy-két rész, amit a Ramadán hangulatát, értékét mutatja. Egyik ilyen, amikor a fiúnak adnak egy adag vacsorát.

Az Iszlám szerint ugyanis az ünnepekkor az ételt 5 részre kell felosztani. Egyiket kapja a család, másikat a rokonok, harmadikat a közeli ismerősök (pl. kollégák), negyediket a távolabbi ismerősök (pl. szomszéd), és az ötödiket a szegények.

Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a Ramadán alatt az emberek egymást megvendégelik, ételt küldenek a másiknak, stb…

Összehasonlításképpen 2 évvel korábban a Coca Cola ilyen reklámot készített:

Amellett, hogy eleve a reklám jobban néz ki, jobban ki van dolgozva, megmutatja azt is, hogy a Ramadánt az emberek tényleg úgy várják, mint máshol a Karácsonyt. Nincs sehol az, hogy jaj, megint egész nap nem eszünk, nem iszunk... A Ramadán tényleg az ünnepről, a társaságról, a megosztásról szól.

(A reklám szövege, hogy mindenki úgy hiányolta már a Ramadán-t az elmúlt 11 hónapban)

Azt azért hozzáteszem, hogy oka van annak, hogy ilyen kevés, és visszafogottak a reklámok az idén. De ez az a téma, amibe nem szeretnék belemélyedni…

Maradva az üdítőknél, lássuk a Lipton reklámját!

Azért, hogy jobban megértsük, érdemes megnézni a Hayko Cepki korábbi Lipton reklámjait. Ezek mindegyiket eléggé stílusosra sikerült.

Az offfff amolyan egyszerű török káromkodás. Hasonlít a magyar ****, *******, ***** meg a ***** szavakra. Csak könnyebb kimondani. Akár teleszájjal is, vagy szakadékba zuhanás közben is. Külön érdekesség, hogy van egy Of nevű város Rize-ben, a teaültetvények közepén.

Hayko Cepki pedig azt mondja, hogy ne offfffozgass, hanem inkább oh! be!-zzz. Azaz igyál és relaxáljál!

És ha már éneklünk, meg ice-teázgatunk, akkor itt a tavalyi nagysikerű Ceza és Naciye néne DiDi reklámja. (Ceza-t már innen ismerhetjük)

Van egy másik változata is ennek a reklámnak. De ki tudja miért, ebből csak hosszú verziót találni. Ami azt jelenti, hogy a reklámot többször egymás után pakolták, hogy egészen 3, 5, kitudjahány percen keresztül ez ismétlődjön. Valamiért ez elég gyakran előfordul a török reklámoknál. Íme a 3 perces verzió!

Házi feladat török nyelvtanulóknak: hétfőre meg kell tanulni, ezt fogjuk elrappelni! Egyébként nem olyan nehéz, mint elsőre-másodikra-huszonharmadikra látszik..

A következő Pınar reklám nekem azért tetszett, mert ő tényleg nagyon jól bemutatja, milyen is az igazi Ramadán vacsora. Amikor nem a roskadásig megrakott asztalról van szó. Hanem az utcában összeül a pék a zöldséges, a kisboltos és a többiek (ilyen van nálunk is minden este). Vagy a taxiban falatoznak. Vagy ahogy az építők és a tervezők együtt vacsoráznak. Nem mellékesen roppant jó a kilátás onnan.

Végére pedig egy különlegesség. És ezzel ismét visszatérünk a Liptonhoz. Ez egy igazán ramadáni ötlet. Ha veszünk egy doboz teát, akkor kapunk egy kódot, amivel valamelyik ismerősünknek küldhetünk egy csésze teát. Ez roppant izgalmas!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Ramadán 2016 - Reklámok, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

One Reply to “Ramadán 2016 – Reklámok”

  1. A reppelő reklámjával szemben áll a magyar „add ide a DiDit, a DiDit nem adom nóta 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .