Ramadán 2016 – Utolsó hét

Elérkeztünk a Ramadán (törökül Ramzan) utolsó hetéhez. A végső hajrához! A legizgalmasabb dolgok ezen a héten lesznek!

Bár igazándiból az utolsó böjt nap átcsúszik a következő hétre, hétfőre. Majd kedden megkezdődik a Cukor Ünnep.

Ami egyben azt is jelenti, hogy aki csak teheti, már pénteken becsomagolja a sátrat az autójába, és megszökik. Azaz jobb, ha pénteken nem próbálunk meg kimenni az utcára, mert több millió autós akkor próbál majd elmenekülni a világ egyik legnagyobb városából…. hogy közben a világ egyik legnagyobb forgalmi dugójában vegyenek részt.

7 éve volt egy hasonló. Jól emlékszem rá, mert már du. 4-kor a hátsó kisutcákban is sorban álltak az autók…

Aki viszont itt marad, az részt vesz a Ramadán (törökül Ramazan) legfontosabb ünnepén, az Erő Éjszakáján. Ez a törököknél a Ramadán 27. napja. Más vallási csoportok más napokon ünnepelhetnek. A monda szerint ezen a napon érkezett a Korán a Földre. Így a vallásos emberek legfontosabb éjszakája, amit fokozott imádkozással töltenek. Olyan is van, aki az egész estét végig imádkozza.

Majd az ezt követő utolsó napokban is fokozottan előkerülnek a Ramadán vallási részei. Ez megint leginkább dzsámikba járást, és imádkozást jelent.

Mindez az idén azért is különleges, mert ez a 27. nap pont péntekre esik, az Iszlám vallás szent napjára (mint a Keresztényeknél a vasárnap).

Mindeközben mi:

Az utolsó fordulóban vagyunk, az utolsó hajában. Ez az a rész, amikor már régen megszoktuk a böjtöt. És nem zavar az, hogy napközben nem eszünk, nem iszunk. Azon a ponton már régen túl vagyunk.

A szervezetünk is teljesen átállni látszik a takarékosabb módra. Míg az első napokban esténként mindenki annyit evett, amennyit csak bírt, mostanra bőségesen megelégszünk egy kis pidével, némi sajttal. És sok sok dinnyével. És persze a főzeléket se hagyjuk ki. Ha minden jól megy, a Ramadán után is egy darabig tartani tudjuk ezt a takarékosabb életformát. Persze aztán az ember szépen-lassan átmegy pazarlóba…

Most még fáj, ha a pohárból kicsöppen egy kevéske víz. Később már csak feltöröljük. Vagy még annyit se, amilyen meleg van

Ami viszont igazán komoly nehézséget jelent, az a késői vacsora, és a korai kelés.

Minden este a vacsora 9 óra környékén kezdődik. Holott máskor ilyen tájban a gyerkőcöket altatjuk. Persze most is aludhatnának, de ők se akarnak kimaradni a buliból. Nem is ez a lényeg. Hanem hogy ami máskor este 9-10 fele zajlik, az mostanában éjfélkor. Nem ritkán 1 órakor.

Ha pedig valamelyik ismerőssel együtt vacsorázunk valahol (márpedig a törököknek bőségesen van ismerősük, tehát ez kb. minden 3 nap), akkor jó, ha éjjel 2-re hazaérünk…

És biztosan írtam már, hogy 2 környékén ajánlott a reggelibe belekezdeni, hogy a fél 4 körüli ezánig biztosan befejezzük, és jól teletömjük magunkat vízzel..

Azaz több, mint 20 napja hajnali 4-kor fekszünk. Hétvégén is. Aztán reggel úgy kelünk, mint máskor.

Persze megspóroltuk azt az időt, amennyi a reggelizés. De ezt a gyerkőcöknek nem lehet elmagyarázni. Ők a szokásos időben kelnek fel.

Igazándiból számunkra ez a Ramadán legnehezebb része.

De sebaj, mert ez az utolsó hét, a hajrá. Utána jön a Cukor Ünnep, ami részben az alvásról fog szólni. Meg a rokonokról. Meg a süteményekről. Jó lesz az. Mármint a sütemények.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Ramadán 2016 - Utolsó hét, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .