Ramadán 2016 – Éttermek

Minden évben megkérdezik tőlem (csak az idén nem…meg tavaly…meg tavaly előtt…és azelőtt sem.. de egyébként minden évben), hogy élik túl az éttermek ezt a hónapot. Hiszen senki sem akar enni.

Hát… enni mindenki akar… csak éppen nappal nem szabad. 🙂

A Ramadán (törökül Ramazan) egyik tulajdonsága, hogy lehet tudni előre, mikor lesz. Márpedig, amit előre lehet tudni, azzal lehet számolni is.

Jó, a törökökre nem ez a jellemző. Előbb bemennek a csuklós busszal az egyirányú utcába, minthogy megnézzék a sarkon a táblát. Meg hogy hova tart az az utca… Meg azt, hogy tényleg van-e ott utca. De akkor is. A Ramadán olyasmi, amivel lehet számolni.

Hasonló pangós időszak mindenhol van. Az iskolák nyáron vannak zárva, ahogyan a síparadicsomok is. Míg a strandok pedig télen. Ilyen a Ramadán is, amikor az éttermek zárva vannak.

De valójában nincsenek zárva!

Mint már beszéltünk róla, nem mindenki tartja a böjtöt. Különösen ebben a meleg időszakban. Így semmiképpen sem beszélhetünk arról, hogy az éttermek üresen állnának. De tény, hogy jóval kevesebb embert látni bennük. És e miatt bizonyos ételeket ilyenkor nem készítenek.

Jellemzően a döner az, amiből nem lehet kis adagot sütni. Ha egyszer beindul a hús forgása, akkor nem lehet leállítani. Az egészet el kell készíteni. Ha viszont a Ramadán alatt nincs ehhez elegendő vásárló, akkor jobb az egészbe bele sem kezdeni. A helyzet akkor súlyosabb, ha az étterem semmi mást nem árul, csak dönert. Ők ilyenkor egész nap zárva vannak.

Egész nap… No de mi van akkor ha lement a nap? És megjelenik néhány millió éhes ember?

Attól még, hogy tart a böjt, és az emberek nagy része nappal nem eszik, még nem jelenti azt, hogy este nem ülnének be valamelyik étterembe.

Igaz, ritka az, aki a Ramadán minden vacsoráját valamelyik étteremben tölti, nem pedig otthon, a családjával, a rokonokkal. De mégiscsak húszmillióan lakik Isztambulban. Így biztosan lesz néhány ember, aki pont aznap választaná valamelyik éttermet. Ez a néhány ember általában olyan sok, hogy már 2 órával a naplemente előtt minden hely elfogyott. Sőt! Egyik-másik népszerű éttermeknél akár napokkal korábban kell foglalni, hogy legalább a küszöbig bejussunk.

Így tehát a nap leszálltával az éttermek kinyitnak. Még a döneres is. Hiszen biztosak lehetnek benne, hogy hamarosan teltházuk lesz. Ami persze azt is jelenti, hogy extra személyzetet ajánlott felvenni erre az időszakra

Minden étteremben készül egy-két menü a Ramadán idejére. A tradicionális az iftar menü, ami a Próféta ajánlásával készült. Ez áll a levesből, pidéből, és az ilyenkor hasznos bogyókból, stb…

De ez nem mindenhol tartható. Pl. egy olasz, vagy kínai étteremben ez nemcsak, hogy furcsán nézne ki, de még valószínűleg a felszerelés és a szaktudás sincs meg, amivel el tudnák készíteni.  Így inkább speciális Ramadán pizza menü, vagy Ramadán sushi menü kapható.

Ebben a menüben ugyebár az is jó, hogy az a 400 ember, aki igencsak éhes, egyszerre szeretne enni. És akkor sokkal egyszerűbb, ha mindenki ugyan azt eszi, minthogy mindenki mást és mást. Így az ilyen menükre óriási kedvezményt szoktak adni.

Ráadásul az étterem biztos lehet benne, hogy a jóllakott közönség mégsem lesz annyira tele, hogy ne férne beléjük még 1-2 édesség. Mármint minden kategóriából 1-2. E mellett pedig jókat teáznak, kávézgatnak. Tehát a közönség garantáltan óráig ott marad. Kis szerencsével egészen a reggeliig.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Ramadán 2016 – Éttermek, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .